Foarte rar o mamă este obligată să întrerupă alăptarea din diverse motive, de exemplu, pentru a urma un tratament medical serios în caz de cancer sau dacă bebeluşul moare. În alte cazuri înţărcarea va avea loc gradual sau va continua, cu ajustări.
Înţărcarea bruscă poate aduce o serie de probleme, pe când înţărcarea treptată oferă timp producţiei lactate să se reducă şi să se oprească, iar pentru bebeluş oferă timp să se obişnuiască cu alt mod de hrănire şi confort.
E normal să vă simţiţi depăşită şi sub presiune atunci când vi se sugerează să înţărcaţi imediat. Înţărcarea forţată nu este uşoară, nici pentru mamă, nici pentru copil, dar există mai multe variante decât îşi pot imagina.
În primul an de viaţă
Un bebeluş este, de obicei, pregătit să înceapă să guste şi alte alimente în afara laptelui matern în jurul a 6 luni de viaţă, dar va trece ceva timp până va mânca cantităţi semnificative. Până atunci, laptele matern rămâne principala sursă nutritivă şi calorică.
Dacă este nevoie ca alăptarea să fie întreruptă înainte de vârsta de 1 an, întrebaţi medicul cu ce să înlocuiţi laptele matern. Laptele de vacă nepasteurizat nu este recomandat sub vârsta de 1 an ca aliment principal.
Când nu veţi mai alăpta, veţi alege să folosiţi biberonul, cana sau paharul de sticlă mic. Introduceţi biberonul doar dacă vi se pare că bebeluşul doreşte să sugă pentru confort. Un copil mai mare ar prefera să bea din cană sau pahar.
Înţărcarea unui copil
Următoarele idei pot fi utile dacă doriţi să înţărcaţi rapid.
- Schimbaţi rutina zilnică, astfel copilul va dori mai rar să sugă.
- Oferiţi apă şi gustări când observaţi că doreşte să fie alăptat.
- Faceţi tot ce puteţi ca el să fie fericit utilizând multe distracţii sau păstrând lucrurile calm.
Este înţărcarea cu adevărat necesară
Mamelor li se spune să înţarce copiii din diverse motive. Înainte de a începe să înţarce, merită ca mama să verifice de cel puţin două ori dacă testele medicale, medicaţia sau alte tratamente sunt compatibile cu alăptarea. Fiecare situaţie sau medicament se va analiza individual. Multe medicamente sunt compatibile cu alăptarea. Dacă medicamentul este incompatibil cu alăptarea, atunci se caută un alt medicament alternativ compatibil cu alăptarea. Astfel, alăptarea poate fi continuată. Când un test medical sau un medicament sunt incompatibile cu alăptarea atunci oprirea temporară a alăptării poate fi o soluţie – o consultantă La Leche League vă poate ajuta să reluaţi alăptarea şi să restabiliţi producţia lactată.
Cât de rapid e nevoie să înţărcaţi
Dacă aveţi la dispoziţie câteva săptămâni atunci începeţi prin a renunţa la câte o hrănire din 3 în 3 zile pentru a permite producţiei lactate să scadă treptat, fără a experimenta angorjarea şi disconfortul.
Dacă aveţi nevoie să înţărcaţi imediat, puteţi utiliza o pompă electrică sau mulsul manual pentru a elibera sânii de disconfortul angorjării. Hormonii se vor schimba gradual. Dacă nu aţi mai muls până acum, atunci aveţi nevoie de puţină practică.
Alăptarea e mai mult decât o metodă de hrănire.Este, de asemenea, o sursă de confort şi de apropiere, de aceea, în înţărcare, bebeluşul va avea nevoie de extra iubire şi atenţie. Dacă vă confruntaţi cu o boală foarte gravă, atunci acest lucru nu va fi uşor, sprijinul de la alţi apropiaţi va fi de mare ajutor.
Aveţi grijă de dumneavoastră
Alăptarea poate fi uşoară dacă faceţi faţă bolii. Dacă sunteţi nevoită să înţărcaţi imediat, va fi nevoie să oferiţi mult timp şi energie bebeluşului dumneavoastră pentru a fi fericit şi pentru a accepta schimbările.
Încercaţi
- Reduceţi angajamentele inutile si limitaţi treburile casnice la cele esenţiale.
- Implicaţi– vă partenerul şi copiii mai mari în treburile casnice şi jucaţi– vă cu cel mic.
- Profitaţi de orice ajutor.
- Odihniţi– vă ori de câte ori puteţi, inclusiv odihniţi– vă alături de bebeluş în timpul zilei.
- Practicaţi activităţi liniştite, în locuri liniştite.
- Mergeţi la somn mai devreme pentru a avea perioade mai lungi de somn neântrerupt.
Scăderea treptată a lactaţiei
Dacă întrerupeţi brusc alăptarea, organismul dumneavoastră tot va continua să producă lapte. Un mod bun de a scădea treptat producţia lactată este de a mulge cu pompa sau manual doar o cantitate mică de lapte matern la intervale regulate pentru a evita disconfortul. În acest mod producţia lactată va scădea uşor. Menţinând un flux scăzut de lapte, sânii nu vor deveni supraplini şi angorjaţi ceea ce poate duce la canale galactofore blocate, mastită ori chiar abces mamar. De asemenea, ajută să vă simţiţi confortabil pentru a avea grijă de copil.
