2016 – Alăptarea, cheia dezvoltării durabile
Vă pasă de oameni, planetă, prosperitate şi pace?
Alăturaţi-vă celor ce cred în dezvoltarea durabilă – oameni care trăiesc într-un mod care nu va afecta generaţiile viitoare.
Anul acesta, Săptămâna Mondială a Alăptării se va focusa pe 17 propuneri de dezvoltare durabilă pe care guvernele din lume au agreat că le vor îndeplini până în anul 2030. Propunerile acoperă o serie de probleme legate de ecologie, economie şi echitate. Obiectivele acestei săptămâni vor fi:
– informarea populaţiei despre propunerile de dezvoltare sustenabilă şi cum pot fi ele facilitate prin îmbunătăţirea alăptării şi a hrănirii copiilor.
– ancorarea fermă a alăptării că factor component pentru o dezvoltare durabilă.
De ce este important?
Noi evidențe medicale publicate în jurnalul medical al Marii Britanii, The Lancet, confirmă că alăptarea optimă poate salva vieţile a 823.000 de copii şi poate adaugă anual suma de 302 bilioane dolari la economia globală.
Alăptarea este fundaţia unei sănătăţi bune pentru copil şi are beneficii şi pentru mama. De altfel, rată alăptării stagnează de două decade. Mai puţin de 40% dintre copiii sub 6 luni sunt alăptaţi exclusiv. De fapt, femeile întâmpină multe bariere în alăptare. Ele pot primi informaţie proastă de la personalul din sănătate, nu au sprijin în alăptare din partea soţilor sau partenerilor, nu au acces la consiliere în alăptare, se luptă cu marketing-ul agresiv al substituenților de lapte matern sau sunt forţate să se întoarcă la muncă foarte curând după ce au născut.
Aceste bariere fac dificilă alăptarea exclusivă până la 6 luni (fără lichide sau alimente adiţionale) şi continuarea ei până la 2 ani sau mai mult, aşa cum recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Ştim foarte bine de ce este nevoie pentru a oferi sprijin şi a ajuta mama să alăpteze optim, dar este nevoie de a fi mai proactivi şi de a angaja oamenii pentru ca alăptarea să devină o realitate.
Alăturând alăptarea propunerilor pentru dezvoltare sustenabilă ne va ajută să facem aceasta.
Fapte şi cifre
Laptele matern este alimentul natural sigur pentru natură şi este produs şi livrat fără a polua sau a face gunoi. Formula de lapte şi generarea gazelor cu efect de seră vor accelera încălzirea globală şi vor produce poluare şi emisii toxice din gunoiul provocat. Deşi nu au fost încă cuantificate în termeni monetari, există costuri de mediu asociate cu copii nealaptați.
720.450 tone de formulă de lapte sunt vândute anual în 6 ţări asiatice, generând aproape 2.9 milioane de tone de gaze cu efect de seră (greenhouse gas). Acesta este echivalentul a aproape 7000 milioane de mile străbătute de un autovehicul sau 1.03 milioane de tone de gunoi trimis la gropile de gunoi.
Se estimează că mai mult de 4000 litri de apă sunt necesari pentru a produce 1kg de pudră de lapte.
Alăptarea înseamnă mai puţine gaze cu efect de seră, mai puţină degradare şi poluare. Nu este necesară electricitatea pentru a produce lapte matern şi nu necesită lichid/benzină/motorină pentru transport, astfel se reduc emisiile de CO2, principalul gaz cu efect de seră.
Acţiuni
Discuţii cu guvernele pentru a include îmbunătăţirea practicilor ce susţin alăptarea ca parte din munca lor pentru a îndeplini cele 17 propuneri pentru dezvoltare durabilă. Încurajarea cercetătorilor pentru a cuantifica amprenta de carbon lăsată de hrănirea cu formulă de lapte. Utilizarea datelor existente pentru a fi arătate guvernului în vederea alocării de fonduri pentru politici şi programe care să crească rată alăptării pentru a reduce poluarea. Includerea alăptării pe orice listă de acţiuni care reduce amprenta de carbon şi apă, precum şi introducerea alăptării în reclamele despre schimbarea climatului.
2015 – Alăptează și muncește – este posibil!
De-a lungul timpului la întâlnirile La Leche League unele mame vin cu problema întoarcerii la serviciu în cazul în care înțărcarea nu a avut loc.
