E normal?
Nou – născutul dumneavoastră are nevoie să fie alăptat cel puţin de 8 – 12 ori în 24 de ore pentru a lua în greutate şi pentru a stimula producţia lactată. Mulţi bebeluşi sunt alăptaţi la fiecare 2 – 3 ore cu o singură repriză de somn cu durata de 4 – 5 ore.
Alăptarea pe o perioadă de timp îndelungată, fără ca bebeluşul să de-a drumul sânului ( “cluster nursing”) este des întâlnită, mai ales la orele serii. Ca şi în alăptare, şi la somn vor fi aceste perioade, bebeluşul va fi alert, dar liniştit.
Nou – născutul are nevoie să sugă activ din ambii sâni la fiecare hrănire. Oferiţi celălalt sân când sunteţi convinsă că a terminat din primul sân, deşi bebeluşul poate nu va dori să se hrănească din ambii sâni.
Semnele de foame ale unui nou – născut sănătos
Oferiţi hrana cu generozitate! Nu lăsaţi bebeluşul să aştepte hrana până devine disperat – din acest punct el nu va fi capabil să se hrănească corespunzător. În ordinea de urgență, semnele de hrănire ale bebeluşului sunt:
– îşi mişcă gura, îşi linge şi muşcă buzele;
– îşi suge buzele, limba, degetele, hainele;
– îşi mişcă capul in diverse direcţii;
– e agitat;
– plânge – un semn târziu de foame.
De ce bebeluşul este somnolent?
În primele zile de viaţă, unii bebeluşi sunt somnolenţi sau nu prezintă interes pentru hrană. Aceasta este valabilă, în special, pentru bebeluşii născuţi cu greutate mică, pentru cei care au avut un travaliu sau o naştere dificilă sau pentru cei a căror mamă a primit multe medicamente pentru durerea din timpul naşterii.
Icterul sau o infecţie pot contribui la starea de somnolenţă a bebeluşului. Alăptarea frecventă cu eliminare eficientă de lapte matern ajută la prevenirea icterului pentru ca acesta să nu devină o problemă.
Bebeluşul poate dormi pentru a-şi conserva energia dacă nu primeşte destul lapte matern. Bebeluşul poate dormi mai mult decât îi este necesar dacă nu este lângă mama lui.
Ataşarea corectă
Prinderea corectă si confortabilă a sânului este crucială. Dacă bebeluşul nu este ataşat corect la sân, atunci el va munci mai mult pentru a primi lapte. Va obosi mult mai repede şi va deveni somnoros. Uneori, chiar şi o mică corectare a ataşării poate face o mare diferenţă. O consultantă La Leche League poate ajuta mama să îmbunătăţească ataşarea în funcţie de circumstanţe.
Dacă sânii sunt angorjaţi atunci mama va mulge lapte atât cât să simtă sânii mai uşori. Aminteste-ţi să trezeşti bebeluşul pentru a-l hrăni ajutându-l să ia în greutate şi să depăşească icterul!
Treziţi bebeluşul somnolent pentru a fi hrănit!
Dacă bebeluşul este foarte somnolent şi dificil de trezit la câteva ore, atunci este nevoie să fie trezit şi hrănit pentru a fi sigură că primeşte destul lapte. Acest lucru va fi mai uşor de realizat dacă bebeluşul este in ciclul de somn în care se observă că îşi mişcă ochii rapid pe sub pleoape, îşi mişcă picioarele sau mâinile, are activitate de supt şi îşi schimbă expresia facială.
Observaţi dacă braţele arată rezistenţă la mişcare mai degrabă decât să fie relaxate.
– Scopul lui este de a se hrăni de cel puţin 10 ori în 24 de ore.
– Mama încurajează suptul activ fiind atentă ca bebeluşul să înghită lapte.
– Mama aplică compresia sânului pentru a-l ţine pe bebeluş activ la supt.
– Mama oferă ambii sâni la aceeaşi masă, alternând sânii de multe ori pentru a ajuta bebeluşul să rămână activ şi treaz.
Poziţia de alăptare denumită „biological nurturing” = hrănirea biologică şi contactul piele pe piele sunt foarte eficiente în a ajuta bebeluşul să se hrănească. Bebeluşul are nevoie de hrană şi pe timpul nopţii. Ţineţi-vă bebeluşul aproape zi şi noapte, astfel el nu va dormi prea mult şi dumneavoastră nu veţi rata semnele de foame.
De asemenea, încercaţi şi:
– reduceţi lumina din cameră şi păstraţi un mediu liniştit si calm;
– menţineţi temperatura camerei în jur de 18° C sau dezbrăcaţi-l dacă temperatura e mai mare;
– renunţaţi la a mai înfăşura bebeluşul în pătură.
