Bebeluşul refuză să fie alăptat


Alăptarea este normală şi naturală, însă unii bebeluşi nu  învaţă cum să facă acest lucru imediat. Ei se pot agita şi pot plânge, ataşarea la sân fiind dificilă sau, pur şi simplu, pot suge ineficient. Poate fi frustrant, atât pentru mamă, cât şi pentru copil. Aduceţi-vă aminte că bebeluşul nu vă respinge. Daca bebeluşul nu se simte confortabil la sân, el are nevoie de mamă mai mult ca niciodată, chiar şi numai pentru a plânge pe umărul ei. Nefericirea este urâtă când eşti singur.

De ce bebeluşul meu refuză să fie alăptat?

Nu este întotdeauna uşor să înţelegem de ce se întamplă acest lucru. Unele dintre cele mai comune motive pentru care bebeluşul refuză să sugă la sân sunt:

 • Un travaliu dificil sau o naştere dificilă – bebeluşul poate avea dureri.
  •Medicaţia administrată în timpul travaliului – anestezia epidurală sau petidina pot provoca somnolenţa bebeluşului.
  •Bebeluşul a fost separat de mamă la naştere – chiar şi numai pentru câteva minute.
  •Disconfort datorat unei răni apărute la naştere.
  •Înghiţirea de mucus la naştere şi aspirarea pot face copilul să se simtă rău.
  •O experienţă neplăcută la sân – împingerea copilului către sân.
  •Teste de sânge şi alte proceduri medicale efectuate în timpul suptului.

20160605_170221


În unele cazuri, bebeluşul se poate ataşa cu greutate sau incorect.
După primele zile, indiferent dacă bebeluşul a supt la sân sau nu, trebuie luate în considerare următoarele aspecte:

 • Angorjarea sânilor – mulgerea unei cantităţi mici de lapte poate elibera sânul suficient cât să se poată ataşa corect bebeluşul.
  •Stress-ul – bebeluşul are nevoie de timp pentru a se acomoda cu mediul înconjurător. Manevrarea bebeluşului de prea multe persoane sau efectuarea prea multor teste/analize îl pot supăra.
  •Coordonarea deficitară a suptului cu înghiţirea – de obicei se îmbunătăţeşte pe măsură ce bebeluşul se maturizează.
  •Prezenţa frenului lingual (posterior) scurt – necesită tratament.
  •Ejecţia rapidă a laptelui – încercaţi să lăsaţi primul jet să curgă pe o cârpă şi puneţi apoi copilul la sân, când jetul este mai puţin puternic.
  •Ejecţie întârziată a laptelui – dacă vă simţiţi tensionată/stressată, acest lucru poate întârzia ejecţia laptelui. Bebeluşul devine repede frustrat şi se intră într-un cerc vicios. Tehnicile de relaxare pot ajuta.
  •Confuzia sân-tetină – bebeluşii care folosesc suzeta sau primesc biberon nu se ataşează corect la sân.
  •Sensibilitatea la alimente sau medicamente  (substanţe excretate prin lapte).


Oferiţi-i bebeluşului laptele dumneavoastră


Dacă bebeluşul nu s-a hrănit corespunzator, în primele 12-24 de ore de la naştere, este important să primească lapte. Mulsul laptelui manual sau cu o pompă va stimula sânii să producă mai mult lapte. Pompaţi de atâtea ori de câte ori ar trebui să sugă bebeluşul, aproximativ de 8-12 ori în 24 de ore. Laptele muls poate fi oferit bebeluşului cu linguriţa, cu un pahar mic sau cu seringă până ce mama învaţă să alapteze şi copilul învaţă să sugă. Folosirea biberonului şi a suzetei poate duce la apariţia confuziei sân-tetină şi poate înrăutăţi lucrurile.

