1-7 august

2016 – Alăptarea, cheia dezvoltării durabile

Vă pasă de oameni, planetă, prosperitate şi pace?

Alăturaţi-vă celor ce cred în dezvoltarea durabilă – oameni care trăiesc într-un mod care nu va afecta generaţiile viitoare.

Anul acesta, Săptămâna Mondială a Alăptării se va focusa pe 17 propuneri de dezvoltare durabilă pe care guvernele din lume au agreat că le vor îndeplini până în anul 2030. Propunerile acoperă o serie de probleme legate de ecologie, economie şi echitate. Obiectivele acestei săptămâni vor fi:

– informarea populaţiei despre propunerile de dezvoltare sustenabilă şi cum pot fi ele facilitate prin îmbunătăţirea alăptării şi a hrănirii copiilor.

– ancorarea fermă a alăptării că factor component pentru o dezvoltare durabilă.

De ce este important?

Noi evidențe medicale publicate în jurnalul medical al Marii Britanii, The Lancet, confirmă că alăptarea optimă poate salva vieţile a 823.000 de copii şi poate adaugă anual suma de 302 bilioane dolari la economia globală.

Alăptarea este fundaţia unei sănătăţi bune pentru copil şi are beneficii şi pentru mama. De altfel, rată alăptării stagnează de două decade. Mai puţin de 40% dintre copiii sub 6 luni sunt alăptaţi exclusiv. De fapt, femeile întâmpină multe bariere în alăptare. Ele pot primi informaţie proastă de la personalul din sănătate, nu au sprijin în alăptare din partea soţilor sau partenerilor, nu au acces la consiliere în alăptare, se luptă cu marketing-ul agresiv al substituenților de lapte matern sau sunt forţate să se întoarcă la muncă foarte curând după ce au născut.

Aceste bariere fac dificilă alăptarea exclusivă până la 6 luni (fără lichide sau alimente adiţionale) şi continuarea ei până la 2 ani sau mai mult, aşa cum recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Ştim foarte bine de ce este nevoie pentru a oferi sprijin şi a ajuta mama să alăpteze optim, dar este nevoie de a fi mai proactivi şi de a angaja oamenii pentru ca alăptarea să devină o realitate.

Alăturând alăptarea propunerilor pentru dezvoltare sustenabilă ne va ajută să facem aceasta.

Fapte şi cifre

Laptele matern este alimentul natural sigur pentru natură şi este produs şi livrat fără a polua sau a face gunoi. Formula de lapte şi generarea gazelor cu efect de seră vor accelera încălzirea globală şi vor produce poluare şi emisii toxice din gunoiul provocat. Deşi nu au fost încă cuantificate în termeni monetari, există costuri de mediu asociate cu copii nealaptați.

720.450 tone de formulă de lapte sunt vândute anual în 6 ţări asiatice, generând aproape 2.9 milioane de tone de gaze cu efect de seră (greenhouse gas). Acesta este echivalentul a aproape 7000 milioane de mile străbătute de un autovehicul sau 1.03 milioane de tone de gunoi trimis la gropile de gunoi.

Se estimează că mai mult de 4000 litri de apă sunt necesari pentru a produce 1kg de pudră de lapte.

Alăptarea înseamnă mai puţine gaze cu efect de seră, mai puţină degradare şi poluare. Nu este necesară electricitatea pentru a produce lapte matern şi nu necesită lichid/benzină/motorină pentru transport, astfel se reduc emisiile de CO2, principalul gaz cu efect de seră.

Acţiuni

Discuţii cu guvernele pentru a include îmbunătăţirea practicilor ce susţin alăptarea ca parte din munca lor pentru a îndeplini cele 17 propuneri pentru dezvoltare durabilă. Încurajarea cercetătorilor pentru a cuantifica amprenta de carbon lăsată de hrănirea cu formulă de lapte. Utilizarea datelor existente pentru a fi arătate guvernului în vederea alocării de fonduri pentru politici şi programe care să crească rată alăptării pentru a reduce poluarea. Includerea alăptării pe orice listă de acţiuni care reduce amprenta de carbon şi apă, precum şi introducerea alăptării în reclamele despre schimbarea climatului.

2015 – Alăptează și muncește – este posibil!

“Alăptează și muncește – este posibil!” este sloganul sub care se va desfășura “Săptămâna Mondială a Alăptării” în perioada 1-7 august 2015.

De-a lungul timpului la întâlnirile La Leche League unele mame vin cu problema întoarcerii la serviciu în cazul în care înțărcarea nu a avut loc.