Hrănirea biologică
Deseori un bebeluş suge instinctiv de la sân şi se ataşează corect dacă el stă foarte aproape de pieptul mamei pentru periode lungi de timp, chiar şi atunci când doarme. Încercaţi să lăsaţi bebeluşul să se întindă pe corpul dumneavoastră în timp ce vă aşezaţi în pat astfel încât să fie paralel cu dumneavoastră. Această poziţie este denumită „hrănire biologică” şi facilitează contactul piele pe piele fiind mult mai confortabilă şi convenabilă pentru mamă şi bebeluş. Fiţi atentă la semnele pe care le transmite bebeluşul şi încurajaţi hrănirea.
Compresia sânului
Dacă bebeluşul începe sa fie agitat la sân, această tehnică va ajuta să sugă iar activ şi să îi vină laptele eficient.
1. Sprijiniţi sânul cu palma – degetul mare să fie deasupra areolei, celelalte degete să fie sub sânul din care se alăptează.
2. Aşteptaţi până bebeluşul suge activ, obrajii săi se mişcă împreună cu urechile. Când se opreşte din înghiţit, strângeţi sânul între palma şi degetul mare. Ţineţi aşa până bebeluşul încetează să sugă activ, apoi eliberaţi mâna.
3. Rotiţi mâna în jurul sânului şi repetaţi pasul 2 pe diferite părţi ale sânului. Acţionaţi blând – compresia nu e dureroasă.
Alternarea sânilor
Încercaţi să hrăniţi alternativ la ambii sâni, de cel puţin două sau trei ori la fiecare alăptare – atunci când bebeluşul dă semne că nu mai vrea să se hrănească şi lasă sânul sau când compresia nu îl mai ţine activ la sân.
Este lapte destul?
Bebeluşul poate pierde la naştere 7% din greutatea sa în primele zile. Dar, odată ce producţia lactată va creşte, în jurul zilei a 3 a sau a 4 a după naştere, bebeluşul va începe să crească în greutate şi va recâştiga greutatea de la naştere în 10 până la 14 zile.
Mulţi bebeluşi vor creşte în greutate 200 – 235 g pe săptămână în primele 2 – 3 luni. Dacă bebeluşul dumneavoastră constant creşte mai puţin sau nu a recâştigat greutatea de la naştere în primele 14 zile, căutaţi ajutor pentru a stabili dacă îşi ia destul lapte şi corectaţi.
Ce iese este semn a ceea ce a intrat! Deci, număraţi scutecele umede de urină în 24 de ore (4 – 6 scutece pline).În prima şi a doua zi de viaţă scaunul are culoare negru (meconiu) şi verde. Între ziua a 3 a şi a 5 a vor fi cel puţin 3 scaune verzui de tranziţie. Din ziua a 5 a scaunul devine galben cu puncte albe şi va fi de mărimea unei monede de 50 bani.
Dacă bebeluşul nu răspunde
Mulgeţi lapte pentru bebeluşul dumneavoastră!
Până ce bebeluşul va fi pregătit să se hrănească este nevoie să faceţi treaba în locul lui. Dacă nu se ataşează deloc sau dacă nu se hrăneşte bine şi nu câştigă în greutate, atunci mulgeţi lapte pentru a stabili producţia lactată. Cu cât începeţi mulsul mai repede cu atât se va produce laptele mai repede. În prima zi veţi mulge o cantitate mică de lapte, cam 5 ml la câteva ore, dar va creşte până la 30 – 60 ml de lapte în ziua a 7 a după naştere.
Mulsul cu mâna este mai uşor la început, dar îl puteţi combina cu mulsul cu pompa pe parcurs.
Evitaţi biberonul şi suzeta
Puteţi oferi laptele matern muls utilizând o linguriţă, o cană flexibilă de silicon sau o seringă. Biberonul şi suzeta duc la confuzie şi strică tehnica suptului. Consultanta la Leche League vă poate ajuta să folosiţi un sistem de suplimentare cu lapte matern. Acesta conţine un tub ce se va ataşa de sân şi oferă extra lapte în timp ce bebeluşul stimulează sânul, evitând folosirea biberonului.
Când se oferă laptele muls?
Bebeluşii pot dormi pentru a îşi conserva energia dacă nu primesc destulă hrană. Oferind bebeluşului laptele muls după alăptare îl poate ajuta să îşi revină din somnolenţă şi să se hrănească mai eficient la următoarea alăptare. Dar, dacă nu poate fi trezit, atunci se oferă puţin lapte matern muls înainte de alăptare pentru a i se da energia de care are nevoie să sugă eficient.
Nu renunţaţi!
Dacă bebeluşul nu răspunde rapid la eforturile dumneavoastră de a-l trezi pentru a-l alăpta mai des şi mai eficient, nu renunţaţi! Verificaţi cu un medic pro-alăptare pentru a elimina cauzele de natura medicală şi contactaţi o consultantă La Leche League pentru a primi ajutor.
Tradus de Roxana – Mirela Duduş, foaia informativă La Leche League Marea Britanie Nr. 3101, 2011