În Săptămâna Mondială a Alăptării, Bucureştiul şi restul țării vor fi invadate de evenimente dedicate alăptării, atât virtual, cât şi real. Din ce am aflat eu cam acestea vor fi:
–“Lion Mentor Association” din BUCUREŞTI organizează cea de a doua ediție a concursului foto “MISS ALĂPTARE ROMÂNIA 2015” începând cu data de 17 iulie 2015, ora 12:00 până pe data de 1 august la orele 23:59. Pozele câştigătoare vor fi anunțate pe data de 3 august pe site-ul şi pagina Facebook a asociației.
– “Plimbare conştientă – Alăptarea e iubire” va fi organizată marți, 4 august 2015, începând de la stația de metrou Aviatorilor. Mai multe amănunte aici: “Plimbare constienta – Alaptarea e iubire”
– La Leche League Bucuresti organizează întâlnirea LLL în data de 7 august 2015, ora 18, parcul Izvor.
– La IAŞI vor fi două întâlniri “Sprijin pentru Alăptare” în această săptămână:
Sâmbătă, 1 august 2015, între orele 9:00 si 11:00.
Duminică, 2 august 2015, între orele 9:00 și 11:00.
Vor fi 2 sesiuni în care vom discuta în special despre alăptarea în contextul întoarcerii la muncă, dar vom răspunde și altor întrebări.
Întâlnirile vor fi susținute de Ionela Luciu, mamă a 2 copii, cu experiență acumulată în cei 5 ani de alăptare a propriilor copii, dar și în cei 4 ani de când oferă sprijin mamelor din Iași, personal și în întâlnirile de grup.
Gazda noastră: De-a dura, str. Sărărie 168.
– ORADEA organizează o serie de evenimente:
Marți, 4 August, de la ora 5, vom face un marş Pro Alăptare pe pietonală. Adunarea se va face în fața Teatrului de Stat. Vom mărşălui cu bebeluşi sau fără, în sisteme de purtare sau în cărucioare şi e binevenit oricine susține cauza, fie că alăptează sau nu. Ne străduim să printam flyere şi pentru doritoare facem tricouri speciale pentru eveniment. Răspândiți vestea şi haideți să arătăm că ‘Oradea e mândră de mamele care Alăptează!’ Evenimentul va fi mediatizat. La ora 18.00 va avea loc o întrunire la Bookcafe – discuții libere, sărbătorim Săptămâna Mondială a Alăptării.
2014 – Alăptarea: obiectiv de succes – pentru viață!
Avem plăcerea de a anunța sloganul și tema Săptămânii Mondiale a Alăptarii: „Alăptarea: obiectiv de succes – pentru viață!” Tema susține importanța creșterii și a susținerii, promovării și sprijinirii alăptării.
În 1990, 8 obiective globale, “Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului”(ODM) (“Millennium Development Goals (MDGs)”) au fost stabilite de către guverne și Națiunile Unite pentru a lupta împotriva sărăciei și de a promova dezvoltarea sănătoasă și durabilă într-un mod cuprinzător până în 2015. Există “numărători inverse” regulate pentru a măsura progresul în realizarea obiectivelor. Tema din acest an răspunde la cea mai recentă numărătoarea inversă afirmând importanța creșterii și susținerea, protecția, promovarea și sprijinirea alăptării în ordinea de zi de după 2015, și implicarea a cât mai multor grupuri și oameni de diferite vârste.
Oriunde ai fi se pot face progrese susținute. Pentru că acest lucru să se întâmple va trebui să pregătești obiectivele, să urmezi țintele stabilite, să-ți unești forțele și să acționezi!
Protejarea, promovarea și sprijinirea alăptării: acesta este un obiectiv vital!
„Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului” sunt menite să fie atinse până în 2015 – anul viitor! Deși au avut loc progrese, există încă o mulțime de “afaceri neterminate”. Iată câteva exemple: sărăcia a scăzut, dar 1 din 8 oameni încă mai merge la culcare înfometat. Subnutriția afectează aproximativ un sfert din totalul copiilor la nivel global. Excesul de greutate, cealaltă formă de malnutrțtie, este din ce în ce mai frecventă. În ultimele două decenii, mortalitatea infantilă a scăzut cu aproximativ 40%, dar încă aproape 7 milioane de copii sub 5 ani mor în fiecare an, în principal, din cauza unor boli ce pot fi prevenite. Ca rată globală mortalitatea sub 5 ani a scăzut, dar proporția de decese neonatale (în prima lună de viață) este tot mai mare din toate decesele copiilor. La nivel global, mortalitatea maternă a scăzut de la 100.000 născuți vii în 1990 la 210 în 2010, dar mai puțin de jumătate din femei nasc în maternități prietene ale copilului.
