Informații de bază despre alăptare

11825645_984046088325358_7816186284798139543_nbuna

Alăptarea este un act normal şi naturalînsă ar putea să-ţi ia ţie şi copilului tău timp pentru a învăţa.

Începe alăptarea cât mai repede

– Sânii dvs. conţin deja laptele primar (colostrul).

– Profitați de instinctul înnăscut pentru supt al copilului tău prin stabilirea contactului fizic cât de repede se poate. Ideal ar fi ca într-o oră de la naştere nou-născutul să fie pus la pieptul mamei, înainte de spălare sau cântărire.

– Nu este niciodată târziu să începeți ‘hrănirea biologică’ a bebeluşului, chiar dacă este somnoros după naştere din cauza medicamentelor administrate în timpul travaliului – dacă petreceți mult timp în contact fizic cu bebeluşul, va fi mai uşor să-l alăptați.

Alăptați cât mai des posibil

– Bebeluşul dvs. are un stomac foarte mic, deci nu poate aştepta mult între mese.

– Încurajaţi copilul să sugă între 8 şi 12 ori în 24 de ore.

– Sânul produce exact atâta lapte primar (colostru) cât are nevoie stomacul mic al bebeluşului pentru o alăptare.

– Alăptarea frecventă şi de scurtă durată va asigura necesarul de lapte pentru bebeluş – cu cât alăptați mai mult, cu atât veți avea mai mult lapte.

De cât lapte are nevoie bebeluşul?

Vârsta, mărimea stomacului și cantitatea de lapte matern pentru bebeluş

1 zi o bilă mică 5-7 ml

3 zile o bilă mare 22-27 ml

7-10 zile o minge de ping-pong 30-60 ml

Colostrul

Acest lapte concentrat din primele zile curăţă meconiul din organismul fătului (la primul scaun), reduce pericolul apariţiei icterului şi este bogat în anticorpi ce protejează  fătul de infecţii.

14885738_1289321487765693_420161527_n

Învățați să alăptați confortabil

  • Cel mai important este ca bebeluşul dvs. să apuce mamelonul corect.
  • Simțiți-vă confortabil şi sprijiniți-vă de perne.
  • Nu e nevoie să apăsați sau să ridicați sânul.
  • Ţineţi-vă bebeluşul astfel încât corpul să fie sprijinit de al dvs., fie în jurul, fie paralel cu corpul dvs.
  • Încercați să-l lăsați să apuce singur mamelonul – probabil va căsca gura mare şi va apuca mamelonul şi o mare parte din ţesutul mamar.
  • Cautați ajutor calificat în cazul în care aveți dificultăţi sau vi se pare că alăptarea este incomodă.

Lăsați-l să se hrănească atât cât are nevoie

  • Nu trebuie să fixați în timp durata unei alăptări – bebeluşul dvs. va semnala când s-a săturat eliberând mamelonul sau adormind.
  • Oferiți-i şi celălalt sân dacă trebuie. Astfel bebeluşul va obţine ceea ce are nevoie, iar sânii dvs. vor fi stimulaţi să producă mai mult lapte.

Urmăriți-i semnalele când îi e foame

Semne timpurii ale foamei sunt dacă se răsuceşte în toate părţile, dacă se frământă, dacă întoarce capul sau îşi suge pumnul.

Oferiți-i sânul cât este încă calm – plânsul este semn că e prea târziu.

Ca şi dvs., şi bebeluşului  îi va fi mai foame şi mai sete în anumite momente ale zilei decât în altele. În unele momente ale zilei, mai ales seara, mulţi bebeluşi vor să sugă mai mult timp sau mai des decât de obicei.

Urmăriți cum  semnalizează când s-a săturat

După ce se declanșează lactația:

– ascultați-l cum înghite în timpul suptului.

– 4-6 scutece umede în 24 de ore (s-ar putea ca scutecele de unică folosinţă să pară mai grele, fără să fie în realitate) şi câteva scaune de culoare galbenă pe zi indică faptul că mănâncă suficient.

– solicitați ajutor calificat dacă bebeluşul pare mereu agitat, chiar şi după o alăptare consistentă.

– un bebeluş somnoros va avea nevoie să fie alăptat în mod activ de 10-12 ori în 24 de ore.

Oferiți-i exclusiv lapte de mamă

– bebeluşul sănătos, născut la termen nu are nevoie de nici un alt aliment lichid sau solid până în jurul vârstei de 6 luni.

– dacă i se dă lapte praf sau alte lichide, producţia de lapte matern se va reduce şi se  pot declanşa reacţii alergice la copil.

– pe lângă faptul că afectează producţia de lapte, folosirea suzetei sau a biberonului poate să creeze confuzie în tehnica suptului şi să-l determine pe bebeluş să refuze alăptarea.

– dacă este nevoie de completare încercați să folosiți o linguriţă, căniţă antiscurgere sau o seringă.

Alăptarea din timpul nopţii este foarte importantă

  • Bebeluşul dvs. are nevoie de alăptare şi în timpul nopţii pentru a fi sigur că primeşte cantitatea necesară de lapte.
  • Alăptarea din timpul nopţii va asigura şi va menţine provizia de lapte matern şi va ajuta la evitarea astupării, blocării canalelor de lapte şi a formării de mastitei.
  • Alăptarea din timpul nopţii va fi uşurată dacă bebeluşul doarme în apropierea mamei.

