Cum devii consultantă LLL

Sunteţi interesată să deveniţi consultantă La Leche League?

Consultantele reprezintă La Leche League şi, de aceea, este important să ştiţi ce face această organizaţie şi care sunt principiile sale. Sperăm că răspunsurile la cele mai frecvente întrebări de mai jos vă vor ajuta.

Care este scopul consultantelor La Leche League?

Scopul general al organizaţiei este de a ajuta mamele să înveţe cum să-şi alăpteze bebeluşii, să încurajeze sentimentele materne prin intermediul alăptării, să promoveze o mai bună înţelegere a alăptării şi a celorlalte subiecte legate de aceasta.

La Leche League este o organizaţie internaţională, educaţională, non-sectantă, nediscriminatorie şi cu o politică foarte strictă de a nu reprezenta mai multe cauze. Organizaţia are această politică pentru a oferi ajutor în alăptare tuturor mamelor, indiferent de convingerile personale. Consultantele cunosc cât este de important ca mamele să se ajute reciproc în a recunoaşte şi înţelege nevoile bebeluşilor şi de a găsi cele mai bune mijloace pentru a răspunde acelor nevoi. Consultantele oferă informaţii şi sprijin astfel încât fiecare mamă să poată lua deciziile potrivite pentru familia sa.

Care este crezul La Leche League?

Consultantele cred că alăptarea, cu nenumăratele sale avantaje fizice şi psihologice de o importanţă crucială, este cel mai bun lucru, atât pentru mamă, cât şi pentru copil şi este modul ideal de a iniţia o relaţie strânsă între părinte şi copil. Idealurile şi principiile maternităţii care stau la baza crezului La Leche League sunt dezvoltate în cartea “The Womanly Art of Breastfeeding”. Această carte a oferit răspunsuri şi a inspirat multe generaţii de mame în ceea ce privește rolul solicitant, dar plin de satisfacţii de a fi părinte. Persoanele care aplică pentru rolul de consultantă La Leche League trebuie să-şi procure şi să se familiarizeze cu această carte. Dacă nu aţi citit încă această carte, o puteţi face pentru a vă familiariza cu organizaţia pe care sunteţi interesată să o reprezentaţi. Dacă doriţi să comandaţi un exemplar, vizitaţi magazinul online al LLLI.

Filozofia La Leche League este rezumată în următoarele zece concepte:

– alăptarea este cel mai natural şi simplu mod pentru a întelege şi satisface nevoile bebeluşului;
– mama şi bebeluşul au nevoie să fie împreună imediat după naştere pentru a stabili o relație satisfăcătoare şi o producție de lapte adecvată;
– în primii ani, bebeluşul are o nevoie intensă de a fi cu mama lui fiind de bază pentru satisfacerea nevoii de hrană;
– laptele matern este alimentul cel mai natural pentru bebeluş, unicul care le îndeplineşte nevoile  în schimbare;
– pentru un bebeluş născut la termen, sănătos, laptele matern este singurul aliment necesar până când bebeluşul arată semne că are nevoie şi de alte alimente solide, cam in jurul jumătății primului an;
– ideal, alăptarea va continua până când bebeluşul şi-a îndeplinit nevoia;
– participarea activă a mamei la naştere ajută alăptarea să aibă un start bun;
– alăptarea este îmbunătățită dacă cuplul o susține prin iubire. Relația unică tată-copil este un element important în dezvoltarea copilului.
– o bună nutritie înseamnă o alimentație echilibrată şi variată;

– încă de la naştere, copiii au nevoie de îndrumare iubitoare care reflectă acceptarea capacităților și sensibilitate la sentimentele lor.

Ce atribuţii are o consultantă?

Cele mai multe consultante îndeplinesc responsabilităţile de bază, care sunt:

 • ajută mamele, discutând la telefon, pe e-mail sau în persoană.
 • planifică și conduce întâlnirile lunare ale grupului de sprijin.
 • este responsabilă de gestiunea și organizarea grupului La Leche League local.
 • este întotdeauna la curent cu informaţiile cele mai recente despre alăptare.
 • ajută mamele să afle mai multe despre activitatea de consultanţă şi să se pregătească pentru a deveni consultante.

Responsabilităţile sunt împărţite atunci când există mai multe consultante într-un grup. Multe dintre consultante găsesc că este util să se concentreze pe activităţile de bază o perioadă de timp, înainte de a-şi asuma mai multe sau alte responsabilități.

Doresc să ajut mamele să alăpteze însă nu îmi pot lua angajamentul pentru toate responsabilităţile de bază. Pot să devin totuşi consultantă ?

Definiţia unei consultante active lasă loc unor căi numeroase de a se angaja ca şi consultantă LLL:

“O consultantă La Leche League activă continuă misiunea La Leche League prin intermediul responsabilităţilor de bază, aşa cum sunt ele definite în declaraţia de politică LLLI și/sau prin alte servicii aduse organizaţiei. Consultanta activă îşi plăteste cotizaţia anuală, îşi ţine la zi cunoştintele şi comunică în mod regulat cu asociaţia”.

