Frenul lingual și alăptarea

tt1Identificarea frenului lingual restrictiv

Variante de tratament

Continuarea alăptării

Ai dureri în timpul alăptării, iar bebelușul tău ia puțin în greutate? Cu toate că majoritatea problemelor de această natură pot fi rezolvate doar prin ajustarea pozițiilor, ajustarea atașării și cu o bună gestionare a alăptării, uneori, cauza poate fi chiar frenul lingual restrictiv (anchiloglosia).

Anchiloglosia este cauzată de un fren care este scurt sau restrictiv. Frenul lingual reprezintă un mușchi, acoperit cu o membrană mucoasă, ce atașează limba de planșeul bucal. În general, acesta se subțiază și se retrage înainte de naștere, însă atunci când asta nu se întâmplă, mobilitatea limbii poate fi restricționată.

Deseori, frenul lingual restrictiv se moștenește genetic și se pare că este mai frecvent întâlnit la bebelușii de sex masculin. Există o conexiune între boltele palatine înalte sau cu forme neobișnuite și frenul lingual scurt, deoarece restricționarea mișcării limbii poate afecta forma palatului.

Provocările în alăptare pot apărea însă și din alte motive. Este deosebit de important să se identifice corect cauzele pentru a se putea găsi rezolvare, așa că solicitați îndrumare doar specialiștilor.

Diagnosticarea frenului lingual scurt

Când bebelușul tău încearcă să își ridice limba ori să o împingă în față, aceasta s-ar putea să capete o formă neobișnuită, să aibă fie un aspect scurt, fie în formă de inimă, având un frenul ce în mod evident trage în jos centrul limbii, restricționându-i mobilitatea.

Există și posibilitatea chiar să observi ori să simți țesut ferm acolo unde limba se atașează de baza cavității bucale.

Gradele anchiloglosiei variază și pot fi dificil de diagnosticat corect. Se pare că cel mai greu de identificat este frenul lingual scurt, restrictiv și posterior, care este și cel mai rar întâlnit în practică.

Cum ar putea afecta alăptarea

Frenul lingual scurt se răsfrânge asupra mobilității limbii, în diferite forme și grade.Cu cât este mai scurt și mai restrictiv, cu atât mai posibil să afecteze alăptarea. Unii bebeluși care au fren lingual scurt gestionează bine alăptarea încă de la început; alții doar atunci când poziționarea și atașarea sunt îmbunătățite. Însă orice fren lingual scurt care limitează mobilitatea normală a limbii, poate îngreuna alăptarea. Bebelușul trebuie să fie capabil să își miște liber limba și să o extindă peste gingia inferioară atunci când are gura larg deschisă, pentru a se putea hrăni corect.

Simptomele mai jos enumerate sunt toate direct conectate cu atașarea superficială, posibil cauzată de frenul lingual scurt.

Un bebeluș ar putea să:

– nu fie capabil să se atașeze deloc la sân;

– nu poată să se atașeze profund/adânc, cauzând durere și răni la nivelul mameloanelor;

– întâmpine dificultăți în a rămâne atașat, în timpul sucției auzindu-se un zgomot, cauzat de pierderea vidului/sucției;

– regurgiteze și înece atunci când trebuie să gestioneze un flux mare de lapte;

– se hrănească continuu la sân pentru a reuși să extragă lapte suficient;

– aibă o creștere lentă în greutate sau să necesite suplimentare pentru a menține o greutate adecvată;

– dezvolte un icter care trebuie tratat;

– devină agitat la sân atunci când fluxul laptelui matern scade;

– aibă colici.

Mama ar putea întâmpina:

– durere în timpul alăptării, cu leziuni mamelonare. Mameloanele pot avea, imediat după alăptare, un aspect comprimat sau deformat, ca aspectul unui ruj nou, deseori prezentând și o dungă în vârf;

– angorjare, canale blocate și mastită, toate acestea fiind cauzate, de o golirea improprie a sânilor;

– o producție scăzută de lapte, cauzată de suptul ineficient;

– supraproducție, dacă bebelușul compensează prin supturi frecvente;

– oboseală, frustrare, descurajare;

– o finalitate timpurie a alăptării.

Alăptarea este importantă pentru fiecare bebeluș

Deși uneori suplimentarea este temporar necesară, din cauza unei producții foarte scăzute, introducerea laptelui praf nu reprezintă o soluție. Acesta prezintă o serie de riscuri atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Un bebeluș cu anchiloglosie poate întâmpina dificultăți și la hrănirea cu biberonul, de asemeni. Acesta poate pierde lapte în timpul hrănirii și totodată ar putea avea de suferit din cauza colicilor.