Cu timpul…

Încearcă să vă cunoşteti şi să vă bucurași de copilul dvs.

În curând vă veți da seama ce-i place şi ce-i trebuie copilului. Modalitatea cea mai uşoară de a avea grijă de un nou-născut este să acceptaţi şi să întâmpați nevoia sa de apropiere. Şi taţii se pot bucura de contact direct cu bebeluşii prin îmbrăţişare, schimbarea scutecelor, îmbăierea sau purtarea acestora în brațe sau în sisteme speciale de purtat (wrap, sling, ssc, mei – tai).

Încearcă să aveți răbdare cu voi înșivă

Responsabilitatea de a avea grijă de un nou-născut 24 de ore pe zi poate fi copleşitoare la început. Încercați să vă relaxați – curând veți simţi că se formează  în mod natural sentimente de tandreţe  faţă de copil. Atunci veți putea cu mai multă uşurinţă să formați un program zilnic împreună cu copilul.

Ieşiți în lume

Ieşind afară puteți să preveniți sentimentul de izolare şi puteți săvă organizați ziua mai bine. Copilul se poate alăpta (în locuri publice) în mod discret astfel încât alţii să nici nu observe. Acest lucru se poate exersa acasă, în faţa oglinzii. Nu aşteptați cu alăptarea până copilul se înfurie, pentru că un bebeluş care plânge va atrage audienţă în mod garantat.

Pe măsură ce trece timpul

Bebeluşul sănătos nu are nevoie decât de laptele dvs. până pe la mijlocul primului an de viaţă, când începe să semnaleze că este pregătit să mănânce şi mâncare solidă. Dacă vă întoarceți la lucru puteți să mulgeți laptele să fie dat copilului când nu sunteți acasă, iar când sunteţi împreună puteți continua alăptarea.

Pusee de creştere

În primele săptămâni de viaţă puseele de creştere sunt frecvente la nou-născuţi. În timpul unui puseu de creştere bebeluşul tău va fi mult mai înfometat – alăptați cât de des puteți ca să vă crească producţia de lapte. Când producţia de lapte s-a stabilizat sânii vor deveni mai moi şi mai confortabili. Această fază poate să coincidă cu un puseu de creştere. Nu intrați în panică, fiți convinsă că sânul dvs. produce suficient lapte, iar ritmul de alăptare se va domoli în curând din nou.

Căutați sprijin

Este normal să căutați ajutor calificat – de obicei trece câtva timp până când alăptarea va deveni uşoară sau până când bebeluşul dvs. va învăţa să sugă eficient. Cu timpul alăptarea va fi mult mai uşoară. Puteți găsi ajutor competent sunând pe una dintre consultantele La Leche League. Sau puteși găsi ajutor şi încurajare la alte mămici care alăptează şi care frecventează grupul LLL din localitate.

533014_496737113722927_1696797344_n

Preocupări comune

Cum evităm blocarea canalelor

Alăptați cât de des se poate.

Un masaj fin în zona de la baza mamelonului va muta lichidul din zonă (pentru a evita abundenţa laptelui) astfel încât nou-născutul va putea suge mai bine. Apăsați cu vârful celor cinci degete de la o mână zona de la baza mamelonului. Aplicați o apăsare fină timp de un minut pentru a lăsa urma degetelor pe areolă.

De asemenea, se poate aplica o apăsare şi cu latura degetelor. Aşezați-vă degetul mare de o parte a mamelonului şi două degete de partea cealaltă unde vor fi buzele bebeluşului.

Apăsați cu grijă pentru a mulge un pic de lapte, dacă este nevoie.

Umezire caldă: căldura aplicată imediat înainte de alăptare ajută fluxul de lapte. Compresele calde aplicate între două şedinţe de alăptare reduc inflamaţiile şi durerea.

Cum ameliorăm durerea mameloanelor

Reţineți – dacă atașăm la sân nou-născutul în mod corect înseamnă că am făcut un pas important pentru prevenirea durerii mameloanelor.

Dacă simţiți durere înseamnă că ceva trebuie făcut în mod diferit – în acest caz căutați ajutor calificat.

Alăptați-vă copilul înainte să-i fie foarte foame.

Oferiți-i mai întâi sânul mai puţin dureros şi încercați diferite poziţii de alăptare.

Pentru a îndepărta mamelonul din gura bebeluşului (fără durere), este bine să-i descleştați gura introducând un deget între gingiile copilului.

Dacă simţiți mâncărime, aveți senzaţie de arsură la mameloane sau simţiși dureri uşoare în timpul sau între şedinţele de alăptare, cheamați o consultantă LLL, pentru a vă ajuta să identificaţi cauza.

Cum prevenim durerea de sân

Roşeaţa, zonele sensibile, nodulii dureroşi pot fi semnale ale blocării unui canal de lapte. Evitați mastita astfel:

– alăptând des pentru a încuraja produţia de lapte.

– folosind diferite poziţii de alăptare şi verificând în permanenţă dacă nou-născutul este corect aşezat la sân.

– prin odihnă.

– evitând folosirea sutienelor şi a hainelor ce pot apăsa sânul.

– căutând ajutor medical dacă situaţia nu se ameliorează.

Autor Karen Butler pe baza textului original scris de Sue Upstone, Ginny Eaton şi mame din La Leche League, Marea Britanie, 2009, Foaia informativă nr. 2911.

Traducerea în limba română: Tempfli Judit