Există conditii prealabile pentru a-mi depunde candidatura?

Da. Acestea sunt după cum urmează:

Experienţa personală în alăptare

Mama şi-a alăptat bebeluşul pentru cel puţin nouă luni atunci când face cererea pentru a deveni consultantă. Bebeluşul a fost alăptat exclusiv până când  şi-a manifestat nevoia pentru alte alimente (pentru un bebeluş sănătos, născut la termen, în jurul jumătății primului an de viaţă). Dacă bebeluşul s-a înțărcat, acesta a fost alăptat minim un an, iar înţărcarea s-a derulat respectînd nevoile  bebeluşului.

Notă:  O considerare specială poate fi dată mamei care are o experienţă în alăptare particulară.

Experienţa ca mamă

Mama este de acord cu faptul că să-şi alăpteze bebeluşul este mijlocul optim pentru a-l hrăni, ocroti şi reconforta. Recunoaşte şi înţelege nevoile copilului său şi le răspunde atît prin prezenţa ei, cât şi prin laptele ei. Ea organizează orice separare de bebeluş cu sensibilitate şi respect pentru nevoile acestuia.

Experienţa La Leche League

 •         Este membră La Leche League.
 •         Sprijină scopul şi filozofia La Leche League International.
 •         A participat la cel puţin o serie de întâlniri (cînd este posibil) şi a demonstrat un interes pentru La Leche League.
 •         Deţine şi este familiară cu conţinutul celei mai recente ediţii a cărţii “The Womanly Art of Breastfeeding” (dacă este disponibilă într-una din limbile pe care le înţelege), resursa principală pentru consultantele La Leche League.
 •         A fost recomandată de o consultantă La Leche League.

Trăsături personale

 •         Cunoaşte suficient de bine limba sa pentru a fi capabilă să parcurgă pregătirea pentru acreditare şi pentru a îndeplini responsabilităţile de consultantă La Leche League.
 •         Are o atitudine de respect şi acceptare faţă de ceilalţi.
 •         Arată căldură şi empatie faţă de ceilalţi.
 •         Demonstrează sau este dispusă să dezvolte abilităţile de comunicare.

                                     

Nu sunt sigură că îndeplinesc aceste condiţii prealabile. Cum pot afla?

Puteţi discuta cu consultanta grupului local La Leche League pentru a vedea cum experienţele dumneavoastră şi ideile de viaţă se raportează « Condiţiilor prealabile pentru a deveni consultantă» . Tot ea vă poate răspunde întrebărilor pe care le-aţi avea în legătură cu activitatea de consultantă şi vă poate da informaţii despre ce presupune pregătirea şi care sunt taxele. Dacă nu există un grup local, puteţi contacta Departamentul de acreditare (LAD) prin intermediul paginii de internet La Leche League International sau prin poştă. Veţi fi pusă în legătură cu o reprezentantă LAD care vă va putea ajuta.

Dacă nu mi se potriveşte activitatea de consultantă există alte moduri prin care pot ajuta mamele care alăptează?

Desigur! Mamele active sunt nişte susţinătoare foarte preţioase în grupurile LLL. Împărtăşind experienţa dumneavoastră cu alte mame din cadrul grupului, le puteţi oferi un exemplu real de alăptare cu succes. Sprijinul dumneavoastra de la mamă la mamă poate încuraja alte mame în a face faţă tuturor provocărilor ce apar pe parcurs. Mamele active pot avea, de asemenea, diverse roluri în cadrul grupului, cum ar fi bibliotecar, contabil, secretariat, să primească noile mame. Angajamentul dumneavoastră ca mama activă este extrem de important pentru succesul unui grup. Totodată, aţi putea fi interesată de următoarele activităţi:

 • « Peer Counselor »  Program. La acest grup participă mame care sunt instruite pentru a ajuta alte mame să alăpteze; cu toate acestea, nu este necesar să fi trăit toate experienţele enumerate în filozofia La Leche League. Pentru informaţii legate de “Peer Counselor Program”, vizitaţi http://lalecheleague.org/ed/PeerCounsel.html

Sau scrieţi la: Peer Counselor Program Department, La Leche League International, PO Box 4079, Schaumburg IL 60138-4079, USA.

 • Centrul de Resurse pentru Alăptare. Prin intermediul acestui centru se pot comanda stocuri de materiale La Leche League. Pentru informaţii legate de înscrierea la un Centru Profesional de Resurse pentru Alăptare, vizitaţi http://lalecheleague.org/ed/brc.html

Sau scrieţi la: La Leche League International, Attention:  Educational Department, PO Box 4079, Schaumburg IL 60138-4079, USA.

 • Consilier în lactaţie. Această persoană oferă consultaţii private sau este angajată de un spital, medic de familie sau altă organizaţie ce oferă servicii de sănătate. Multe dintre aceste consiliere au certificare internaţională – International Board Certified Lactation Consultants (IBCLC), fiind acreditate prin intermediul International Board of Lactation Consultant Examiners (IBLCE).  Pentru informaţii despre programul IBCLC, consultaţi pagina http://www.lalecheleague.org/FAQ/LC.html sau http://www.iblce.org/

Sau scrieţi la:  International Board of Lactation Consultant Examiners (IBCLE), 7245 Arlington Blvd, Suite 200, Falls Church, VA 22042-3217 USA.