Cum facem faţă situaţiei stressante

Poate fi foarte dificil când activitatea care calmează majoritatea bebeluşilor – alăptarea – este o sursă de stress. Te poţi simţi ca şi cum nu mai este nimic de făcut. Ceea ce trebuie să faceţi, este să vă ţineţi copilul aproape. El trebuie să fie în braţele dumneavoastră pentru a se simţi în siguranţă. Pentru calmarea bebeluşului puteţi încerca:

 • Să cântaţi şi să vorbiţi calm.
 • Ţineţi bebeluşul ridicat pe umărul vostru, dacă nu îi place să stea într-o poziţie potrivită pentru alăptare.
 • Păstraţi un mediu liniştit.
 • Mergeţi la plimbare.
 • Faceţi baie împreună.

Evitaţi să ţineţi bebeluşul într-o poziţie pe care o folosiţi pentru alăptare în timpul efectuării unei proceduri medicale. Oferiţi-i sânul după terminarea acesteia, pentru calmare.

20160711_172601

Mama trebuie să fie calmă

 • Minimizaţi alte surse de stress. Ignoraţi lucrurile care vă distrag şi concentraţi-vă doar pe bebeluş încurajând alăptarea – merită aşteptarea!
 • Simţiţi-vă confortabil. Păstraţi băuturi şi gustări sănătoase la îndemână pentru a le servi în timp ce alăptaţi.
 • Mulgeţi lapte pentru copil în timp ce încercaţi să creşteţi producţia de lapte. Hormonii ce ajută la producerea laptelui ajută şi la calmarea mamei.
 • Folosiţi tehnici de relaxare când deveniţi nervoasă sau când copilul devine nervos – masaj, muzică relaxantă, o baie caldă, semiîntuneric şi tehnici de respiraţie folosite în timpul travaliului.
 • Acceptaţi sprijinul partenerului. El are importanta sarcină să aibă grijă de mamă şi de copil.

Cum ajutăm bebeluşul să se hrănească la sân

Manevraţi bebeluşul cu grijă când încercaţi să îl alăptaţi. Rolul dumneavoastră este să calmaţi bebeluşul, să îi facilitaţi accesul la sân şi să urmăriţi ce semne vă dă. Treaba lui este să se hrănească.

Un mediu calm

Mama şi copilul trebuie să se simtă confortabil şi relaxaţi, să le fie bine (din punct de vedere al temperaturii ambientale). Bebeluşii cărora le este cald, tind să devină somnoroşi. O temperatură optimă în cameră ar fi de 18 grade. Semiîntunericul şi liniştea pot ajuta bebeluşii să se concentreze pe hrănirea la sân. Lucrurile tind să se îmbunătăţească o dată ajunşi acasă. Este mai bine să nu primiţi multi vizitatori, la început, pentru că veţi avea nevoie de spaţiu şi de intimitate pentru a vă concentra pe bebeluş. Partenerul vă poate ajuta în această privinţă.

Contactul piele pe piele

Contactul piele pe piele este liniştitor şi îl ajută pe bebeluş să se simtă în siguranţă şi relaxat. Dacă bebeluşul nu pare să se simtă bine doar cu un scutec pe el, încercaţi să îl îmbrăcaţi parţial. Mulţi bebeluşi încep să facă mişcări de supt spontan dacă se cuibăresc aproape de pieptul gol al mamei. Încercaţi să puneţi bebeluşul culcat pe voi, astfel încât, atât pieptul, cât şi burta să se afle în contact cu voi. Acest tip de contact stimulează, de obicei, instinctul bebeluşului de a se ataşa la sân şi de a suge. De asemenea, este uşor pentru mamă să observe semnele date de bebeluş cand îi este foame. O pijama sau o cămaşa cu nasturi şi o pătură uşoară pot fi folosite astfel încât mama şi bebeluşul să se simtă confortabil. Încercaţi sa petreceţi cât mai mult timp în contact unul cu altul chiar dacă bebeluşul are nevoie de hrană suplimentară.

20160712_121833

Faceţi alăptarea plăcută

Dându-i voie bebeluşului să ia singur sânul, îl ajutaţi să simtă că deţine controlul şi să se relaxeze. Scopul e ca bebeluşul să asocieze hrănirea la sân cu ceva plăcut. Forţarea bebeluşului să ia sânul poate avea efectul invers celui dorit, bebeluşul luptând instinctiv împotriva sânului.

