Adaptarea la maternitate

1002821_555021511227820_269917253_n

Urcușuri și coborâşuri emoţionale
Primele săptămâni şi luni în îngrijirea unui  nou născut poate fi o perioadă emoţionantă. Puteți fi confuză când treceți peste urcușuri și coborâşuri emoţionale  – adaptarea la a fi mamă durează un timp.
Durerea, oboseala, experienţa de naştere şi măsura în care sunteți sprijinite pot afecta felul în care vă simţiți, iar când realitatea de a fi mamă diferă de aşteptările dumneavoastră, aceste lucruri pot contribui la urcușurile și coborâșurile emoţionale.
De asemenea, experiența sentimentului de “baby blues” la cele mai multe mame apare în zilele când se simt copleşite de responsabilitatea îngrijirii unui nou născut. Sugestiile următoare vă pot ajuta să găsiți modalităţi de vă simţi mai în control, indiferent de vârsta copilului.

Cunoasteți-vă şi bucurați-vă de copilul vostru:
– responsabilitatea de a îngriji un nou născut timp de 24 de ore pe zi poate fi copleşitoare la început.
– încercaţi să vă relaxaţi – repede veți învăța de ce are nevoie şi de ce se bucură. Cel mai simplu mod de a îngriji un nou născut constă în acceptarea şi satisfacerea nevoilor de contact fizic.
– după un timp, veţi observa programul copilului fomându-se, astfel veți putea construi pe aceste comportamente și activități repetative, creând un ritm zilnic care se va potrivi pentru amândoi.
– aduceți copilul în camera sau în patul dumnevoastră ca să vă puteți odihni mai mult.


13882169_1202520726477892_4524922227796696835_n


Cum ramâne cu responsabilităţile casnice şi copiii mai mari?
– unele mame îşi planifică şi solicită ajutor în treburile casnice de zi cu zi la îngrijirea copiilor, prepararea gustărilor şi meselor principale.
– acceptarea ofertei de ajutor din partea prietenilor poate uşura presiunea.
– având o listă gata cu sarcinile simple poate fi mai uşor acceptarea ofertele de ajutor.
– economisiți energia dvs. pentru sarcinile vitale. Nu toate activităţile din gospodărie sunt la fel de importante.

“Baby blues”
“Baby blues” este o stare uşoară, temporară asociată cu scăderea nivelului hormonilor după naştere. Aproximativ 30-85 % din noile mame trec prin “baby blues”, care, de obicei, începe în jurul zilei a-3-a sau a-5-a  după naștere.
Unele mame constată că pur şi simplu izbucnesc în lacrimi fără nici un motiv aparent, altele pot suferi de schimbări ale dispoziției, confuzie, uitare, dureri de cap, sentimente negative faţă de copil, agitaţie, iritabilitate şi coşmaruri.
Din fericire, această stare de obicei durează doar câteva zile.

În primele zile

Odihniți-vă şi dormiți. Este important să vă acordați timp pentru odihnă şi somn: tocmai ați făcut un lucru important prin creşterea şi naşterea bebeluşului. Încercaţi să vă odihniți după naștere cel puţin o săptămână sau două pentru recuperare.


Alăptați des. Alăptarea şi contactul fizic strâns cu nou născutul dvs. produce hormoni liniştitori concepuți pentru a vă calma în primele zile. Un orar rigid poate avea efectul opus, de a provoca mai mult stress.


Ţineţi-vă copilul în brațe. Multe femei spun că îngrijirile de tip “cangur” (când copiii sunt ținuți aproape) creează sentimentul de încredere şi calm.


Petreceți timpul împreună.  Puteți crea un loc confortabil pentru dvs. și copil, petrecând  mai mult timp împreună, în cât mai multă intimitate, conform necesităților.


Limitați numărul de vizitatori
E bine să limitați numărul de vizitatori; puteți ruga partenerul dvs. să le explice faptul că sunteţi obosită sau să pună un semn la ușa dvs. ” Mama şi copilul se odihnesc, vă rugăm să reveniți  în câteva zile”. Dacă purtați halat sau sunteți în pat cu bebelușul este posibil ca vizitatorii să nu rămână mai mult timp decât ar fi bineveniți şi e chiar posibil ca ei să vă servească cu o cană de apă.
Planificați din timp
Dacă aveţi un telefon cu robot vă poate ajuta, dacă setați preluarea rapidă a apelurilor, așadar nu veți fi deranjate de telefoane.