Prin protejarea, promovarea și sprijinirea alăptării, poți contribui la fiecare dintre „Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului” într-un mod substanțial. Alăptarea exclusivă și alimentația complementară corespunzătoare sunt intervenții cheie pentru îmbunătățirea supraviețuirii copiilor.
În „Comitetul științific” al ONU privind alimentația s-a discutat modul în care alăptarea este legată de fiecare dintre „Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului”. „WABA” coordonează Săptămâna Mondială a Alăptării fiind parte din GBICS („Global Breastfeeding Initiative for Child Survival”).
Programul intitulat: “Consolidarea ratei de alăptare contribuie la drepturile femeii, la sănătate și la un mediu durabil”. Programul GBICS își propune să contribuie la realizarea dezvoltării durabile – dincolo de „Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului” – prin extinderea alăptării și transformarea „Politicilor” în „Practici” care să contribuie la eforturile de abordare a schimbărilor climatice și a inegalității între sexe în cadrul drepturilor omului. WABA este recunoscătoare NORAD-ului („Agenția Norvegiană pentru Cooperare și Dezvoltare”) pentru sprijinul acordat pentru GBICS.
„WABA” ar dori, de asemenea, să recunoască sprijinul UNICEF și al „Organizației Mondiale a Sănătății” (OMS), precum și partenerilor de bază:„Academy of Breastfeeding Medicine” (ABM), „International Baby Food Action Network” (IBFAN), „International Lactation Consultant Association” (ILCA), „La Leche League International” (LLLI) și „Wellstart International” în coordonarea cu succes a Săptămânii Mondiale a Alăptării.
Evenimente în Săptămâna Mondială a Alăptării ce vor fi coordonate de catre Roxana Duduș, consultantă La Leche League:
–18 iulie – 02 august Concursul „Miss Alaptare Romania 2014”.
–1 august 2014 – începând cu ora 18.30 în Parcul Izvor se va desfășura o întâlnire La Leche League în care se vor discuta idei, propuneri, experiențe legate de alăptare și cum ne influențează viața.
–5 august 2014 – ora 18.00 la libraria Humanitas (lângă Parcul Cișmigiu) va avea loc proiecția primului documentarul românesc despre alăptare: „Îndrăznesc să alăptez”.
2013 – “Sprijin în alăptare: aproape de mame”
Tema Săptămânii Mondiale a Alăptării subliniază consultanța/consilierea mamelor în alăptare. Chiar și atunci când mamele sunt capabile de a obține un start bun în alăptare, de (prea) multe ori în următoarele săptămâni sau luni de la naștere există o scădere bruscă a ratei alăptării.
Perioada în care mamele nu vizitează sau nu sunt vizitate de un specialist reprezintă un moment în care un sistem de sprijin comunitar poate fi esențial. Sprijin continuu pentru susținerea alăptării poate fi furnizat într-o varietate de moduri. În mod tradițional, sprijinul este oferit de familie. Dar, pentru că societatea este în schimbare, este nevoie totuși, în special în zonele urbane de un sprijin pentru mame într-un cerc mai larg, indiferent dacă este furnizat de către specialiști în sănătate, specialiști în alăptare, lideri ai comunității sau prieteni care sunt, de asemenea, mame și/sau de la părinți/parteneri.
Programul de consultanța de la egal la egal este un mod rentabil și foarte productiv pentru a ajunge la un număr mai mare de mame care alăptează mai frecvent. “Cheia pentru o alăptare reușită constă și în suportul de zi cu zi pentru mama care alăptează în casa și comunitatea ei. ”
Referinăe Saadeh RJ, editor with Miriam H. Labbok, Kristin A. Cooney, Peggy Koniz-Booher (1993), Breast-feeding: the Technical Basis and Recommendations for Action: Role of Mother Support Groups, Geneva, World Health Organization, 62-74.
http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/58728/2/WHO_NUT_MCH_93.1_%28part2%29.pdf
Obiectivele Săptămânii Mondiale a Alăptării sunt:
- Atragerea atenției asupra importanței sprijinului reciproc în sprijinirea mamelor de a stabili și susține alăptarea.