Principala grijă este aceea a somnului deoarece copiii adorm la sânul mamei, iar reântoarcerea la serviciu presupune lăsarea lui în grija altei persoane sau introducerea în comunitate unde, de cele mai multe ori, li se impune mamelor de către personalul din creșe și grădinițe, o înțărcare bruscă pe motivul aberant și prost că….. copilul va fi un inadaptat.
O altă problemă este scăderea producției lactate. Cantitatea de lapte pe care o produce corpul unei mame este dictată de stimularea sânilor: cu alte cuvinte, cu cât copilul este mai des alăptat, cu atât producția lactată e mai mare.
Dacă o mamă nu are posibilitatea să își alăpteze copilul sau să mulgă suficient laptele matern, ea va pierde, în timp, producția lactată ceea ce va avea ca rezultat o înțărcare prematură, nedorită.
Dacă o mama nu are posibilitatea să mulgă laptele matern cât timp este la serviciu, atunci e posibil să sufere de angorjare ceea ce poate avea ca rezultat canale galactofore blocate, mastita sau infecții ale sânilor ce necesită administrare de antibiotic și repaus la pat. Cu alte cuvinte, ea nu va fi capabilă să muncească.
Mamele care continuă alăptarea după ce se întorc la serviciu vor pierde mai puțin timp și vor avea mai puține absențe deoarece prin alăptare se pot preveni o serie de boli, în comparație cu mamele care nu alăptează.
 World Alliance for Breastfeeding Action (WABA) solicită anul acesta o acțiune la nivel mondial concentrată pe sprijinul mamelor de a combina munca cu alăptarea, pe ratificarea și punerea în aplicare a legilor și regulamentelor ce protejează maternitatea, în conformitate cu Convenția privind protecția maternității, pe includerea in lista a alăptării în “Obiectivele de dezvoltare durabilă”.
Dacă o mamă munceşte în cadru legal sau acasă este dreptul ei şi al copilului să poată alăpta. Alăptarea în România nu este încurajata atunci când mama reia munca (şi n-ar fi singurul moment în care nu e încurajată!!!).
Puțini angajatori oferă mamei spațiu şi pauze pentru alăptare. Angajatorii iau în seamă nevoia mamei de a continua alăptarea atunci când se întorc la locul de muncă, vizualizează formula ca fiind mult mai convenabilă.
Şefii de sex feminin care nu au alăptat pot fi critici când opțiunea mamei care se întoarce la muncă este de a continua alăptarea. În acest context, legislația pentru a sprijini alăptarea este un pas pozitiv, o recunoaștere de către guvern că alăptarea este un act de bază pentru sănătate.
Legislația ajută şi pentru a schimba percepția publicului că alăptarea nu este importantă. Dar legislația nu este suficientă. Femeile care doresc să alăpteze şi să muncească sunt nevoite să găsească compromisuri pe toate părțile, de ex. cu compania, cu şefii direcți, cu colegii lor.
Există diverse strategii pentru a sprijini mamele care muncesc. Împreună, putem face să fie posibilă munca şi alăptarea!
Aici sunt cateva idei propuse de WABA pentru Săptămâna Mondială a Alăptării, 2015:
OBIECTIVELE:

ELEMENTELE DE SPRIJIN:

În Săptămâna Mondială a Alăptării, Bucureştiul şi restul țării vor fi invadate de evenimente dedicate alăptării, atât virtual, cât şi real. Din ce am aflat eu cam acestea vor fi:

“Lion Mentor Association” din BUCUREŞTI organizează cea de a doua ediție a concursului foto “MISS ALĂPTARE ROMÂNIA 2015” începând cu data de 17 iulie 2015, ora 12:00 până pe data de 1 august la orele 23:59. Pozele câştigătoare vor fi anunțate pe data de 3 august pe site-ul şi pagina Facebook a asociației.

– “Plimbare conştientă – Alăptarea e iubire” va fi organizată marți, 4 august 2015, începând de la stația de metrou Aviatorilor. Mai multe amănunte aici: “Plimbare constienta – Alaptarea e iubire”

La Leche League Bucuresti organizează întâlnirea LLL în data de 7 august 2015, ora 18, parcul Izvor.

– La IAŞI vor fi două întâlniri “Sprijin pentru Alăptare” în această săptămână:

Sâmbătă, 1 august 2015, între orele 9:00 si 11:00.

Duminică, 2 august 2015, între orele 9:00 și 11:00.

Vor fi 2 sesiuni în care vom discuta în special despre alăptarea în contextul întoarcerii la muncă, dar vom răspunde și altor întrebări.

Întâlnirile vor fi susținute de Ionela Luciu, mamă a 2 copii, cu experiență acumulată în cei 5 ani de alăptare a propriilor copii, dar și în cei 4 ani de când oferă sprijin mamelor din Iași, personal și în întâlnirile de grup.

Gazda noastră: De-a dura, str. Sărărie 168.