Aveți grijă de dumneavoastră

Alegerile înțelepte în alimentație pot face diferența, inclusiv gustările sănătoase. Având un regim alimentar bine echilibrat în care să includeți alimente cum ar fi pâine, cereale integrale, paste, cartofi, orez, legume, fasole si fructe crude, puteţi menţine un nivel echilibrat al glicemiei, protejându-vă împotriva depresiei şi oboselii.

La fel vă pot ajuta acizii graşi Omega 3 EPA și DHA – prin prezenţa lor în regimul dvs. faceți față stresului si preveniţi depresia. Sursa acestor acizii include peştii grași si alimentele îmbogăţite. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă vă gândiţi să luaţi suplimente nutritive. Beți cînd vă este sete şi suficient pentru a vă menţine urina deschisă la culoare. Apa este bună, la fel și un pahar de suc de fructe pe zi. Evitați sau limitați consumul de alcool, cofeină și băuturi carbogazoase.

Consumul de alimente cum ar fi lapte, banane sau carbohidrați înainte de a merge la culcare vă poate ajuta să dormiți.

Gândiţi-vă în principal la dvs. atunci când bebelușul doarme: ocupați-vă de nevoile dvs. proprii, inclusiv somn şi odihnă.

Dacă ați învățat tehnici de relaxare pentru travaliu, le puteți folosi acum, când aveţi câteva minute.

Meritați timp pentru dumneavoastră; faceți-vă timp pentru baie, duş, pentru a citi o carte sau o revistă. Uitați-vă la un DVD în timp ce alăptați sau când vă ţineţi copilul în braţe.

Exercițiile post natale sunt utile și vă pot ajuta, dar evitați să vă suprasolicitați. Durerea și oboseala pot duce la sentimente negative.

Ieșiți din casă

Aerul curat și soarele ajută buna dispoziție. Cele mai multe mame observă importanţa mişcării zilnice pentru îmbunătăţirea stării de spirit – în primele săptămâni, poate fi ceva simplu, ca o scurtă plimbare de 5 – 10 minute.

De asemenea, ieșirile cu bebelușul dvs. pot ajuta la evitarea sentimentului de izolare și dau o altă structură zilei.

În scurt timp veți putea duce copilul la plimbare în parcul apropriat, precum şi în biblioteci sau magazine. Totuşi, nu încercaţi prea mult şi prea devreme. Creșteți încet numărul și durata ieșirilor.

Puteți începe să vă implicaţi şi în activităţi lejere, amuzante, cu alte mămici şi copii, de exemplu masaj pentru copii, cântat sau înot.

Solicitați ajutor

Solicitați ajutor pentru orice problemă care afectează alăptarea; dacă durerea continuă sau este obositoare poate duce la sentimente negative.

Încercaţi să-i vorbiți partenerului despre nevoile dvs., deoarece nu este întotdeauna evident pentru ceilalţi prin ce treceți sau cu ce vă confruntați. Strângerile de mână, îmbrăţişările şi cuvintele pozitive vă pot ajuta mult.

Și dacă ați vorbi cu cineva care vă înţelege? Vorbind despre cum vă simțiți e posibil să puteți găsi modalităţi de a trece peste probleme.

Să faceţi cunoștință cu alte mame poate ajuta la prevenirea senzației de izolare. La nivel local, grupurile La Leche League sunt un loc bun pentru a vorbi despre problemele dvs., sentimente şi pentru a explora opțiunile dvs.. De asemenea, e posibil să vă găsiți prieteni buni cu ocazia acestor întâlniri de grup.

5715_496737983722840_922979707_n

Cu trecerea timpului

Amintiţi-vă să vă ascultați corpul şi să aliniați ritmul activităţilor dumneavoastră cu nivelul de energie de care dispuneți. În timp ce copilul va creşte, totdeauna vor fi zile în care veţi simţi nevoia să dormiţi sau să vă odihniţi atunci când şi bebeluşul dvs. doarme. A ține pasul cu un bebeluș care se târăşte peste tot sau cu un copil activ este o muncă grea.

Depresia

Este foarte important să vorbiți cu medicul de familie sau asistenta în cazul în care oricare dintre sentimentele negative devin intense sau dacă acestea durează mai mult de două săptămâni – de exemplu, dacă vă simţiti copleşită, îngrijorată sau nu puteți dormi. Depresia este frecventă printre proaspetele mămici, de aceea noi, vă oferim sprijinul şi ajutorul nostru dacă acestă stare este o problemă. În cazul în care depresia este descoperită şi tratată, mamele își revin destul de repede şi devin capabile de-a se bucura din plin de statutul de părinte. Sunt disponibile medicamente fără contraindicații pentru mamele care alăptează.

Sursa: La Leche League Marea Britanie, 2008, Foaia informativă nr. 2705

Tradus de Anna Bruncsak