Tratament

Acolo unde frenul lingual restrictiv cauzează probleme, variantele de tratament sunt disponibile și eficiente, îndeosebi dacă tratamentul este realizat cu promptitudine. Cu toate că o atenție deosebită acordată atașării și poziției ar putea ajuta continuarea alăptării și îmbunătățirea confortului până la un anumit nivel, este dovedit faptul că tratarea cu frenotomie (tăierea frenului) este eficientă în remedierea problemelor de alăptare.

tt4

Creșterea în greutate s-ar putea îmbunătăți enorm. Dincolo de beneficiile generale ale continuării alăptării, alăptarea după frenotomie, maximizează șansele unui copil de a avea o dezvoltare normală a gurii (palatului), a vorbirii și a danturii. Aici includem și mobilitatea limbii pentru a linge și a muta bucăți de mâncare în gură, acțiuni ce vor preveni carierea.

Alăptarea înainte și după tratare

Să stăpânești arta alăptării poate fi uneori o provocare și necesită o mare determinare pentru a continua atunci când alăptarea este dureroasă. Informațiile furnizate aici te pot ajuta să continui alăptarea, atât înainte cât și după tratament.

Detensionează sânii

Unui bebeluș cu fren lingual scurt îi poate fi mai ușor să se atașeze dacă sânul este moale, așa că alăptează frecvent pentru a evita angorjarea. Când bebelușul tău își mișcă capul și linge mamelonul, îl face în mod natural mai ușor de prins. Sau ai putea utiliza înmuierea prin presiune inversă, îndepărtând fluidele din zona mamelonului, pentru ca bebelușul să se poată atașa corect. Apasă cu toate cele 5 burice ale degetelor unei mâini în preajma bazei mamelonului. Apasă cu o presiune delicată, continuă și fermă, timp de aproximativ un minut, până rămâne un cerc de gropițe pe areola. Poți de asemeni apăsa și cu lateralele degetelor. Poziționează degetul mare pe o parte a mamelonului și două degete pe partea unde urmează să se atașeze buzele bebelușului. Dacă este necesar, detensionează ușor cu mâna.

Hrănirea biologică

Deoseori, bebelușii se atașează în mod instinctive mai corect și confortabil, dacă se pot cuibări la pieptul mamei o perioadă de timp. Încearcă să lași bebelușul să stea pe pieptul tău, în timp ce stai într-o poziție înclinată, față în față cu el, astfel încât pieptul și burta lui să fie lipite de tine. Această poziție înclinată de alăptare, denumită “laid back”, este cunoscută și ca “Hrănire biologică” (“Biological Nurturing”), și poate fi realizată prin contactul piele pe piele sau îmbrăcați sumar, atât tu cât și bebelușul – cum vă este vouă mai confortabil și plăcut. Deoarece gravitația ajută bebelușul să își mențină limba în față, asta ar putea face cu adevărat o diferență cu privire la modul cum se hrănește copilul tău și cât de mult lapte produci.

O atașare mai adâncă/profundă

Ajută-ți bebelușul să obțină o atașare cât mai profundă posibil. Asta va maximiza cantitatea de lapte pe care o primește și va minimaliza durerea resimțită în mameloane.

Bărbia mai îndepărtată de mamelon

tt2

Dacă bebelușul tău retractează limba când deschide gura, încearcă să îi împingi bărbia un pic mai departe de mamelon, pentru ca acesta să poată simți cu limba partea mai “grasă” a sânului.

Îndoirea sânului la marginea areolei cu degetul și poziționându-i bebelușului bărbia în acea adâncitură, ar putea de asemeni să ajute.

Înclinarea mamelonului

tt3

Ai putea totodată să încerci să pui degetul lângă baza mamelonului, în zona unde va fi buza superioară a copilului. Dacă apeși, mamelonul tău se va înclina, îndepărtându-se de gura copilului, oferindu-i acestuia partea grasă a sânului, în detrimentul mamelonului. Când deschide larg gura, împinge-l aproape și folosește-ți degetul pentru a îi introduce/îndesa sânul în gură. Mamelonul va fi apucat la final, răsfrângându-i-se în gură. Dacă este necesar, poți scoate ulterior degetul ușor din gura copilului.