ORADEA organizează o serie de evenimente:

Marți, 4 August, de la ora 5, vom face un marş Pro Alăptare pe pietonală. Adunarea se va face în fața Teatrului de Stat. Vom mărşălui cu bebeluşi sau fără, în sisteme de purtare sau în cărucioare şi e binevenit oricine susține cauza, fie că alăptează sau nu. Ne străduim să printam flyere şi pentru doritoare facem tricouri speciale pentru eveniment. Răspândiți vestea şi haideți să arătăm că ‘Oradea e mândră de mamele care Alăptează!’ Evenimentul va fi mediatizat. La ora 18.00 va avea loc o întrunire la Bookcafe – discuții libere, sărbătorim Săptămâna Mondială a Alăptării.

– Primăria Orașului SINAIA, alături de Secția de Pediatrie a Spitalului Orășenesc Sinaia susțin SĂPTĂMÂNA INTERNAȚIONALĂ A ALĂPTĂRII prin seminarii gratuite despre alăptare. Alături de specialiști în lactație, Dr. Ilinca Tudose Tranulis și Dr. Șerban – Codresi Ramona veți cunoaște avantajele, beneficiile fiziologice și psihologice ale alăptării și veți înțelege de ce laptele praf nu este lapte matern.

– În SIBIU calendarul evenimentelor se prezintă așa:

3 august: Întâlnire de grup cu tema “Alăptarea și întoarcerea la serviciu” – de la 10.30 la Erasmus;
6 august: Dezbatere pe tema alăptării organizată de Polisano, de la 18.30 la spitalul de pe Izvorului;
7 august: Întalnire de grup pe diverse teme legate de alăptare – de la 10.00 la Școala Părinților Polisano (str. 9 Mai);
7 august: Marșul bebelușilor- de la 18.00, plimbare cu bebelușii între Erasmus și Piața Mare;
8 august: Întâlnire de grup pe tema alăptării și purtării sanatoase a bebelușului – de la 11.00 la Școala Părinților Polisano;
– În TIMIȘOARA, evenimentele vor avea loc la sediul Asociatiei din strada Proclamaţia de la Timişoara nr.7, etaj, camera 25 (în clădirea Curții Berarilor, la etaj)
Te așteptăm să te înscrii, în zilele de luni (3 august), marți (4 august) și miercuri (5 august), la una din temele care te intereseaza cel mai tare! Inscrieri la 0741.707.313 (Seemo)
SÂMBĂTĂ, 1 august, de la ora 10.00:
BIG LATCH ON, la sediul Asociației Alăptează! Timișoara.
Grupurile de femei care alăptează se reunesc în locații înregistrate din întreaga lume, pentru a-și alăpta bebelușii la un moment fix stabilit, timp de un minut. Numărul mamelor ce se reunesc va fi contorizat și înregistrat, pentru a doborî recordurile anilor precedenți. Invitam toate mamicile ce alapteaza!!! Aproape 50 de mame s-au adunat anul trecut cu ocazia acestui eveniment.
LUNI, 3 august, ora 18.00:
WHAT TO EXPECT BEFORE BREASTFEEDING. Workshop și discuții libere dedicate exclusiv gravidelor. Număr maxim de participante: 10.
“La ce să te aștepți atunci când îți dorești să alăptezi?” Vom discuta practic si cu exemple reale din viața de zi cu zi a mamelor ce alăptează. Cum arata alăptarea? Cum este percepută alăptarea de către femeile care nu au văzut pe nimeni niciodată alăptând? Ce presupune logistic alăptarea unui bebeluș? Cum ne pregătim de alăptare, încă dinainte de naștere? De ce e important să afli despre alăptare încă dinainte de venirea bebelușului? Ce este și de ce e VITALĂ practica skin-to-skin încă din primele clipe de viață? Cum se salvează mama și copilul prin simpla apropiere fizică?
MARȚI, 4 august, ora 6 pm
WHAT NOT TO DO while breastfeeding.Workshop și discuții libere dedicate atât gravidelor cât și femeilor ce alăptează bebeluși sub 3 luni. Care sunt practicile de care ne putem lipsi atunci când alăptam? De ce ar avea nevoie bebelușii de suzetă? De ce nu e ok să ne plimbăm bebelușii în cărucioare? De ce ne infofolim copiii încă de la naștere, indiferent de temperatura de afară? De ce NU e indicată diversificarea înainte de 6 luni? De ce e riscant să pompezi? De ce nu sunt necesare toate produsele dedicate bebeluților?
MIERCURI, 5 august, ora 6 pm:
Let’s make it WORK! Workshop și discutii libere dedicate mamelor ce alăptează, dar urmează să se întoarca la job. Cum facem mai ușoară tranziția atât pentru noi cât și pentru bebeluș? Ce drepturi au mamele care alăptează și doresc să se reîntoarca la locul de muncă. Cum decurge efectiv ziua unei mame care a reînceput job-ul? Tips&tricks de la mame ce au trecut prin experiența reîntoarcerii la job.
– În CLUJ, Centrul de Educație Prenatală și Consiliere în Alăptare„Burtica Meaˮ,  în colaborare cu partenerii săi vine și anul acesta în sprijinul mămicilor și viitoarelor mamici și organizează în perioada 1-7 august Săptămâna Internațională a Alăptării.
Toate fondurile strânse în urma evenimentului vor fi donate pentru înființarea primei bănci de lapte matern din România. Săptămâna Internațională a Alăptării va avea loc la Bastionul Croitorilor, str. Baba Novac, nr. 35, Cluj-Napoca și la Hotel Central, str. Victor Babes, nr.13.
Sâmbătă, 1 august (Bastionul Croitorilor, str. Baba Novac, nr. 35, Cluj-Napoca)
Nutriție și stil de viață sănătos în sarcină și alăptare
10:30-13:30 Nutriție și stil de viață sănătos pentru burticiCe să mănânc pentru ca bebelușul să fie fericit și mulțumit în burtica mea?
– Flavia Manole, nutriționist Kinetoterapia profilactică, o metodă eficientă în menținerea sănătății femeii însărcinate
– Sanda Lădar, terapeut Mamă sănătoasă, copil sănătos!
– Mișcarea în timpul sarcinii- Emilia Cotul, trainer personal
– Prima bancă de lapte matern din România – Informații despre ce înseamnă aceasta și cum poate salva viețile nou-născuților. Invitat special Eugenia Dobrescu, tehnician nutriționist și manager proiect.
– Ești și mai frumoasă când ai burtică. Învață cum să te machiezi rapid și simplu atunci când ești proaspătă mămică– Ramona Bogdan, make-up artist
 16:00-18:30 Nutriție și stil de viață sănătos pentru întreaga familie.
Burtica după naștere: cum revin la măsurile ideale după ce am născut? –Emilia Cotul, trainer personal
Nutriție sănătoasă pentru întreaga familie – motiv de bucurie să vă revedem pe toți cei care faceți parte din familia “Burtica Mea” Invitat special – Eugenia Dobrescu
Marți, 4 august (Bastionul Croitorilor, str. Baba Novac, nr. 35, Cluj-Napoca)