- Informarea oameniilor despre eficiența și beneficiile consultantei/consilierului în alăptare și unirea eforturilor pentru a extinde programele de consiliere/consultanță de la egal la egal.
- Încurajarea persoanelor care susțin alăptarea, indiferent de mediul lor educațional, să facă un pas înainte pentru a fi instruiți în sprijinirea mamelor și copiilor.
- Identificarea persoanelor de contact locale care oferă sprijin pentru mamele care alăptează, unde pot merge să găsească ajutor și sprijin după naștere.
- Apelarea la guverne și la personalul din maternități, la nivel global, pentru a pune în aplicare în mod activ cei 10 pași, în special pasul 10, pentru a îmbunătăți durata și rata alăptării exclusive.
Cele 5 cercuri de sprijin
Sprijinul pentru alăptare ilustrează o potențială influență asupra deciziei mamei de a alăpta și de a avea o experiență pozitivă. Prezentate în timpul Săptămânii Mondiale a Alăptării din 2008, cercurile de sprijin continuă să fie un fundament vital pentru mamele care alăptează.
Cercurile de sprijin sunt: familia și societatea, sistemul de sănătate, locul de muncă și angajatorul, guvernul/legislația și răspunsul în situații de criză sau de urgență, toate femeile fiind în centrul cercului.
FEMEILE, cercul din centru:
Femeile sunt în centru deoarece prezența sau absența sprijinului are un impact direct asupra lor. Femeile au, de asemenea, un rol important în asigurarea sprijinului și în furnizarea lui către alții. În cadrul Global Initiative for Mother Support (GIMS) for Breastfeeding Statement (2007) am observat că “Mamele sunt considerate participante active în dinamica de sprijin, fiind atât furnizorii, cât și beneficiarii de informații și sprijin”. Vezi link
FAMILIA ȘI SOCIETATEA:
Soții/partenerii/tații, familia și prietenii compun rețeaua de susținere imediată și continuă a mamei. Sprijinul social include și sprijin comunitar – în supermarket, într-un context religios, într-un parc etc. Sprijinul din timpul sarcinii reduce stresul. Sprijinul în timpul travaliului și nașterii încurajează mama. Sprijinul social crește încrederea mamei în capacitatea ei de a alăpta dincolo de primele săptămâni și luni.
SISTEMUL DE SĂNĂTATE:
Aceasta include o multitudine de oportunități pentru a sprijini alăptarea. Aceste oportunități variază de la îngrijire prenatală, sprijin în travaliu și naștere, îngrijire postpartum și postnatală, care facilitează atașarea și hrănire optimă pentru nou-născuți. Personalul medical e necesar să fie instruit în consiliere/consultanță pentru a sprijini mamele înainte și după naștere.
LOCUL DE MUNCA ȘI ANGAJATORUL:
Femeile angajate se confruntă cu provocări și au nevoie de sprijin pentru a reuși la muncă și în alăptare. Oportunitățile pentru sprijinirea mamei sunt la fel de variate ca munca prestată de femei, dar, de obicei, implică facilitarea contactului mamă-copil sau extragerea și depozitarea laptelui matern.
GUVERNUL/LEGISLAȚIA:
Femeile care doresc să alăpteze sau care deja alăptează beneficiază de sprijinul documentelor internaționale, protecție pentru hrană optimă pentru sugari, plus comisioane naționale active și bine finanțate (n.t. încă nevalabil pentru România). De asemenea, femeile care alăptează beneficiază de legislația care combate marketing-ul agresiv al firmelor producătoare de înlocuitori ai laptelui matern și legiferează concediul de maternitate plătit.
RĂSPUNSUL ÎN SITUAȚII DE CRIZĂ SAU DE URGENȚĂ:
Acest cerc reprezintă nevoia de sprijin dacă o femeie se află într-o situație neașteptată și/sau gravă, cu puțin control. Situații care necesită planificare și sprijin special sunt: dezastre naturale, tabere de refugiați, acțiunea de divorț, boli critice ale mamei sau ale copilului, sau care trăiesc într-o zonă de mare prevalență HIV/SIDA, cu nici un sprijin pentru alăptare.
În București vom sărbători printr-o întâlnire La Leche League, în ziua de sâmbătă 3 august 2013, în parcul Izvor, începând cu ora 18.30, unde vom vorbi despre cum mamele prezente au găsit sprijin în alăptare, cine le-a oferit ajutor de-a lungul perioadei de alăptare și despre multe altele legate de alăptare.