Ce presupune pregătirea pentru a deveni consultantă?

Discuţii (în scris prin e-mail sau altfel) despre experienţa dvs. în alăptare şi de mamă, aşa cum este relatată de filozofia LLL, cu o reprezentantă LAD.

Învăţarea cunoştinţelor de bază despre gestionarea alăptării şi familiarizarea cu resursele LLL.

Citirea lecturilor necesare.

 • Să discutaţi (în scris, pe e-mail sau în alt mod) experienţa dumneavoastră personală în ce priveşte alăptarea şi ce înseamnă să fii mamă şi cum se leagă de filozofia La Leche League (prin dialog continuu cu un reprezentant LAD).
 • Să învăţaţi şi să redaţi cunoştinţele de bază în ce priveşte managementul alăptării şi provocările ce apar pe parcurs şi să vă familiarizaţi cu resursele La Leche League.
 • Să parcurgeţi lecturile necesare.  
 • Să dobândiţi abilităţile şi atitudinea necesare unei consultante (aşa cum sunt ascultarea activă şi abilitatea de a modera întâlnirile).
 • Să învăţaţi despre La Leche League ca organizaţie, la nivel local, naţional şi internaţional.
 • Să participaţi la workshop-uri şi conferinţe, dacă sunt disponibile.

Cât durează?

Durata unei pregătiri diferă de la persoană la persoană, depinzând de mai mulţi factori (cum ar fi abilităţile personale de organizare, numărul şi vârsta copiilor, alte angajamente, precum şi timpul disponibil). Cele mai multe pregătiri sunt completate în perioade ce variază de la câteva luni la 5 ani sau puţin peste. Fiecare persoană avansează într-un ritm care să-i permită să se pregătească temeinic pentru activitatea de consultanţă.

Această activitate mă tentează, însă cum o pot introduce printre celelalte activităţi ale mele?

Ca mamă, deja stiţi să jonglaţi cu nenumăratele responsabilităţi din viaţa dumneavoastră. Consultantele pun nevoile familiei pe primul loc şi, de asemenea, acordă prioritate familiei înainte de a da prioritate activităţilor pentru La Leche League. Consultantele găsesc o cale pentru a echilibra angajamentele lor faţă de familie şi LLL precum şi altor angajamente pe care le au. Timpul pe care trebuie să îl acordaţi pregătirii este corelat cu timpul pe care l-aţi acorda pentru a îndeplini responsabilităţile de consultantă. În acest fel, pregătirea vă poate oferi o experienţă reală în a găsi moduri de a împleti activităţile La Leche League cu viaţa de zi cu zi. Sau puteţi decide că doriţi să amânaţi pregătirea pentru cînd veţi avea mai mult timp. Să discutaţi cu o consultantă poate să vă ajute să decideţi.

Cum voi arăta că sunt pregătită pentru acreditare?

Dumneavoastră, împreună cu reprezentanta LAD şi consultanta dumneavoastră vă veţi asigura că îndepliniţi Criteriile de Acreditare pentru Consultante La Leche League, stabilite de Bordul Director LLLI. Acestea sunt:

 • Să fi îndeplinit condiţiile prealabile pentru a deveni consultantă LLLI (aşa cum au fost enumerate mai sus).
 •  Să vă fi alăptat bebeluşul aproximativ un an.
 •  Să vă fi demonstrat întelegerea filozofiei LLLI.
 •  Să vă fi  demonstrat cunoştinţele de bază în managementul alăptării, prezentate în  criteriile cunoştinţelor de bază în gestiunea alăptării, Appendix 18 “Policies and Standing Rules Notebook”.
 • Să vă fi demonstrat abilităţile şi atitudinea necesare unei consultante, prezentate în “Leadership Skills Criteria”, Appendix 18 “Policies and Standing Rules Notebook”.
 • Să fi parcurs demersurile de acreditare pentru consultanta La Leche League.
 • Să fi semnat declaraţia de angajament (pentru consultante La Leche League).

În momentul în care reprezentanta LAD adaugă semnatură sa declaraţiei de angajament, stagiara este acreditată ca şi Consultantă La Leche League şi este acoperită de asigurarea La Leche League International.

Cred că activitatea de consultantă este potrivită pentru mine. Care este pasul următor?

Luaţi legătura cu o consultantă din grupul La Leche League local pentru a avea discuţiile prealabile. Pentru informaţii despre cum să contactaţi grupul, dacă nu participaţi deja la unul, consultaţi pagina:

http://lalecheleague.org/WebIndex.html

Dacă nu există un grup local, puteţi contacta directorii Departamentului de Acreditare pentru Consultante (LAD) al La Leche League International, care vă vor direcţiona către o reprezentantă LAD care vă poate ajuta.