La plimbare cu bebelușul alăptat

Primele zile

După nașterea bebelușului dumneavoastră este foarte posibil să preferați să nu vă îndepărtați prea mult de casă. Alăptarea și relaxarea vă vor ajuta să vă recăpătați forțele și să asigurați instalarea unei lactații coresponzătoare în timp ce vă veți conecta și vă veți cunoaște din ce în ce mai bine bebelușul. Când vă veți simți în stare să ieșiți, o plimbare scurtă chiar și cu mașina până la cel mai apropiat magazin sau vizitarea unui prieten ori a unei rude ar putea să fie suficient. Nu uitați să vă ascultați semnalele corporale și să vă adaptați activitatea la nivelul de energie pe care-l aveți.

20160514_130801

Ieșirea din casă vă poate ajuta să nu vă simțiți izolată și să vă structureze cumva ziua. Bebelușii alăptați sunt foarte portabili – punând bebelușul într-un sling sau sistem, nu veți avea nevoie decât de un scutec sau două și plimbarea poate începe. Bebelușii vor dormi fericiți de cele mai multe ori atunci când sunt ținuți aproape de mamele lor, deci s-ar putea întâmpla ca bebelușul să doarmă pe tot parcursul plimbării.

Alăptarea discretă

Secretul unei alăptări discrete atunci când sunteți la plimbare este îmbrăcămintea în două piese. Ridicarea bluzei de la talie în sus va permite bebelușului să vă acopere burta în timp ce dumneavoastră veți rămâne acoperită în partea de sus. Un look modern care vă va permite să rămâneți acoperită este cel în straturi. În funcție de vreme, puteți încerca o bluză deschisă, cămașă sau cardigan așezate peste un tricou. Unele dintre slingurile și sistemele pentru bebeluși pot de asemenea ascunde un bebeluș care se hrănește.

Unele mame aleg să meargă în altă cameră sau să se întoarcă cu spatele atunci când alăptează, însă majoritatea vor descoperi că aceste precauții nu sunt necesare. Dacă purtați haine relativ lejere sau largi, s-ar putea ca ceilalți nici să nu observe atunci când bebelușul se atașează la sân. Dacă nu vă simțiți confortabil cu alăptarea în public, încercați să vă alăptați bebelușul în fața partenerului, a unui prieten sau în fața oglinzii.

Planificarea plimbării

Cu timpul, veți învăța care sunt lucrurile de care aveți cea mai mare nevoie atunci când ieșiți cu bebelușul dumneavoastră.

Pentru început, luați cu dumneavoastră scutece, servețele pentru bebeluși și un schimb de haine. Nu strică să aveți cu dumneavoastră și o jucărie preferată pentru bebelușii mai mari. Nu uitați să luați și o sticlă de apă pentru dumneavoastră deoarece alăptarea provoacă sete.

Un sling sau sistem pot fi mai ușor de utilizat decât un cărucior mai ales acolo unde există trepte sau suprafețe denivelate. De asemenea, într-un sling sau sistem vă veți ține bebelușul aproape. Dacă aveți cumpărături de cărat, un cărucior ar putea să vă fie de folos, însă puteți ține slingul pe aproape în cazul în care bebelușul devine neliniștit.

Unde puteți alăpta

În cazul în care preferați să aveți intimitate atunci când alăptați, este bine de știut că multe zone publice au spații/camere speciale dedicate mamei și copilului unde vă puteți așeza pentru a alăpta sau puteți schimba scutecul  bebelușului. Unele magazine de haine vor pregăti un spațiu special pentru mamele care alăptează atunci când nu sunt aglomerate.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mamele alăptează în multe locuri publice care au spații de ședere: centre comerciale, zone de relaxare, biblioteci, muzee și multe alte locuri. Căutați zonele liniștite pentru că sunt bebeluși care preferă să privească în jur în loc să se hrănească atunci când este multă agitație în jurul lor. O grădină urbană sau parc pot fi o opțiune bună atunci când vremea este bună. Puteți, de asemenea, vizita o cafenea sau camera familiei dintr-un pub și vă puteți potoli setea în același timp cu bebelușul.

Puteți, de asemenea, alăpta atunci când vă plimbați cu bebelușul în sling.

Semnalele bebelușului

Dacă veți fi atentă, veți putea observa semnalele bebelușului atunci când începe să-i fie foame așa că veți avea suficient timp să găsiți un loc potrivit pentru alăptare. Oferiți sânul bebelușului înainte ca acesta să devină agitat pentru că un bebeluș plângând sigur va atrage audiență.

Oamenii din jur nici nu vor observa că alăptați dacă sunteți relaxată și încrezătoare – în special dacă vă continuați conversația sau citirea meniului și evitați contactul vizual cu trecătorii.

20160519_143034

Gestionarea scurgerilor de lapte matern

Dacă aveți scurgeri, puteți utiliza tampoane pentru sâni. Există unele tipuri de tampoane care previn scurgerile. Evitați tampoanele care conțin plastic pentru că acestea vor reține umezeală lângă piele și pot provoca disconfort sau durere.

Dacă simțiți totuși laptele scurgându-se, apăsați tare pe mameloane pentru câteva secunde pentru a preveni scurgerile. Acest lucru poate fi realizat foarte discret încrucișând brațele la piept și apăsând tare pe mameloane cu palmele. Rămâneți în această poziție penru câteva secunde și totul ar trebui să revină la normal. Dacă acest lucru nu funcționează de prima dată, mai încercați pentru o perioadă mai lungă de timp. Puteți exersa acasă, dar rețineți că dacă vă simțiți sânii plini, acesta poate fi considerat un semn că e timpul să vă alăptați bebelușul.