17:30 Mă întorc la muncă și încă alăptez!Cum facem ca acest pas să fie mai ușor pentru noi și copilul nostru? Abordare psihologică și medicală – dr.Teodora Cătinaș, medic specialist pediatrie, consultant în alăptare certificat IBCLC și Oana Budacu, psiholog specialist în evaluarea atașamentului la copii, educator parental Circle of Security.
19:00 Alăptarea în sisteme ergonomice de purtare a bebelușilor, principiile purtării sănătoase – Monica Olariu, consultant acreditat babywearing, School of Babywearing UK
Miercuri, 5 august (Bastionul Croitorilor, str. Baba Novac, nr. 35, Cluj ­Napoca)
18.00­ Legislația în vigoare privind drepturile femeilor însarcinate și a celor care alăptează după reluarea activității profesionale. – avocat Mihaela Ionaș
19.00- Înțărcarea cu blândețe ­ grup de sprijin coordonat de Miriam Neagoe, consilier în alăptare în formare
Joi, 6 august (Bastionul Croitorilor, str. Baba Novac, nr. 35, Cluj-Napoca)
17:00 Creșterea și menținerea secreției lactată – grup de suport coordonat de către dr. Andreea Fersigan, consultant în alăptare și dr. Ioana Măguran, medic specialist medicina de familie, consultant în alăptare certificat IBCLC
18:30 Somnul copilului alăptat și al mamei lui – dr. Ioana Măguran, medic specialist medicina de familie, consultant în alăptare certificat IBCLC și dr. Delia Șerban, medic rezident neurologie pediatrică, educator parental Circle of Security
Vineri, 7 august (Bastionul Croitorilor, str. Baba Novac, nr. 35, Cluj-Napoca)
17.30 Importanța alăptării precoce după cezariană, informații importante și utile pentru viitoarele mame ­ dr. Dana Vaida, medic specialist ginecolog, consultant în alăptare în formare (se adresează gravidelor în special)
18:30 Alăptarea în primele 2 săptămâni ­ o cursă cu obstacole! dr. Teodora Catinaș, medic specialist pediatrie, consultant acreditat IBCLC (se adresează gravidelor în special)
Cuibul Berzelor organizează în fiecare zi a săptămânii o serie de activități”:
1 AUGUST – Sâmbătă Ora 10 – Modalități de stimulare și menținere a secreției lactate și dupa reîntoarcerea la serviciu cu ajutorul terapiei BOWEN – se vor arăta și “preda” proceduri practice – de interes atât pentru gravide, cât și pentru mamele ce sunt acasă sau urmează să revină la locul de muncă – cu terapeut Bowen Mihaela Dobrican
2 AUGUST – DuminicaăOra 10 – Metode alternative de hrănire a copilului cu Lapte Matern, altele decât cu biberonul și Menținerea secreției lactate dupa reînceperea serviciului – cu consilier în alăptare, educator prenatal și psiholog Maria Mermezan
3 AUGUST – Luni Ora 18 – Cuibul de Alăptare – un “curs” intensiv și practic de alăptare, dar și ­­­o după masă plăcută și relaxantă – prin tragere la sorți, 5 proaspete mămici vor avea parte de 2 ore de consiliere GRATUITĂ în alăptare – cu consilier în alăptare, educator prenatal și psiholog Maria Mermezan
4 AUGUST –  Marți ora 18 – Atașamentul securizant prin prisma alăptării, după reântoarcerea la serviciu – cu Alexandra Ilieș, educator parental certificat “Circle of Security”
Ora 18 – Somnul copilului și al mamei ce alăptează și după revenirea la serviciu – cu psiholog si psihoterapeut Adela Moldovan
5 AUGUST – Miercuri Ora 18 – Drepturile copilului și ale mamei ce alăptează în contextul reânceperii activității la locul de muncă
6 AUGUST – Joi Ora 18 – Pașii blânzi spre o înțărcare netraumatizantă pentru copil – o abordare atât din prisma alăptării, cât și a impactului emoțional asupra mamei și a copilului – cu consilier în alăptare Maria Mermezan și educator parental “Circle of Security” Alexandra Ilieș
7 AUGUST – Vineri Ora 18 – Reântoarcerea timpurie la serviciu – Povești de alăptare de succes!
Ora 18 – SURPRIZA în “tendințe” – Prezentarea unei piese de îmbrăcăminte care satisface atât nevoile mamelor însărcinate, cât și ale celor care alăptează, indiferent dacă s-au întors la serviciu sau nu – cu designer vestimentar Anca Raduca
Toate întâlnirile sunt GRATUITE și vor avea loc la noul sediu al Cuibului, pe str. Ady Endre, nr. 4A. Este însă necesară înscrierea în prealabil, pentru a ne putea organiza pentru venirea voastră cât mai bine.
– În TÂRGOVIȘTE programul evenimentului “PAȘI spre CONȘTIENTIZARE”:
17:30 -17:45 – Deschiderea evenimentului cu Dana Toma
17:45 -19:30 – Proiecția documentarului “PAȘI spre CONȘTIENTIZARE” un ghid complex despre alăptare și substituenții laptelui matern
19:30 -20:30 – Tombola și Q&A cu invitați
Intrare: donație 20 Ron
Încurajează şi susţine campania de informare corectă “Îndrăznesc pentru copilul meu!” prin documentarele Lion Mentor Association “Îndrăznesc să nasc așa cum vreau!” și “PAȘI spre CONȘTIENTIENTIZARE” donând suma de 20Ron la intrare! Vă mulţumim!Înscriere:Înscrierile se fac prin email la adresa Targoviste@LionMentor.roLocația: Sala de Conferințe a Hotelului King, Tîrgoviște
Nu ezitati sa participati!