Frecvenţa hrănirilor

Oferiţi sânul înainte ca bebeluşul să devină înfometat. Este greu să înveţi ceva nou când eşti flămând. Bebeluşul poate vrea să fie alăptat la foarte puţin timp după ce deja a fost alăptat. Semnele care arată că bebeluşul are nevoie de mâncare includ mişcări rapide ale ochilor când doarme, sugerea mâinilor şi miscări ale corpului. Plânsul este ultimul semn pe care îl dă bebeluşul. Când plânge de foame, deja îi este greu să se ataseze la sân şi să se hrănească corespunzător.

Alte lucruri care merită încercate

 • Experimentaţi diferite poziţii pentru alăptare – bebeluşul poate să nu se simtă confortabil în anumite poziţii sau poate avea preferinţe.
 • Încercaţi să ţineţi bebeluşul pe umăr, astfel încât el să alunece uşor în jos spre sân.
 • Unii bebeluşi adoră să fie înfăşaţi mai strâns în timp ce altora nu le place deloc.
 • Bebeluşul se poate ataşa la sân în timp ce mama merge, se leagănă sau dansează uşor.
 • Mulgeţi un pic de lapte manual astfel încât bebeluşul să primească instant lapte sau picuraţi un pic de lapte deja muls pe mamelon astfel încât să ţineţi copilul interesat.
 • Încercaţi compresiile pe sân – întrebaţi o consultantă în alăptare despre detalii.
 • Unele mame au constatat că masajul efectuat bebeluşilor poate fi benefic.
 • Întrebaţi o consultantă în alăptare despre protecţiile din silicon sau despre suplimentarea hrănirii.

Dacă bebelusul nu e fericit la sân, hrăniţi-l cu lapte matern şi concentraţi-vă în a-l ajuta să vă simtă aproape, fără presiunea de a se ataşa la sân. În timp şi cu răbdare, copilul va învăţa să se ataşeze corect.

Bebeluşii cu tonus muscular scăzut

Un bebeluş hipoton poate arăta un interes scăzut pentru sân şi trebuie ajutat:

 • Puneţi un prosopel rulat sub sân.
 • Ţineţi sânul ridicat cu degetul mare de o parte a areolei şi celelalte degete de cealaltă parte. Dacă degetul mare este paralel cu buza superioară a copilului, puteţi folosi indexul pentru a pune o uşoară presiune pe partea osoasă a bărbiei în timp ce copilul este ataşat la sân.

La început va fi greu pentru copil să transfere o cantitate corespunzătoare de lapte. Copilul se va hrăni mai bine dacă şezutul este un pic mai jos decât capul. Compresiile pe sân sunt de asemenea de ajutor, dar probabil că va trebui lapte muls suplimentar până ce tonusul muscular al copilului se îmbunătăţeşte.

Este nevoie de timp şi răbdare

Dacă bebeluşul doar se odihneşte la sân, este uşor să vă simţiţi frustrată şi fără ajutor când sunteţi obosită şi nu puteţi găsi o soluţie. Dar, comportamentul bebeluşului se poate schimba foarte rapid. Răbdarea şi înţelegerea sunt de ajutor când bebeluşul refuză să se ataşeze la sân. Comportamentul copilului se poate schimba ca răspuns la repetiţia blândă. Copilul poate primi lapte matern deja muls până când va fi pregătit să se ataseze la sân şi să se hrănească. În timp şi cu răbdare majoritatea bebeluşilor ajung să se hrănească la sân.

Căutaţi sprijin

Dacă aveţi nevoie de ajutor, luaţi legătura cu o consultantă în alăptare LLL care are experienţa ajutorului oferit şi altor mame. Vă va înţelege şi vă va ajuta să găsiţi o soluţie.

Sursa: La Leche League Marea Britanie, foaia informativă 2805, 2009

Tradus de Alexandra Stan