Diabetul și alăptarea

Alăptarea este modalitatea naturală de a hrăni și alimenta un copil. Dacă suferiți de diabet este posibil să fiți îngrijorată și să vă întrebați dacă puteți să alăptați copilul. Răspunsul este da. Toate mamele întâmpină schimbări metabolice și hormonale după naștere. O mamă care are diabet și care alăptează are un avantaj, și anume că, alăptarea reduce impactul acestor schimbări. Atunci când alăptați, organismul dumneavoastră continuă să vă susțină și să susțină și organismul copilului dumneavoastră, făcând astfel diabetul mai ușor de controlat imediat după naștere. Mai târziu, înțărcarea blândă vă va ajuta la menținerea controlului asupra diabetului.

img_7944

Diabetul gestațional

Poate fi șocant să fiți diagnosticată cu diabet gestațional în timpul sarcinii. Aceasta este, de obicei,  o situație temporară, corpul dumneavoastră nereușind să producă suficientă insulină pentru a susține nevoile suplimentare din sarcină. De obicei, este diagnosticat din luna a patra de sarcină. La fel ca și la mamele care fac tratament pe termen lung pentru diabet, controlul nivelului glucozei din sânge va minimiza orice risc pentru dumneavoastră și copil. Tratamentul pentru diabet, de obicei, nu mai este necesar după naștere.

Beneficiile alăptării

Pentru dumneavoastră, ca mamă cu diabet

  • Este mai ușor de controlat nivelul de glucoză din sânge, deoarece organismul dumneavoastră se adaptează după naștere.
  • În funcție de tipul de diabet de care suferiți este posibil să aveți nevoie de mai puțină insulină sau de alt tratament.
  • Alăptarea micșorează impactul schimbărilor hormonale periodice și lunare.
  • Oxitocina și prolactina ajută la calmarea și diminuarea stress-ului.

Pentru copil

Vă veți dori ca bebelușul dumneavoastră să aibă cel mai bun start posibil – toți bebelușii beneficiază de alăptare exclusivă. De asemenea, există dovezi privind faptul că alăptarea reduce riscul de a dezvolta diabet mai târziu, pe parcursul vieții.

Cum e cu tratamentul medicamentos?

Multe mame cu diabet au alăptat: tratamentul cu insulină este compatibil cu alăptarea. Moleculele de insulină sunt, de obicei, prea mari pentru a putea fi transferate în lapte. Chiar dacă ar fi urme de insulină în lapte, vor fi distruse în stomacul copilului.

Consultați-vă cu doctorul dumneavoastră pentru informații actuale privind orice alt tratament pe care îl urmați. Dacă sunt neclarități privind siguranța medicamentului, o consultantă LLL poate obține informații cu privire la respectivul medicament.

img_8033

Fiți pregătită

Diabetul poate crește riscul anumitor probleme din timpul sarcinii și după naștere, atât pentru dumneavoastră, cât și pentru copil:

  • Naștere prematură;
  • Naștere prin cezariană;
  • Nou-născut cu hipoglicemie;
  • cter.

Deoarece, toate acestea pot avea impact asupra alăptării, este important să aflăm cum se pot evita problemele inutile și cum se pot combate dificultățile. De asemenea, este recomandat să aflați mai multe despre politicile spitalelor locale cu privire la aceste probleme, cât și tratamentul mamelor cu diabet pe parcursul și după sarcină.

Întrebați dacă spitalul are consultanți în alimentația sugarului care să fie bine informați cu referire la alăptare și care să ofere suport în primele zile de la naștere.

Controlul glicemiei

Este esențial pentru a evita complicațiile în sarcină, travaliu și după naștere. Dacă planificați o sarcină, practicați controlul riguros al diabetului înainte de concepție.

  • Îngrijirea prenatală și medicală a diabetului vă va permite să abordați rapid orice problemă.
  • Discutați cu doctorii, asistentele și dieteticienii din echipa dumneavoastră medicală de diabet despre cum puteți aborda schimbările necesarului de insulină, a altor medicamente sau a alimentației în timpul sarcinii și după naștere.
  • Verificați la clinica dumneavoastră de diabet ca echipamentul de testare a sângelui și a urinei să nu fie afectat de lactoză (zahărul din lapte), ce circulă în sângele mamei care este însărcinată sau care alăptează.
  • Monitorizați-vă în mod curent nivelul glucozei pentru a vă ajusta dozarea insulinei, a altor medicamente sau a alimentelor consumate.

Este posibil să fiți nevoite să consumați mai des, mese mai mici, pentru a evita hipoglicemia sau variațiile de glucoză din sânge.

Copii cu o greutate mai mare

Chiar și cu un control eficient, mamele cu diabet tind să aibă bebeluși cu o greutate mai mare decât media, însă monitorizarea glucozei din sânge va ajuta plafonarea greutății bebelușului, făcând astfel nașterea mai ușoară și limitând riscul de complicații.

Copii pot avea hipoglicemie după naștere

Copilul dumneavoastră va avea tendință de a avea hipoglicemie în primele 12 luni de la naștere, mai ales dacă veți avea un control nu tocmai eficient pe parcursul sarcinii. Chiar și cu un control eficient al glucozei din sânge, bebelușul dumneavoastră este obișnuit cu niveluri ridicate de glucoză înainte ca el să fie născut. Insulina suplimentară pe care o produce poate duce la o scădere a  glucozei din sânge după naștere. Contactul piele pe piele și alăptarea frecventă încă de la început va ajută la evitarea acestor probleme.

