Alăptarea în situații de urgență

În calitate de consultante voluntare în alăptare La Leche League ne exprimăm îngrijorarea cu privire la condițiile de cazare a familiilor refugiate din Ucraina și subliniem necesitatea asigurării unor condiții de viață mai bune.

Știm cu toții cât de importantă este îngrijirea și alimentația adecvată pentru copii în primii ani și cum determină sănătatea lor psihosomatică pentru tot restul vieții.

În mod special, în situaţii dificile, cum ar fi crize umanitare sau dezastre naturale, sugarii și copiii mici sunt printre cele mai multe grupuri vulnerabile. Alimentația deficitară (hrana inadecvată/nepotrivită) este principala cauză de îmbolnăvire și deces la sugarii și copiii mici din întreaga lume.

Valoarea incontestabilă a alăptării devine neprețuită când mamele și bebelușii se află în situații de urgență.

Laptele matern este întotdeauna curat, disponibil, gratuit, protejează împotriva bolilor și ajută mama şi copilul să facă față stresului.

Pregătirea înlocuitorilor de lapte matern necesită echipamente speciale (lapte praf adecvat, apă curată, biberoane, echipamente de curățare și sterilizare) și mijloace de preparare (electricitate, gaz etc.) care nu sunt ușor disponibile în situații dificile.

De asemenea, mamele cu bebeluşi mici sunt mult mai vulnerabile la stres, astfel au nevoie de îngrijire specială şi înţelegere pentru situaţia lor. Au nevoie de sprijin imediat după naștere pentru a începe alăptarea, de încurajare pentru a o continua și de informații adecvate care să le ajute să depășească orice dificultăți.

Informarea și creșterea gradului de conștientizare sunt necesare pentru părțile interesate, astfel încât aceștia să știe cum să îi sprijine, unde să apeleze și unde să se adreseze, după caz.

În special pentru mamele și bebelușii care sunt refugiaţi în țara noastră și locuiesc în structuri în care nu există un sprijin adecvat sau chiar în tabere improvizate nepotrivit, în care nu există condiții de bază de igienă și protecție, riscul pentru sănătatea lor este multiplicat.

Ne confruntăm cu o criză umanitară fără precedent și va trebui să organizăm de la început infrastructura de sprijin pentru acest grup deosebit de vulnerabil pentru a asigura dezvoltarea sănătoasă a copiilor. Altfel, vom avea o povară grea, atât morală, cât și practică.

Informații utile pot fi găsite pe site-ul La Leche League România: https://www.lllromania.ro

În special pentru mamele şi copiii refugiaţi, precum și pentru cei care sprijină familiile refugiate, oferim sprijin gratuit în alăptare: Roxana Duduş (+40722509939, Bucureşti), Ionela Luciu (+40746118653, Iaşi).