2012 – Strategia globală pentru hrănirea sugarilor şi a copiilor
Este timpul să acţionăm după 10 ani de strategie globală şi 20 de ani de sărbătorire a Săptămânii Mondiale a Alăptării!
Cu 20 de ani în urmă WABA a lansat pentru prima oară “Săptămâna Mondială a Alăptării” printr-o campanie cu tema: “Iniţiativa Spital Prieten al copilului”. S-au întâmplat multe în aceşti 20 de ani, de aceea, este timpul să sărbătorim, şi, de asemenea, să privim înapoi, să înţelegem ce s-a întâmplat şi de ce. Apoi, să planificăm ce putem face pentru a sprijini toate femeile să-şi hrănească optim sugarii şi copiii.
Obiectivele mondiale
1. Revenirea la ceea ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani privind hrănirea sugarilor şi copiilor.
2. Sărbătorirea succeselor şi realizărilor la nivel naţional, regional şi global.
3. Evaluarea stării de punere în aplicare a “Strategiei globale pentru hrănirea sugarilor şi a copiilor”.
4. Acoperirea lacunelor rămase în politica şi programele dedicate alăptării.
5. Atragerea atenţiei publicului asupra politicii si programelor dedicate alăptării.
Ce este strategia globală?
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi UNICEF au elaborat în comun şi au lansat “Strategia globală pentru hrănirea sugarilor şi a copiilor”în 2002, reafirmând cele patru obiective stabilite în 1995 prin declaratia Innocenti şi prin stabilirea unor obiective suplimentare.
“Strategia globală pentru hrănirea sugarilor şi a copiilor” a identificat o nevoie clară de practici optime de alimentare a copilului în reducerea malnutriţiei, precum şi a sărăciei.
Se bazează pe o abordare a drepturilor omului şi solicită dezvoltarea unor politici naţionale privind hrănirea sugarilor şi copiilor. Aceasta oferă îndrumări cu privire la modul de a proteja, de a promova şi de a susţine alăptarea exclusivă pentru primele 6 luni şi continuare ei timp de 2 ani sau cât mama şi copilul doresc, alături de o alimentaţie complementară adecvată şi corespunzătoare începând de la vârsta de 6 luni.
Cum şi de ce ar trebui să monitorizăm implementarea strategiei globale?
În 2004 – 2005 IBFAN, unul dintre partenerii de bază WABA, a lansat“World Breastfeeding Trends Initiative” (WBTi), pentru a urmări, a evalua şi a monitoriza punerea în aplicare a strategiei globale.
Potrivit Raportului UNICEF despre copii din 2011, 136,7 milioane de copii se nasc în toată lumea şi doar 32,6 % dintre ei sunt alăptaţi exclusiv în primele 6 luni. Conform evaluării WBTi în 40 de ţări, cele mai multe nu au o politică eficientă cu un buget adecvat pentru punerea în aplicare. Pentru a putea să crească rata alăptării este importantă evaluarea politicii şi programelor, precum şi să se acţioneze conform lor.
2011 – Vorbește cu mine! Alăptarea – o experienţă 3D
The World Alliance for Breastfeeding Action – WABA are plăcerea să anunţe Săptămâna Mondială a Alăptării. Tema pentru anul 2011 se concentrează pe angajarea şi mobilizarea intergenerațiilor cu sloganul răsunător: “Vorbeşte-mi despre alăptare – o experienţă 3D!”. Tema se ocupă cu comunicarea la diferite niveluri şi între sectoare diferite.
De ce 3D?
Când privim către susținerea alăptării avem tendinţa de a o vedea în două-dimensiuni: timp (dinaintea sarcinii și până la înţărcare) şi spațiu(acasă, comunitate, sistem de sănătate, etc). Dar nu are un impact puternic fără o a treia dimensiune – comunicarea!
Comunicarea este o parte esenţială pentru protejarea, promovarea şi sprijinirea alăptării. Trăim într-o lume în care indivizii şi comunităţile globale se pot conecta într-o clipă pe distanţe mici şi mari. Noi linii de comunicare sunt create în fiecare zi, iar noi avem capacitatea de a utiliza aceste canale de informare pentru a ne lărgi orizonturile şi a răspândi informaţii despre alăptare pentru a activa un dialog important.
Această a treia dimensiune include comunicarea și schimbul de cunoștințe și experiențe între generații, sisteme, culturi, permiţând astfel un grad mai mare de sensibilizare.