2014 –  Alăptarea: obiectiv de succes – pentru viață!

Avem plăcerea de a anunța sloganul și tema Săptămânii Mondiale a Alăptarii: „Alăptarea: obiectiv de succes – pentru viață!” Tema susține importanța creșterii și a susținerii, promovării și sprijinirii alăptării.

În 1990, 8 obiective globale, “Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului”(ODM) (“Millennium Development Goals (MDGs)”) au fost stabilite de către guverne și Națiunile Unite pentru a lupta împotriva sărăciei și de a promova dezvoltarea sănătoasă și durabilă într-un mod cuprinzător până în 2015. Există “numărători inverse” regulate pentru a măsura progresul în realizarea obiectivelor. Tema din acest an răspunde la cea mai recentă numărătoarea inversă afirmând importanța creșterii și susținerea, protecția, promovarea și sprijinirea alăptării în ordinea de zi de după 2015, și implicarea a cât mai multor grupuri și oameni de diferite vârste.

Oriunde ai fi se pot face progrese susținute. Pentru că acest lucru să se întâmple va trebui să pregătești obiectivele, să urmezi țintele stabilite, să-ți unești forțele și să acționezi!

Protejarea, promovarea și sprijinirea alăptării: acesta este un obiectiv vital!

„Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului” sunt menite să fie atinse până în 2015 – anul viitor! Deși au avut loc progrese, există încă o mulțime de “afaceri neterminate”. Iată câteva exemple: sărăcia a scăzut, dar 1 din 8 oameni încă mai merge la culcare înfometat. Subnutriția afectează aproximativ un sfert din totalul copiilor la nivel global. Excesul de greutate, cealaltă formă de malnutrțtie, este din ce în ce mai frecventă. În ultimele două decenii, mortalitatea infantilă a scăzut cu aproximativ 40%, dar încă aproape 7 milioane de copii sub 5 ani mor în fiecare an, în principal, din cauza unor boli ce pot fi prevenite. Ca rată globală mortalitatea sub 5 ani a scăzut, dar proporția de decese neonatale (în prima lună de viață) este tot mai mare din toate decesele copiilor. La nivel global, mortalitatea maternă a scăzut de la 100.000 născuți vii în 1990 la 210 în 2010, dar mai puțin de jumătate din femei nasc în maternități prietene ale copilului.

Prin protejarea, promovarea și sprijinirea alăptării, poți contribui la fiecare dintre „Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului” într-un mod substanțial. Alăptarea exclusivă și alimentația complementară corespunzătoare sunt intervenții cheie pentru îmbunătățirea supraviețuirii copiilor.

În „Comitetul științific” al ONU privind alimentația s-a discutat modul în care alăptarea este legată de fiecare dintre „Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului”. „WABA” coordonează Săptămâna Mondială a Alăptării fiind parte din GBICS („Global Breastfeeding Initiative for Child Survival”).

Programul intitulat: “Consolidarea ratei de alăptare contribuie la drepturile femeii, la sănătate și la un mediu durabil”. Programul GBICS își propune să contribuie la realizarea dezvoltării durabile – dincolo de „Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului” – prin extinderea alăptării și transformarea „Politicilor” în „Practici” care să contribuie la eforturile de abordare a schimbărilor climatice și a inegalității între sexe în cadrul drepturilor omului. WABA este recunoscătoare NORAD-ului („Agenția Norvegiană pentru Cooperare și Dezvoltare”) pentru sprijinul acordat pentru GBICS.

„WABA” ar dori, de asemenea, să recunoască sprijinul UNICEF și al „Organizației Mondiale a Sănătății” (OMS), precum și partenerilor de bază:„Academy of Breastfeeding Medicine” (ABM), „International Baby Food Action Network” (IBFAN), „International Lactation Consultant Association” (ILCA), „La Leche League International” (LLLI) și „Wellstart International” în coordonarea cu succes a Săptămânii Mondiale a Alăptării.

Evenimente în Săptămâna Mondială a Alăptării ce vor fi coordonate de catre Roxana Duduș, consultantă La Leche League:

18 iulie – 02 august Concursul „Miss Alaptare Romania 2014”.

1 august 2014 – începând cu ora 18.30 în Parcul Izvor se va desfășura o întâlnire La Leche League în care se vor discuta idei, propuneri, experiențe legate de alăptare și cum ne influențează viața.

5 august 2014 – ora 18.00 la libraria Humanitas (lângă Parcul Cișmigiu) va avea loc proiecția primului documentarul românesc despre alăptare: „Îndrăznesc să alăptez”.

2013 – Sprijin în alăptare: aproape de mame”

Tema Săptămânii Mondiale a Alăptării subliniază consultanța/consilierea mamelor în alăptare. Chiar și atunci când mamele sunt capabile de a obține un start bun în alăptare, de (prea) multe ori în următoarele săptămâni sau luni de la naștere există o scădere bruscă a ratei alăptării.

Perioada în care mamele nu vizitează sau nu sunt vizitate de un specialist reprezintă un moment în care un sistem de sprijin comunitar poate fi esențial. Sprijin continuu pentru susținerea alăptării poate fi furnizat într-o varietate de moduri. În mod tradițional, sprijinul este oferit de familie. Dar, pentru că societatea este în schimbare, este nevoie totuși, în special în zonele urbane de un sprijin pentru mame într-un cerc mai larg, indiferent dacă este furnizat de către specialiști în sănătate, specialiști în alăptare, lideri ai comunității sau prieteni care sunt, de asemenea, mame și/sau de la părinți/parteneri.

logo

Programul de consultanța de la egal la egal este un mod rentabil și foarte productiv pentru a ajunge la un număr mai mare de mame care alăptează mai frecvent. “Cheia pentru o alăptare reușită constă și în suportul de zi cu zi pentru mama care alăptează în casa și comunitatea ei. ”
Referinăe Saadeh RJ, editor with Miriam H. Labbok, Kristin A. Cooney, Peggy Koniz-Booher (1993), Breast-feeding: the Technical Basis and Recommendations for Action: Role of Mother Support Groups, Geneva, World Health Organization, 62-74.

