Tații sunt speciali

1010303_555021867894451_961380353_n

Fiecare bebeluş are nevoie de o mamă, dar, în aceeaşi măsură, fiecare bebeluş are nevoie şi de tată. Mamele îşi crează o relaţie specială cu bebeluşii lor prin intermediul alăptării.

Deci ce puteţi face ca tată pentru a vă crea propria dumneavoastră relaţie specială cu bebeluşul vostru ?

Taţii sunt diferiţi

Taţii sunt percepuţi diferit, ei au o voce mai puternică  şi un miros diferit.

Ei mişcă şi ţin un bebeluş în mod diferit. La sfârşitul unei zile lungi, tatăl, cu felul lui diferit şi special de a fi este, de obicei, exact ceea ce mama  şi bebeluşul au nevoie.

Taţii sunt simpatici

Taţii au un dar special de a se juca cu bebeluşii. Ei ştiu genul de jocuri captivante care le plac bebeluşilor.  Bebeluşul va adora când îi cântaţi şi îi vor plăcea zgomotele haioase (chiar dacă mama nu va avea aceeaşi reacţie). Şi dumneavoastră vă vor plăcea probabil jucăriile bebeluşului tot la fel de mult pe cât îi plac lui.

Taţii sunt o alinare

Taţii sunt tot atat de buni la mângâieri ca şi mamele. Un mod excelent de a vă alina bebeluşul este să folosiţi un sistem ergonomic de purtare în brațe – bebeluşilor le plac şi este un mod la îndemână de a-l aşeza. În momentele când bebeluşul dumneavoastră este agitat sau supărat şi nimic altceva nu ajută, ţinutul  în poziţia contra colicilor este specialitatea tatălui.

10534599_774410555955580_5385931746127707144_n

Taţii sunt practici

Îngrijirea bebeluşului nu trebuie să fie o corvoadă – a avea grijă de bebeluşul dumneavoastră vă oferă ocazia de a vă cunoaşte mai bine şi de a vă bucura unul de altul.

  • Schimbarea scutecului – ocazia perfectă pentru jucat sau vorbit.
  • Baia – în cădiţa de bebeluş sau împreună în cada mare sau la duş.
  • Plimbări în aer liber.
  • Hrănirea cu mâncare solidă atunci când vine momentul.

Alăptarea îi premiază pe taţi

  • Nimic nu se compară cu laptele matern pentru a creşte bebeluşi sănătoşi şi inteligenţi.
  • Nu trebuie să vă treziţi în timpul nopţii pentru a prepara biberonul.
  • Scutecele bebeluşului dumneavoastră nu vor mirosi urât.
  • Nu trebuie să cumpăraţi aparate sau formule scumpe pentru bebeluşul dumneavoastră.
  • Aveţi mai puţine de cărat cu dvs. atunci când ieşiţi cu familia.

Primele zile

În primele zile, bebeluşul dumneavoastră va dori probabil să fie alăptat în cea mai mare parte a timpului cât este treaz. În această fază, partenera dumneavoastră va putea doar să mănânce, să doarmă şi să alăpteze bebeluşul.

Este normal. La început, mama şi alăptarea vor fi centrul universului bebeluşului dumneavoastră. Nu vă îngrijoraţi dacă nu apucaţi să ţineţi prea mult în braţe bebeluşul şi acesta are nevoie din nou de mama lui. Legătura bebeluşului cu mama lui este baza tuturor relaţiilor sale viitoare. Încurajând apropierea cu mama faceţi mai puternică dragostea pe care o va avea în viitor pentru dumneavoastră. În curând, micuţul bebeluş va ajunge în contact cu restul lumii. El va dori toată distracţia şi toate emoţiile care i le puteţi oferi.

După ce viaţa intră în făgaşul obişnuit

Dumneavoastră şi partenera veţi avea probabil amândoi nevoie de timp pentru a vă obişnui cu noile roluri, de mamă şi tată. Multe femei spun că nu s-au simţit pregătite pentru răsturnarea emoţională pe care au încercat-o când au devenit mame. Şi dumneavoastră veţi constata o mulţime de schimbări în viaţa voastră.

Mamele care alăptează simt de obicei o legatură intensă cu bebeluşul lor, atât emoţională, cât şi fizică, datorită hormonilor produşi de alăptare şi a nevoii practice de a sta aproape pentru a hrăni bebeluşul. Poate fi uşor să vă simţiţi puţin lăsat pe dinafară. Încercaţi să vă implicaţi într-un mod practic. Va ajuta la legătura cu bebeluşul dumneavoastră – partenera vă va aprecia, la fel şi bebeluşul.

Amândoi veţi observa că bebeluşul devine partea centrală a vieţii voastre – nevoile lui vor fi satisfăcute înaintea nevoilor voastre. Aceasta este modul în care natura se asigură că bebeluşii primesc ceea ce au nevoie pentru a prospera. Dorinţele bebeluşului sunt nevoile sale – el nu poate aştepta aşa cum poate un adult. Prin îndeplinirea nevoilor sale, dumneavoastră îi oferiţi siguranţa devotamentului de care are nevoie pentru a evolua într-un copil sigur de sine.