Încurajează mobilitatea limbii

Pentru a încuraja bebelușul să își miște limba în față, ai putea de asemeni să încerci:

– înclină-te pe spate cu bebelușul pe tine. Încearcă să te apleci în față și în spate pentru a înțelege cum se răsfrânge gravitatea asupra poziției limbii;

– încurajează-l să lingă lapte înainte și după alăptări, de pe propriile lui buze sau de pe mamelonul tău;

– scoate limba la bebelușul tău pentru a îl încuraja să te copieze.

Menținerea producției de lapte

Dacă bebelușul tău este somnoros ori are icter, dacă ai sânii angorjați sau mameloane ombilicate, atunci, un fren lingual scurt poate îngreuna și mai mult situația. Dacă bebelușul nu este capabil să extragă suficient lapte direct de la sân, atunci va trebui să mulgi și să i-l oferi copilului până când acesta va fi capabil să se hrănească singur, în mod eficient. Mulge manual sau/și cu o pompă de cel puțin 8 ori pe zi, dacă bebelușul tău nu reușește să golească sânii în mod optim. Această procedură îți va menține producția de lapte și îi va asigura acestuia o cantitate îndestulătoare de lapte matern.

În această perioadă în care ambii aprofundați alăptarea, micile cantități de lapte matern muls, îi pot fi oferite cu lingurița, cu o cană sau cu seringa. Biberoanele și suzetele îi pot crea confuzie bebelușului cu privire la tehnica de supt, așa că ar fi recomandat să contactezi o consultantă La Leche League cu privire la metodele alternative ale hrănirii la biberon sau despre utilizarea unui sistem de nutriție suplimentară (SNS). Acest dispozitiv (SNS) furnizează bebelușului în timp ce se hrănește la sân, încă o cantitate (extra) de lapte, printr-un tub poziționat pe sânul tău, evitându-se astfel biberoanele.

Un palat anormal

Restricția mobilității limbii cauzată de anchiloglosie poate afecta și forma palatului unui bebeluș, transformându-l într-un palat înalt sau într-un palat în formă de balon cu vârf. Acesta poate fi unul dintre factorii unui supt cu întreruperi, a unui sunet de “click-uit” și a durerii în alăptare. Un bebeluș cu o boltă palatină deformată, ar putea opune rezistență atașării profunde și din cauza înecului. Următoarele recomandări ar putea ajuta:

– începe prin a spăla bine un deget și taie-i scurt unghia;

– atinge-i bebelușului buzele și așteaptă până deschide gura;

– introduce cu delicatețe degetul și tamponează de-a lungul palatului, oprindu-te acolo unde stimularea declanșează reflexul de gag.

Fă din această activitate un joc plăcut și peste câteva zile avansează gradual cu degetul pentru a elimina sensibilitatea.

După ce limba copilului va fi eliberată din frenul scurt, mobilitatea crescută a limbii astfel obținută, va ajuta forma palatului să devină mai firească.

Tratarea frenului lingual scurt

Unde poate fi realizată?

Frenectomia – tăierea frenului scurt – poate îmbunătăți enorm confortul și eficiența alăptării, atât pentru mama, cât și pentru copil. Această procedură este rapidă și simplă. Pentru bebelușii cu vârsta sub 6 luni, nu este necesară utilizarea anestezicului.

Există profesioniști în sistemul de sănătate care sunt specializați pe astfel de intervenții. Cunoașterea acestui subiect și efectele lui asupra alăptării variază de la specialist la specialist, așa că merită să obțineți și o a doua opinie.

Este așteptarea o soluție?

Uneori, un fren lingual foarte subțire se poate rupe în mod spontan sau poate fi elasticizat cu masaj. Cu cât mai devreme este secționat un fren lingual scurt, cu atât mai ușor se pot remedia problemele de alăptare. Procedura realizată unui copil cu vârsta de peste 6 luni este mai complicată și de regulă necesită și anestezie generală.

Frenectomie – ce se va întâmpla?

După o evaluare preliminară, specialistul va înfășa bebelușul pentru a sta cât mai nemișcat în timpul procedurii care va dura doar aproximativ un minut sau două. Specialistul va ridica limba copilului și va secționa frenul prin tăiere cu o foarfecă sterilă cu bont rotund sau prin cauterizare cu un cauterizator.

Va durea?

Deoarece frenectomia doare foarte puțin sau deloc, până la vârsta de 6 luni, bebelușii nu necesită anestezic. Unii dintre ei vor protesta mai curând la înfășare, decât o vor face la intervenție. Alții vor dormi pe toată durata procedurii! Vei fi rugată să alăptezi imediat după finalizarea intervenției, să-i oferi copilului alinare, să cureți cicatricea și să îl stimulezi să își miște limba cât mai curând posibil.