http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/58728/2/WHO_NUT_MCH_93.1_%28part2%29.pdf

Obiectivele Săptămânii Mondiale a Alăptării sunt:

  1. Atragerea atenției asupra importanței sprijinului reciproc în sprijinirea mamelor de a stabili și susține alăptarea.
  2. Informarea oameniilor despre eficiența și beneficiile consultantei/consilierului în alăptare și unirea eforturilor pentru a extinde programele de consiliere/consultanță de la egal la egal.
  3. Încurajarea persoanelor care susțin alăptarea, indiferent de mediul lor educațional, să facă un pas înainte pentru a fi instruiți în sprijinirea mamelor și copiilor.
  4. Identificarea persoanelor de contact locale care oferă sprijin pentru mamele care alăptează, unde pot merge să găsească ajutor și sprijin după naștere.
  5. Apelarea la guverne și la personalul din maternități, la nivel global, pentru a pune în aplicare în mod activ cei 10 pași, în special pasul 10, pentru a îmbunătăți durata și rata alăptării exclusive.

Cele 5 cercuri de sprijin

Sprijinul pentru alăptare ilustrează o potențială influență asupra deciziei mamei de a alăpta și de a avea o experiență pozitivă. Prezentate în timpul Săptămânii Mondiale a Alăptării din 2008, cercurile de sprijin continuă să fie un fundament vital pentru mamele care alăptează.

Cercurile de sprijin sunt: familia și societatea, sistemul de sănătate, locul de muncă și angajatorul, guvernul/legislația și răspunsul în situații de criză sau de urgență, toate femeile fiind în centrul cercului.

cinci-cercuri-romana-copy

FEMEILE, cercul din centru:
Femeile sunt în centru deoarece prezența sau absența sprijinului are un impact direct asupra lor. Femeile au, de asemenea, un rol important în asigurarea sprijinului și în furnizarea lui către alții. În cadrul Global Initiative for Mother Support (GIMS) for Breastfeeding Statement (2007) am observat că “Mamele sunt considerate participante active în dinamica de sprijin, fiind atât furnizorii, cât și beneficiarii de informații și sprijin”. Vezi link

FAMILIA ȘI SOCIETATEA:
Soții/partenerii/tații, familia și prietenii compun rețeaua de susținere imediată și continuă a mamei. Sprijinul social include și sprijin comunitar – în supermarket, într-un context religios, într-un parc etc. Sprijinul din timpul sarcinii reduce stresul. Sprijinul în timpul travaliului și nașterii încurajează mama. Sprijinul social crește încrederea mamei în capacitatea ei de a alăpta dincolo de primele săptămâni și luni.

SISTEMUL DE SĂNĂTATE:
Aceasta include o multitudine de oportunități pentru a sprijini alăptarea. Aceste oportunități variază de la îngrijire prenatală, sprijin în travaliu și naștere, îngrijire postpartum și postnatală, care facilitează atașarea și hrănire optimă pentru nou-născuți. Personalul medical e necesar să fie instruit în consiliere/consultanță pentru a sprijini mamele înainte și după naștere.

LOCUL DE MUNCA ȘI ANGAJATORUL:
Femeile angajate se confruntă cu provocări și au nevoie de sprijin pentru a reuși la muncă și în alăptare. Oportunitățile pentru sprijinirea mamei sunt la fel de variate ca munca prestată de femei, dar, de obicei, implică facilitarea contactului mamă-copil sau extragerea și depozitarea laptelui matern.

GUVERNUL/LEGISLAȚIA:
Femeile care doresc să alăpteze sau care deja alăptează beneficiază de sprijinul documentelor internaționale, protecție pentru hrană optimă pentru sugari, plus comisioane naționale active și bine finanțate (n.t. încă nevalabil pentru România). De asemenea, femeile care alăptează beneficiază de legislația care combate marketing-ul agresiv al firmelor producătoare de înlocuitori ai laptelui matern și legiferează concediul de maternitate plătit.

RĂSPUNSUL ÎN SITUAȚII DE CRIZĂ  SAU DE URGENȚĂ:
Acest cerc reprezintă nevoia de sprijin dacă o femeie se află într-o situație neașteptată și/sau gravă, cu puțin control. Situații care necesită planificare și sprijin special sunt: dezastre naturale, tabere de refugiați, acțiunea de divorț, boli critice ale mamei sau ale copilului, sau care trăiesc într-o zonă de mare prevalență HIV/SIDA, cu nici un sprijin pentru alăptare.

