Prea mult lapte

Multe mame se îngrijorează pe motiv că au prea puţin lapte matern, iar altele experimentează exact contrariul, ele produc natural foarte mult lapte. Având prea mult lapte sau lapte care curge cu presiune mare din sân poate fi stressant, atât pentru mamă, cât şi pentru bebeluş.

Bebeluşul poate da laptele afară adeseori, poate avea gaze în exces şi doreşte să fie alăptat foarte des. Poate suferi de dureri abdominale, poate fi agitat la sân şi se poate arcui când laptele curge. Scaunul bebeluşului nu mai este galben cu puncte albe de grăsime, ci, mai degrabă, verde şi spumos, ocazional sau tot timpul.

După primele săptămâni de la naştere, sânii se vor simţi mai uşori după alăptare. Dacă aveţi prea mult lapte atunci sânii rămân fermi, rar sunt moi şi confortabili. Aveţi un reflex de ejecţie al laptelui foarte puternic, iar sânii curg şi între alăptări. Alte provocări asociate acestei supraproducţii ar fi răni mamelonare, reflex de ejectie dureros, canale blocate şi mastită.

20160122_131349

Chiar dacă vă confruntaţi cu o presiune foarte mare a laptelui matern şi cu faptul că produceţi prea mult lapte în comparaţie cu nevoile bebeluşului, nu disperaţi. Este posibil să gestionaţi alăptarea.

Flux puternic de lapte matern

Mamele al căror lapte curge foarte rapid au un flux puternic. Dacă bebeluşul nu poate face faţă acestui flux, atunci se va îneca şi va scuipa laptele în timpul alăptării. La începutul mesei el împinge sânul matern şi începe să se agite. Orice acţiune care împiedică bebeluşul să sugă, să respire, să înghită, îi va face dificilă gestionarea situaţiei.

Mama poate suferi de răni mamelonare din cauză că bebeluşul trage şi smuceşte de sân sau ciupeşte sânul în încercarea de a micşora fluxul. Unii bebeluşi pot refuza sânul când nu pot gestiona presiunea laptelui.

Încercaţi alăptarea frecventă

Alăptarea frecventă ajută la eliberarea sânilor, iar sânii se vor simţi confortabil, fluxul va fi mai scăzut şi mai uşor de gestionat de către bebeluş.

Alăptează….

  • înainte ca bebeluşul să fie prea înfometat
  • când se trezeşte şi înainte de a fi treaz complet.

Dacă bebeluşul este relaxat va suge mult mai uşor, va primi laptele cu presiune mai scăzută şi nu va mai înghiţi aer.

Pentru a evita viitoarele probleme, urmaţi indiciile date de către bebeluş şi mutaţi-l la celălalt sân când el se simte satisfăcut şi sânul se simte uşor şi confortabil.

Corectaţi ataşarea şi poziţionarea la sân

Poziţia corectă la sân a bebeluşului este atunci când capul lui e uşor înclinat înapoi, nasul este liber pentru a putea respira, bărbia este băgată în sân.

Un bebeluş care îşi va întoarce capul să sugă va avea dificultăţi de înghiţire – urechile sale trebuie să fie în linie cu umerii.

Când laptele curge excesiv, încercaţi să alăptaţi înclinându-vă astfel încât capul şi gâtul bebeluşului să fie mai sus decât mamelonul. Sau, aşezaţi-vă pe o parte astfel încât bebeluşul să poată lăsa laptele în exces să curgă din gură.

O consultantă La Leche League vă poate ajuta să poziţionaţi şi să ataşaţi corect. De asemenea, puteţi găsi informaţii şi în acest articol https://lllromania.ro/2016/10/24/pozitionarea-corecta-la-san-a-bebelusului/

Înmuiaţi sânul

  • Încercaţi tehnica presiunii inverse. Apăsaţi cu cele cinci degete ale unei mâini în jurul bazei mamelonului. Aplicaţi cu degetele o presiune uşoară până când lasă forma unui inel de mici dimensiuni pe areolă. Presiunea aplicată mişcă fluidele din zona mamelonară, ajutând bebeluşul să prindă mai bine mamelonul.
  • De asemenea, puteţi apăsa cu marginea degetelor. Puneţi un deget pe o parte a mamelonului şi alte două degete de partea cealaltă, acolo unde vor fi buzele bebeluşului.
  • Ocazional, puteţi mulge manual puţin lapte înainte de alăptare pentru a înmuia areola. Dacă alegeţi o pompă pentru muls atunci să o setaţi pe opţiunea de Minim.