Materialele cu modele, îmbrăcămintea în straturi și eșarfele pot ascunde urmele eventualelor scurgeri de lapte.

O abordare flexibilă

În loc să priviți alăptarea ca pe un eveniment major al zilei în funcție de care vă organizați ziua, ați putea să vă ajute să o priviți mai mult ca pe o pauză de cafea – ceva care are loc împreună cu alte evenimente ale zilei. Dacă vă alăptați bebelușul la intervale fixe, urmând un program, acesta s-ar putea să aibă nevoie de alăptare timp de o oră sau mai mult pentru a ingera suficient lapte. Poate fi dificil să ieșiți la plimbare cu un bebeluș care se hrănește perioade lungi de timp. Deși un bebeluș care se hrănește des și puțin ar putea avea nevoie de alăptare cât sunteți ieșiți, poate fi mai ușor să integrați în plimbarea dumneavoastră sesiuni scurte de alăptare. Mulți bebeluși devin eficienți în ceea ce privește alăptarea pe la vârsta de trei luni și sesiunile de alăptare se pot scurta.

Este bine de reținut că există bebeluși care nu gestionează bine alăptarea în timpul călătoriilor, vacanțelor, vizitelor familiale și așa mai departe, în cazul în care au o rutină strictă care nu poate fi urmată din cauza deplasărilor sau a lipsei accesului la o cameră separată pentru somn. În cazul în care urmați ritmurile naturale de somn și hrănire ale bebelușului, este mai puțin probabil să aveți probleme și vă veți simți mai relaxată în vizită la rude sau în vacanță.

E timpul pentru puțină socializare

Multe dintre proaspetele mame află că este de mare ajutor să se întâlnească cu alte mame care alăptează. Grupurile locale La Leche League sunt un bun punct de pornire, oferind mamelor sprijin și șansa să socializeze. Veți putea observa cum se descurcă alte mame cu alăptarea în public și veți putea aduna diverse idei. Este foarte posibil să legați prietenii care vă pot sprijini în noul rol de mamă.

20160628_141524

Călătoria cu bebelușul

Lapte matern este cel mai portabil aliment pentru bebeluș. Nu veți avea nevoie de alte ustensile adjuvante pentru hrănire și alimentul preferat al bebelușului va fi întotdeauna la îndemână, chiar dacă vă veți confrunta cu diverse întârzieri.

Transportul public

 • Atunci când schimbați mai multe autobuze ori trenuri pe traseul dumneavoastră, un sistem sau un sling este de un real ajutor, cu sau fără cărucior.
 • Dacă alegeți să luați cu dumneavoastră un cărucior, nu ar trebui să întâmpinați prea multe probleme deoarece ușile trenurilor moderne sunt destul largi pentru a vă permire trecerea, iar multe autobuze sunt dotate cu accesibilizări potrivite pentru cărucioare.
 • Un rucsac poate fi mai util decât o geantă ori o poșetă deoarece vă lasă mâinile libere pentru a vă putea manevra cu ușurință bebelușul.

În mașină

 • Plănuiți să faceți opriri frecvente. Dacă trebuie să parcurgeți o distanță mai mare, poate fi o idee bună să vă programați deplasarea la ora la care bebelușul adoarme de obicei. Dacă puteți, încercați să evitați orele de vârf în trafic.
 • Așezați scaunul auto într-un mod în care să vă permită să vă vedeți bebelușul atunci când conduceți. O oglindă în plus, plasată strategic, ar putea să vă ajute foarte mult dacă bebelușul este așezat pe bancheta din spate.
 • Nu uitați că puteți deveni neatentă la trafic dacă bebelușul dă semne de supărare. Puteți lăsa pe altcineva să conducă atunci când acest lucru este posibil, pentru a fi liberă să vă liniștiți bebelușul la nevoie.
 • Bebelușii sunt de regulă liniștiți în mașină dacă au contact vizual cu mama sau cu alt adult. Puteți vorbi sau cânta bebelușului pentru a-i semnala că nu este singur. Dacă bebelușul dumneavoastră nu se simte confortabil în mașină, poate va fi mai ușor să utilizați transportul public pentru a-l putea ține în brațe și alina în același timp.

Zborul cu avionul

 • Un sling sau alt sistem ergonomic poate fi foarte comod în aeroport. Vă poate oferi și spațiu privat pentru alăptare în timpul zborului.
 • Poate fi util dacă cereți un loc în fața unui perete de compartimentare al avionului pentru că ați avea mai mult spațiu. O altă alternativă ar fi un loc lângă culoar care v-ar permite să vă ridicați ușor dacă bebelușul dumneavoastră devine neliniștit fără a deranja ceilalți pasageri.
 • Este util să aveți cu dumneavoastră câteva dintre jucăriile preferate ale copilului și, dacă e posibil, gustări familiare în cazul în care ați început diversificarea.
 • Suptul în timpul decolării și aterizării ajută la egalizarea presiunii din urechile bebelușului. Totuși va trebui să respectați regulile privind centura de siguranță, deci veți fi nevoită să alăptați într-o poziție neobișnuită. Dacă nu reușiți să alăptați cu centură, puteți oferi bebelușului un deget sau o jucărie potrivită pentru supt. Atunci când semnalul luminos pentru centura de siguranță este stins, vă puteți desface centura și alăpta bebelușul ca de obicei.

Sursa La Leche League Marea Britanie, foaia informativă nr. 2804

Tradus de Carmen Păun