În București vom sărbători printr-o întâlnire La Leche League, în ziua de sâmbătă 3 august 2013, în parcul Izvor, începând cu ora 18.30, unde vom vorbi despre cum mamele prezente au găsit sprijin în alăptare, cine le-a oferit ajutor de-a lungul perioadei de alăptare și despre multe altele legate de alăptare.

2012 – Strategia globală pentru hrănirea sugarilor şi a copiilor

Este timpul să acţionăm după 10 ani de strategie globală şi 20 de ani de sărbătorire a Săptămânii Mondiale a Alăptării!

Cu 20 de ani în urmă WABA a lansat pentru prima oară “Săptămâna Mondială a Alăptării” printr-o campanie cu tema: “Iniţiativa Spital Prieten al copilului”. S-au întâmplat multe în aceşti 20 de ani, de aceea, este timpul să sărbătorim, şi, de asemenea, să privim înapoi, să înţelegem ce s-a întâmplat şi de ce. Apoi, să planificăm ce putem face pentru a sprijini toate femeile să-şi hrănească optim sugarii şi copiii.

Obiectivele mondiale
1. Revenirea la ceea ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani privind hrănirea sugarilor şi copiilor.
2. Sărbătorirea succeselor şi realizărilor la nivel naţional, regional şi global.
3. Evaluarea stării de punere în aplicare a “Strategiei globale pentru hrănirea sugarilor şi a copiilor”.
4. Acoperirea lacunelor rămase în politica şi programele dedicate alăptării.
5. Atragerea atenţiei publicului asupra politicii si programelor dedicate alăptării.

Ce este strategia globală?
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi UNICEF au elaborat în comun şi au lansat “Strategia globală pentru hrănirea sugarilor şi a copiilor”în 2002, reafirmând cele patru obiective stabilite în 1995 prin declaratia Innocenti şi prin stabilirea unor obiective suplimentare.
“Strategia globală pentru hrănirea sugarilor şi a copiilor” a identificat o nevoie clară de practici optime de alimentare a copilului în reducerea malnutriţiei, precum şi a sărăciei.

Se bazează pe o abordare a drepturilor omului şi solicită dezvoltarea unor politici naţionale privind hrănirea sugarilor şi copiilor. Aceasta oferă îndrumări cu privire la modul de a proteja, de a promova şi de a susţine alăptarea exclusivă pentru primele 6 luni şi continuare ei timp de 2 ani sau cât mama şi copilul doresc, alături de o alimentaţie complementară adecvată şi corespunzătoare începând de la vârsta de 6 luni.

Cum şi de ce ar trebui să monitorizăm implementarea strategiei globale?
În 2004 – 2005 IBFAN, unul dintre partenerii de bază WABA, a lansat“World Breastfeeding Trends Initiative” (WBTi), pentru a urmări, a evalua şi a monitoriza punerea în aplicare a strategiei globale.
Potrivit Raportului UNICEF despre copii din 2011, 136,7 milioane de copii se nasc în toată lumea şi doar 32,6 % dintre ei sunt alăptaţi exclusiv în primele 6 luni. Conform evaluării WBTi în 40 de ţări, cele mai multe nu au o politică eficientă cu un buget adecvat pentru punerea în aplicare. Pentru a putea să crească rata alăptării este importantă evaluarea politicii şi programelor, precum şi să se acţioneze conform lor.

2011 – Vorbește cu mine! Alăptarea – o experienţă 3D

The World Alliance for Breastfeeding Action – WABA are plăcerea să anunţe Săptămâna Mondială a Alăptării. Tema pentru anul 2011 se concentrează pe angajarea şi mobilizarea intergenerațiilor cu sloganul răsunător: “Vorbeşte-mi despre alăptare – o experienţă 3D!”. Tema se ocupă cu comunicarea la diferite niveluri şi între sectoare diferite.
logo_wbw2011-big-244x300
De ce 3D?
Când privim către susținerea alăptării avem tendinţa de a o vedea în două-dimensiuni: timp (dinaintea sarcinii și până la înţărcare) şi spațiu(acasă, comunitate, sistem de sănătate, etc). Dar nu are un impact puternic fără o a treia dimensiune – comunicarea!
Comunicarea este o parte esenţială pentru protejarea, promovarea şi sprijinirea alăptării. Trăim într-o lume în care indivizii şi comunităţile globale se pot conecta într-o clipă pe distanţe mici şi mari. Noi linii de comunicare sunt create în fiecare zi, iar noi avem capacitatea de a utiliza aceste canale de informare pentru a ne lărgi orizonturile şi a răspândi informaţii despre alăptare pentru a activa un dialog important.
Această a treia dimensiune include comunicarea și schimbul de cunoștințe și experiențe între generații, sisteme, culturi, permiţând astfel un grad mai mare de sensibilizare.