Permiteţi bebeluşului să lase sânul

Lăsaţi bebeluşul să deţină controlul la sân pentru a putea să îşi regleze respiraţia. El are nevoie să respire corect pentru a putea suge eficient. Susţineţi cu mâna umerii şi gâtul bebeluşului astfel încât să nu fiţi tentată să îi împingeţi capul pe spate.

Aveţi lângă dumneavoastră o cârpă curată sau un prosop pentru a şterge laptele care curge.

PB120008

Evitaţi

  • suzetele şi biberoanele.
  • să  mulgeţi periodic laptele pentru a scădea fluxul.
  • să  mulgeţi laptele pentru a stabili o rutină.
  • să mulgeţi mai mult lapte decât nevoia bebeluşului.

Gestionaţi scurgerile de lapte

Tampoanele pentru sâni puse în sutien vă pot proteja de scurgerile de lapte. Evitaţi tampoanele pentru sâni din material plastic deoarece pot menţine umezeală şi pot crea răni.

Dacă simţiţi furnicături când laptele matern începe să curgă, apăsaţi pe mamelon pentru câteva secunde pentru a preveni scurgerea. Aceasta o puteţi face încrucişând braţele pe piept, punând palmele pe mameloane. Ţineţi aşa câteva secunde înainte de a elibera şi va fi mai bine.

Dacă nu merge de prima dată, încercaţi până reusiţi.

Prea mult lapte

Este bine să ai lapte destul pentru bebeluş, dar poate deveni o problemă când producţia lactată este mult mai mare decât nevoile bebeluşului.  

Bebeluşul pare să crească frumos, să ia în greutate 400 g într-o săptămână, dar, în acelaşi timp este nefericit sau nu se simte confortabil. Pare să îi fie foame, chiar dacă imediat a fost alăptat şi şi-a luat mult lapte.

E necesar să iei măsuri şi să încetineşti producţia lactată dacă bebeluşul ia foarte repede şi mult în greutate şi are următoarele:

  • regulat îşi ia foarte mult lapte;
  • regulat are perioade de agitaţie şi colici;
  • are scaune apoase, explozive;
  • are scutece foarte pline de lichid şi scaunul are, uneori, culoarea verde.

Dumneavostră experimentaţi o supraproducţie de lapte matern dacă sânii nu sunt niciodată uşori, în ciuda faptului că alăptaţi des şi bebeluşul primeşte mult lapte.

Alergiile, refluxul gastro-esofagian şi alte probleme pot avea simptome similare. Contactaţi o consultantă La Leche League pentru mai multe informaţii.

BeautyCamera_1462442126587

Cum funcţionează supraproducţia

Producţia lactată este direcţionată de către nivele mari de hormoni. Mai târziu, rata cu care fiecare sân produce lapte este în principal determinată de cât lapte rămâne în sâni între alăptari şi de comportamentul mamei şi al copilului. Uneori, mulsul sânilor poate crea flux mult mai rapid. Principalele cauze ale supraproducţiei sunt:

  • tehnică de alăptare greşită. Un bebeluş ce nu este alăptat eficient poate avea dificultăţi în a obţine o proporţie adecvată a laptelui bogat în calorii. Va compensa prin a fi hrănit mai frecvent, crescând producţia lactată şi luându-şi volume mari de lapte.
  • modelul alăptării, în particular schimbarea sânilor înainte ca sânul din care e hrănit să fie adecvat “golit”.
  • factorii hormonali pot duce la o tendință de a produce o cantitate mare de lapte.
  • mulsul laptelui devine o rutină astfel că sânii vor produce mai mult lapte decât bebeluşul are nevoie.

Perioadele de pusee de creştere şi schimbările de dezvoltare pot fi adăugate la provocarile supraproducţiei. Multe mame observă schimbări în modelul alăptarii de-a lungul vacantelor şi atunci când familia se reuneşte; perioadele de stress pot fi, de asemenea, un factor.

Supraproducţia poate încuraja alte probleme ce pot duce la înţărcarea bruscă, incluzând canale galactofore blocate, mastită şi răni mamelonare.

Echilibrul este mai important decât volumul

În ciuda faptului că există mult lapte şi vă simţiţi sânii plini, bebeluşul dumneavoastră nu se simte neapărat satisfăcut. El poate părea a-i fi foame constant.

Cantitatea de grăsime din laptele dumneavoastră creşte de-a lungul alăptării în timp ce sânii devin moi. Bebeluşul are nevoie de un echilibru între laptele de început, sărac în calorii, care ţine de sete, de la începutul hrănirii, şi laptele bogat în calorii, care hrăneşte, de la sfârşitul hrănirii. Suficient lapte bogat în calorii va determina un nivel destul de mare de colecistokinine şi, astfel, apare sentimentul de saţietate.