Mulgeţi manual, cu o pompă sau cu ambele în paralel până când sânii se simt confortabil şi presiunea laptelui scade. Cu cât copilul este mai mic de vârstă, cu atât aveţi nevoie de mai multă grijă pentru a scădea treptat fluxul laptelui. Scopul este ca sânul să nu se mai simtă atât de plin mulgând atât cât să se producă, mai puţin decât sugea copilul.
Dacă copilul era alăptat la fiecare 2 ore, atunci puteţi mulge la fiecare 3 ore sau imediat atunci când simţiţi sânii plini. E posibil să fie nevoie să mulgeţi şi pe timpul nopţii.
Veţi ajunge să renunţaţi la o sesiune de muls după 2 sau 3 zile şi veţi scurta sesiunile după căteva zile, dar nu renunţaţi la a urmări semnele de angorjare datorită mulsului insuficient.
Dacă sânii dumneavoastră devin fermi, strălucitori sau cu noduli atunci imediat treceţi la acţiune şi eliberaţi– i de lapte. Mulsul manual sau cu pompa, blând, vor ajuta ca sânii să devină iar confortabili. Fiţi sigură că drenaţi fiecare parte a sânului.
Menţineţi confortul
- Aplicaţi cald pe sâni pentru câteva minute sau faceţi un duş cald sau ambele pentru a mulge laptele mai uşor deoarece apa caldă vă relaxează şi, astfel, stimulează reflexul de ejecţie.
- Pachetele cu gheaţă pot ajuta pentru imflamaţie, după ce sânul a fost muls şi nu mai e angorjat. Utilizaţi o pungă cu gheaţă destul de mare cât să acopere tot sânul, aplicaţi sub pungă un prosop pentru a proteja pielea. Staţi aşa 15 minute.
- Tampoanele pentru sâni pot ajuta pentru îndepărtarea scurgerilor de lapte.Vă puteţi simţi confortabil dacă folosiţi un sutien ferm, poate să aibă o mărime mai mare decât cel purtat de obicei. Orice presiune asupra sânului poate duce la canale galactofore blocate sau mastită.
- Beţi lichide doar când vă e sete. Cum sarea face ca lichidele să fie reţinute în organism, ar fi de preferat să renunţaţi sau să restricţionaţi consumul de sare până când sentimentul de sân plin dispare.
- Durerea şi inflamaţia pot fi reduse luând un antiinflamator.
Simptomele mastitei
Dacă o parte din sânul dumneavoastră pare inflamat – este roşie, fierbinte – şi dacă aveţi febră peste temperatura de 38.4 grade Celsius, este posibil să aveţi mastită sau o infecţie a sânului.
Continuaţi să mulgeţi laptele concentrându–vă pe partea inflamată. Dacă starea dumneavoastră nu se îmbunătăţeşte, atunci contactaţi medicul care vă poate prescrie antibiotic.
Când aţi încetat mulsul sau aţi înţărcat
Odată ce aţi oprit alăptarea sau mulsul laptelui, iar sentimentul de plin al sânului a dispărut, atunci sânii dumneavoastră vor continua să producă mici cantităţi de lapte pentru un timp. Unele mame îşi vor simţi sânii fermi şi plini pentru încă câteva zile după ce au încetat alăptarea sau mulsul. Această plinătate se va trata mulgând foarte puţin lapte cât mai des.
Nu este neobişnuit să mai puteţi mulge câteva picături de lapte după luni de zile sau chiar ani de zile, deși producerea de cantități semnificative mult timp după înţărcare ar putea sugera un dezechilibru hormonal și merită verificat împreună cu medicul dumneavoastră.
Uneori, o schimbare hormonală bruscă urmată de o încetare bruscă a alăptării poate aduce după sine o depresie. Vorbiţi cu medicul dumneavoastră dacă depresia se intensifică sau durează mai mult de 2 săptămâni.
Sentimentele
Neavând de ales, opţiunea de a înţărca poate aduce frustrare, furie sau tristeţe, atât pentru dumneavoastră, cât şi pentru copil. Ar ajuta dacă i – aţi spune copilului ˝este dificil pentru tine, ştiu. Doreşti să te hrăneşti de la sânul meu. Mi–aş dori să mai fiu capabilă să te hrănesc la sân. Dar, e nevoie să ne oprim şi îmi pare aşa rău. Tot te iubesc!˝
Mulţi oameni consideră că alăptarea nu contează pentru copil dacă el poate mânca şi altceva şi că încetarea alăptării este foarte uşoară. Le este greu să înţeleagă suferinţa care se crează. Căutaţi sprijin de la acei oameni care înţeleg cât de greu vă este. Puteţi găsi sprijin şi la o consultantă La Leche League.
Tradus de Roxana Mirela Duduş, foaia informativă La Leche League Marea Britanie, nr. 3004, 2010.