Oriunde ați naște, ar trebuie să existe o politică cu privire la testarea nivelului glucozei din sânge și tratarea unui bebeluș cu hipoglicemie. Colostrul dumneavoastră (primul lapte) este cel mai bun aliment pentru copilul dumneavoastră dacă are hipoglicemie.

Producția prenatală a colostrului

În ultimele săptămâni de sarcină colostrul (primul lapte) s-ar putea să poată fi muls. Acesta poate fi dat copilului dumneavoastră, dacă nu va putea suge după naștere, sau are nevoie de supliment din diferite motive (ex. Hipoglicemie).

Oferiți un bun început alăptării

Primele zile

Pentru multe mame cu diabet laptele “se produce” mai târziu decât la mamele care nu au diabet. Puteți ajuta ca producția de lapte să crească din a treia sau a patra zi cu un control eficient a glucozei din sânge. Fluctuația nivelului de glucoză din sânge va afecta producția de lapte și va crește riscul ca bebelușul să aibă nevoie de supliment. Obține ajutorul unui expert în alăptare cât mai devreme pentru a reduce nevoia de supliment.

Bebelușul dumneavoastră va avea nevoie să rămână spitalizat pentru cel puțin 24 de ore după naștere, până când se hrănește eficient și își menține constant nivelul glucozei în sânge.

img_8069

Bazele alăptării

  • Țineți-vă copilul pe pielea dumneavoastră după naștere pentru a putea alăpta cât mai curând posibil.
  • Țineți-vă copilul atât timp cât nu e nevoie de separare din punct de vedere medical.
  • Alăptați frecvent, de cel puțin 8-12 ori în 24 de ore.
  • Petreceți cât mai mult timp posibil în contact apropiat – în acest fel copilul este încurajat să sugă des și asta va ajuta laptele sa se producă sau să crească cantitatea produsă.

Separarea și suplimentul

Luați atitudine dacă copilul este separat de dumneavoastră sau dacă are nevoie de supliment din diferite cauze medicale.

  • Mulgeți manual des cantități mici de colostru pentru a-l oferi copilului. Acest lucru ajută de asemenea să crească producția de lapte.
  • Odată ce reușiți să scoateți cantități mai mari puteți folosi pompa de sân a spitalului.
  • Laptele poate fi oferit copilului cu o seringa, cană sau linguriță.

Separarea de bebeluș va fi dificilă pentru dumneavoastră. De îndată ce va fi posibil petreceți cât mai mult timp cu copilul pentru a recupera timpul pierdut. Chiar și vizitarea lui la Terapia Intensivă sau la Secțiunile speciale de îngrijire a nou născuților va ajuta pentru că îl veți putea atinge, mângâia și vorbi cu el și prelua astfel o parte din îngrijirea lui. Puteți cere să beneficiați de metoda “kangaroo mother care”, care presupune cuibărirea bebelușului pe pieptul mamei, piele pe piele. „Kangaroo care” ajută la stabilizarea bătăilor inimii, a temperaturii și a respirației și încurajează alăptarea. Hormonii produși vă vor ajuta în producerea laptelui, chiar dacă nu alăptați imediat.

img_8083

Aveți grijă de dumneavoastră

După naștere

Să fiți atentă că nivelul glucozei în sânge poate varia rapid și există riscul să aveți hipoglicemie. Luați-vă gustări potrivite cu dumneavoastră la spital pentru a le avea la îndemână rapid – și fiți atentă la semne incipiente de hipoglicemie.

Trebuie să aveți grijă de sănătatea voastră pentru a putea avea grijă de copilul dumneavoastră.

Păstrați aproape de dumneavoastră gustări și băuturi adecvate pentru a putea trata hipoglicemia de la primele semne.

Acceptați ajutor la treburile casnice pentru a vă putea concentra pe îngrijirea dumneavoastră și a copilului dumneavoastră.

Apelați imediat la ajutor profesionist dacă experimentați inflamări la nivelul mamelonului sau a sânului, pentru a reduce riscul de infecție. Atenție, aftele pot de asemenea infecta mamelonul, cauzând mâncărimi și dureri. Riscul este crescut în cazul persoanelor cu diabet. Vor fi multe lucruri de acumulat/făcut în primele zile încât vi se vor părea greu de reținut.  Poate ajuta să cereți ca lucrurile importante sa fie repetate sau notate.

Ajustați-vă dieta

Alăptarea ajută organismul să se adapteze treptat la schimbările hormonale și metabolice pe care toate mamele le experimentează după naștere. Monitorizarea nivelului glucozei din sânge, consultarea cu echipa medicală de diabet și ajustarea dietei și a tratamentului vor ajuta de asemenea să vă reajusteze nivelul glucozei în sânge.

Veți avea nevoie să mâncați cel puțin 400 de calorii în plus pe zi în timpul alăptării pentru a vă putea menține nivelul glucozei în sânge. Acest lucru vă va permite să vă utilizați depozitele de grăsime fără riscul de a avea cetone în urină și în sânge.

Sursa: La Leche League Marea Britanie, foaia informativă nr. 2810, 2008.

Tradus de Nicoleta Camelia Nițu