 

Untitled-2copy
Fără prea mult lapte bogat în calorii, bebeluşul se va purta ca fiindu-i foame chiar dacă pare că el are stomacul plin. El se va simți inconfortabil şi va avea multe gaze deoarece stomacul este mult prea plin, de aceea el va dori să se hrănească şi mai mult, pentru confort. Există soluții pentru a rezolva aceste probleme şi a sparge acest cerc vicios.

Reducerea producţiei

Hrăniți bebelușul de fiecare dată când i se stârneşte foamea. Când bebeluşului nu îi este foame, îi puteți satisface nevoile prin purtat în brațe, răsfăț, joc sau vorbindu-i.

Consultați o consultantă La Leche League sau o consultantă în lactație înainte de a folosi aceste abordări.

Este în special important dacă bebeluşul are sub o lună de zile sau dacă experimentați alte probleme ca răni mamelonare sau mastită.

Acordați atenție poziționării la sân şi ataşării, astfel încât bebeluşul să învețe să se hrănească mult mai eficient. Când supraproducția este o problemă, bebeluşii pot împinge, trage, strânge sau muşca mamelonul în timpul hrănirii. Chiar dacă nu ați experimentat răni mamelonare, bebeluşul dumneavoastră poate dezvolta un supt ineficient sau slab pentru a face față fluxului laptelui.

Monitorizați greutatea bebeluşului pentru a fi sigură că nu scade în greutate.
Recomandări, nu reguli

Aveţi nevoie de unele abordări pentru a vedea ce vi se potriveşte, puteţi discuta despre ele cu o consultantă La Leche League dacă este necesar.

Încercaţi să:

  • reduceţi stimularea sânilor prin scăderea frecvenţei şi duratei alăptării, prin poziţionare şi ataşare corectă.
  • permiteţi sânilor perioade de plinătate confortabilă pentru a încetini producţia lactată.

În acelaşi timp, asiguraţi-vă că mulgeţi laptele suficient şi drenaţi sânul pentru a evita blocarea canalelor galactofore şi mastita. Dacă alăptarea nu este suficientă, utilizaţi mulsul temporar manual sau cu pompa astfel încât sânii să îi simţiţi confortabili pentru atât timp cât e nevoie pentru ca producţia lactată să scadă.

Hrănirea poate fi mai uşoară pe timpul zilei. Puteţi schimba sânii la aceeaşi masă, mai repede, seara, când sânii se simt mai moi şi mai bine drenaţi, iar bebeluşul devine agitat chiar dacă aplicaţi compresia sânului.

Este posibil să experimentaţi supraproducţie doar la un singur sân. În acest caz, puteţi alăpta pe perioade lungi de timp de la sânul neafectat.

Dacă mulgeţi regulat, reduceţi treptat mulsul pentru a evita eventualele probleme.

Limitaţi bebeluşul la un singur sân – abordarea standard

Multe mame au găsit utilă această abordare, de a reduce producţia lactată. Începeţi să:

  • limitaţi bebeluşul la un sân timp de două ore, permiţându-i să se hrănească cât mai des şi cât doreşte, dar doar la un singur sân.
  • continuaţi astfel, schimbând sânii la fiecare două ore. Dacă bebeluşul adoarme, schimbaţi sânul când se trezeşte.

Urmăriţi nevoia bebeluşului de a suge – agitaţie, întoarcerea capului şi suptul pumnilor, sunt semne că doreşte să fie hrănit. Pot trece câteva sesiuni de alăptare pentru ca bebeluşul să primească o masă completă de lapte matern de la un singur sân, dar puteţi observa curând că el va fi mult mai stabil. Bebeluşul dumneavoastră va primi o masă echilibrată, dintr-o cantitate realizabilă de lapte.

Depăşirea angorjării

În timp ce îl limitaţi la un singur sân, celălalt sân se va simţi plin. Această plinătate, precum şi faptul că bebeluşul nu mai stimulează aşa des sânul, va transmite organismului dumneavoastră să încetinească producţia. Dacă acest sân se va simţi foarte greu, plin, inconfortabil, atunci mulgeţi încet puţin lapte până atingeţi punctul de confort. Acest ajutor va permite evitarea blocajelor şi fluxul laptelui va fi mai uşor de gestionat de către bebeluş. Evitaţi mulsul excesiv pentru a nu înrăutăţi lucrurile.