Interiorul cavității orale a unui bebeluș se vindecă foarte rapid. Unicul tratament necesar, de obicei, este să alăptezi pentru a menține cicatricea curată și pentru a-i stimula limbii mobilitatea. Este posibil ca sub limba copilului să existe o porțiune albă, însă aceasta se vindecă în aproximativ 24-48 ore.

Dacă situația nu se remediază

De regulă, mamele constată o îmbunătățire instantanee în ceea ce privește confortul în timpul alăptării. Alteori este necesară o săptămână, sau chiar două, pentru ca un bebeluș să se obișnuiască cu mobilitatea mai mare a limbii. Bebelușii mai mari s-ar putea să se adapteze mai greu, astfel încât în acest sens s-ar putea să fie recomandate o serie de exerciții. Ocazional, frenul lingual al copilului poate impune și o a doua secționare, deoarece tăierea nu a fost suficient de adâncă la prima intervenție. Dacă suspectezi că procedura inițială nu a remediat problemele pe care bebelușul tău le întâmpină în alăptare, programează o nouă consultație. Persistă în a găsi soluții. Dacă există mai mulți factori cumulativi este necesar mai mult timp și mai multă expertiză pentru remedierea problemei. O consultantă La Leche League poate sugera și alte aspecte de analizat, oferind îndrumare continuă.

Mameloane dureroase

Schimbarea pozițiilor poate ajuta atunci când alăptarea este dureroasă. Sau folosește poziția pe care o găsești ca fiind cea mai confortabilă, până când mameloanele sunt vindecate.

În cadrul unei sesiuni de supt, verifică atașarea bebelușului tău după o perioadă de la momentul atașării, și urmărește dacă a scăpat mamelonul – căci asta ar putea fi cauza durerilor. Pozițiile înclinate de alăptare sau extra suport sub brațele tale ar putea ajuta.

Întreabă-ți consultanta LLL despre compresia sânilor, căci acestea l-ar putea ajuta pe bebelușul tău să obțină mai rapid, mai mult lapte. O creștere a fluxului de lapte l-ar putea de asemeni ajuta să se hrănească la sân mai eficient.

Mulge manual sânul înainte de alăptare, pentru a stimula fluxul de lapte. Sau începe să alăptezi din sânul mai puțin dureros și schimbă sânul atunci când se declanșează reflexul de ejecție a laptelui. Durerea poate reduce fluxul de lapte, cauzând angorjare și mastită. Întreabă-ți doctorul, moașa sau consultant despre utilizarea unui analgezic compatibil. Aplicarea compreselor calde, masajul blând al sânilor și exercițiile de relaxare realizate înainte de alăptări, poate ajuta fluxul de lapte.

Tratarea rănilor prin hidratare

Când cauzele sunt remediate, hidratarea mameloanelor te poate ajuta să se vindece fără a se mai forma crustă.

După fiecare alăptare, tamponează-ți cu delicatețe mameloanele pentru a le usca, îndepărtând umiditatea de la suprafață. Aplică o cantitate mică de lanolină ultra pură, pe fiecare mamelon, preferabil prin tampotare și nu prin frecare.

Tampoanele cu hidrogel ar putea fi de asemeni utilizate.

Sângele din ragade (mameloane crăpate)

Sângele din ragade nu este periculos pentru bebelușul tău. Poți continua să alăptezi în această perioadă, încercând să îmbunătățești poziția și atașarea.

Dacă vindecarea este lentă

Când bebelușul tău începe să se atașeze bine, ar trebui să te simți mult mai confortabil și în câteva zile ar trebui să observi semne de videcare. În caz contrar, mergi la medicul de familie, întrucât, uneori, se pot instala infecții bacteriene sau fungice ce ar putea împiedica vindecarea. Durerea continuă poate fi un semn că tratarea (sau continuarea tratamentului) limbii bebelușului tău este necesară.

Caută ajutor

Acesta este un moment în care ajutorul oferit de alte mame din grupul local La Leche League ar putea fi inegalabil. Poți găsi cel mai apropiat consultant LLL și grup LLL, pe site-ul nostru sau apelând numărul nostru de telefon.

Sursa: Foaia informativă nr. 3103, 2011, la Leche League Marea Britanie

Tradus de Ana Groza