A deveni tată

Partenera dumneavoastră are nevoie de ajutor practic şi de suport emoţional în timpul în care se reface după naştere. Mama şi bebeluşul au nevoie să stabilească o legătură puternică, o producţie abundentă de lapte şi o relaţie agreabilă. Ca proaspăt tată puteţi ajuta ca toate acestea să se întâmple prin atitudinea dumneavoastră, prin acţiuni şi prin cuvinte.

Sprijiniţi legătura mamă-bebeluş. Cel mai important lucru pe care îl puteţi face pentru sănătatea şi bunăstarea viitoare a bebeluşului dumneavoastră este să fiţi partizanul alăptării.

Scoateţi tot ce puteţi din concediul de paternitate. Luaţi atât concediu de paternitate cât este posibil. Luaţi concediul atunci când proaspăta mămică şi bebeluşul ar fi altfel singuri acasă. Concentraţi-vă doar pe nevoile partenerei, ale bebeluşului şi a celorlalţi copii ai voştri. Lăsaţi orice altceva să aştepte.

Aranjaţi astfel încât treburile casnice sa fie rezolvate. Ocupaţi-vă dumneavoastră de ele sau acceptaţi ajutorul altora. Puteţi chiar şi să plătiţi pentru ajutor: o menajeră, o livrare de la supermarket, un ajutor pentru mamă.

Protejaţi familia de prea mulţi vizitatori. Anunţaţi lumea când noua dumneavoastră familie vrea să fie lăsată în pace. Protejaţi mama şi bebeluşul de musafirii prea entuziaşti  şi de apelurile telefonice,  şi încercaţi să vă asiguraţi că petreceţi timp împreună. Închideţi telefonul şi puneţi semnul “Nu deranjaţi” pe ușa locuinţei dumneavoastră.

14937873_10207854603748026_85703544_n

Ocupaţi-vă de ceilalţi copii ai dumneavoastră. Oferiţi-le activităţi distractive şi ocazia de a face sport. Încercaţi să satisfaceţi nevoia lor de atenţie, somn şi mâncare sănătoasă.

Protejaţi-vă partenera de sfaturile binevoitoare, dar inutile care subminează alăptarea – chiar dacă ele vin de la propria dumneavoastră mamă!

Căutaţi ajutor calificat dacă apare orice problemă de alăptare. Problemele se rezolvă mai uşor dacă cereţi ajutor pe loc. Problemele care implică durerea sau laptele insuficient se pot de obicei rezolva cu usurinţă dacă găsiţi ajutorul potrivit din timp. Deci, căutaţi până găsiţi acel ajutor potrivit. Proaspetelor mame li se oferă deseori un număr de telefon al unei consiliere de alăptare sau al unei partenere susţinătoare. Încurajaţi-vă partenera să o sune pe aceasta.

Respectaţi instinctele partenerei dumneavoastră. Natura nu greşeşte, iar instinctele materne au asigurat supravieţuirea speciei noastre pe parcursul a milioane de ani. Hormonii proaspetei  mame o motivează să îşi îngrijească bebeluşul prin intermediul alăptarii.

Luptaţi-vă cu orice presiune de a separa mama de bebeluş. Ajutaţi mama  şi bebeluşul să petreacă cât mai mult timp în contact piele – pe – piele în orele şi zilele de după naştere.

Căutaţi detalii în zona dumneavoastră despre grupurile de mame care alăptează. Încurajaţi-vă partenera să le frecventeze înainte şi după naştere pentru a-şi crea acele legături vitale de la mamă la mamă. Ea va primi acolo susţinerea de a continua alăptarea atât timp cât ea şi bebeluşul o doresc. Aceasta poate să conteze enorm.

Admiraţi şi lăudaţi mama bebeluşului dumneavoastră. Dragostea dumneavoastră şi încurajările vor funcţiona de minune.

Rezistaţi cu fermitate presiunilor de a hrăni bebeluşul cu altceva decât laptele matern înainte de a împlini şase luni. Bebeluşul dumneavoastră nu are nevoie de altă mâncare până când nu stă sigur în fund  şi nu începe să se hrănească singur. Chiar şi atunci, laptele matern continuă să fie un aliment important pentru bebeluşii mai mari şi pentru copiii mici.

Răspundeţi nevoii bebeluşului dumneavoastră. Bebeluşul are nevoie de dvs. ca tată, nu ca de un substitut al mamei. Petreceţi timp cu bebeluşul dumneavoastră şi bucuraţi-vă de relaţia unică tată – bebeluş.

Cum să găsiţi ajutor

Consultantele La Leche League sunt pregătite să ajute proaspetele mame. Partenera dumneavoastră poate suna la HelpLine-ul nostru pentru informaţii  şi sprijin. Grupurile locale LLL sunt o sursă de sprijin şi de încurajare care poate să conteze enorm. Unele grupuri organizează şi întâlniri pentru cupluri.

Scris de Sue Upstone, Deborah Robertson şi de mame din La Leche League Marea Britanie.

Tradus de Ana Mihăilescu