Dacă laptele curge încet

Agitaţia la sân a bebeluşilor din cauza încetinirii fluxului laptelui matern este obişnuită pentru bebeluşii ce au de-a face cu supraproducţia, datorită tehnicilor de alăptare încercate pentru a gestiona situaţia. Compresia sânului împreună cu îmbunătăţirea tehnicii alăptării pot ajuta bebeluşul să primească laptele matern bogat în calorii ce curge mult mai încet:

  1. Sprijiniţi sânul cu o mână – degetul mare deasupra areolei, palma sub sân.
  2. Aşteptaţi până când bebeluşul suge activ, maxilarul se mişcă împreună cu urechea. Când se opreşte din înghitit, compresaţi sânul ferm. Ţineţi-l aşa până bebeluşul încetează să mai sugă activ şi, apoi, eliberaţi mâna.
  3. Rotiţi mâna în jurul sânului si repetaţi pasul 2 pe părţi diferite ale sânului, atât cât e nevoie. Aceasta nu trebuie să doară.

Dacă problemele persistă

După 4 până la 7 zile sânii dumneavoastră ar trebui să se simtă confortabil. Dacă bebeluşul încă are probleme în gestionarea producţiei lactate şi are şi alte simptome, iar dumneavoastră nu simţiţi angorjare, puteţi creşte timpul de limitare la sân şi îl puteţi ţine mai mult la un sân. Este important să creşteţi timpul treptat, astfel încât să evitaţi mastita.

Unele femei cu supraproducţie au lăsat până la 6 ore sau mai mult înainte de a schimba sânii pentru a ajusta producţia lactată. Amintiţi-vă – doar treptat creşteţi timpul de limitare la un sân!

Rareori, un dezechilibru hormonal poate fi cauza supraproducţiei. O vizită la medic vă poate ajuta dacă sugestiile din acest articol nu sunt de – ajuns.

Unele mame au nevoie de aceste abordări doar pentru o scurtă perioadă de timp pentru a obţine o producţie lactată echilibrată.

Supraproducţia poate duce la canale blocate sau mastită

Dacă suferiţi de canale blocate sau mastită, iar sânii dumneavoastră nu se simt moi şi confortabili niciodată, nici chiar după alăptare, este important să vă asiguraţi că sânii sunt bine drenaţi în timp ce urmaţi paşii pentru a reduce producţia lactată. Unele mame au găsit utile aceste recomandări, în adiţie cu abordarea standard:

  • întâi, mulgeţi gentil şi uşor până când sânii  se simt moi şi confortabili. Dacă doar un sân produce lapte în exces, atunci mulgeţi doar din sânul afectat.
  • hrăniţi bebeluşul la fiecare oră –  oferiţi ambii sâni dacă este nevoie şi asiguraţi – vă că este ataşat corect.
  • apoi, limitaţi bebeluşul doar la un sân (ca în abordarea standard), schimbând sânii la fiecare două sau trei ore. Bebeluşul dumneavoastră poate doreşte să sugă de câteva ori din acelaşi sân înainte să treacă la celălalt sân.

Unele mame au nevoie să mulgă doar o dată. Dacă sânii dumneavoastră se simt inconfortabil de plini, puteţi să repetaţi procesul, crescând intervalul dintre fiecare muls, până când sânii îşi revin complet.

Acomodarea cu noua normalitate

Este esenţial să monitorizaţi scutecele bebeluşului, greutatea şi starea lui. Bebeluşul dumneavoastră poate lua în greutate mai încet, în special dacă a fost alăptat pentru confort pentru a putea gestiona disconfortul creat de supraproducţie. Un bebeluş sănătos va suge pentru a primi caloriile de care are nevoie – aşa că….urmăriţi semnalele pe care le dă.

Poate sunteţi îngrijorată deoarece bebeluşul îşi va lua mai puţin lapte. Cel mai important lucru este că bebeluşul se hrăneşte echilibrat şi este satisfăcut, şi nu volumul de lapte pe care îl primeşte.

Untitled-1 copy

Multe mame cu supraproducţie găsesc uşor să crească producţia lactată prin schimbarea sânilor mai des dacă creşterea în greutate a bebeluşului scade sau are un puseu de creştere.

Cu cât lucrurile devin gestionabile, atunci sânii se vor simţi mai moi şi mai confortabili, iar curgerea se va reduce. Sânii moi, confortabili sunt normali şi sunt semn că producţia lactată este reglată pentru nevoile bebeluşului.

Cu cât bebeluşul creşte, diversificarea treptată poate ajuta în problemele legate de schimbările care apar în modul de hrănire.

20160807_210050

Aceste strategii pot face diferenţa pentru dumneavoastră şi pentru bebeluş dacă aveţi supraproducţie. De asemenea, puteţi găsi ajutor la întâlnirile locale La Leche League unde puteţi face schimb de experienţe şi idei legate de alăptare.

 
Sursa: La Leche League Marea Britanie, foaia informativă nr. 2905, 2009

Tradus de Roxana – Mirela Duduş