Pupati-va copiii cand ii lasati la gradinita si alaptati-i cand ii luati!

Unii parinti se tem de ce va spune educatoarea cand copilul va incepe adaptarea la gradinita si este (“inca”) alaptat. In ziua de azi, unii copii incep gradinita inainte de 2 ani.

Recomandarea medicala este ca alaptarea sa continue minim 2 ani si cat mama si copilul doresc, paralel cu alimentatia solida.  Deci, este posibila combinarea alaptarii cu mersul la gradinita? E demonstrat ca, da, se poate, cu bunavointa, informarea si rabdarea celor din jurul diadei mama-copil. Multe mame si copii au reusit acest lucru, iar rezultatul a fost altul decat se asteptau, mult mai putin complicat.

Cea mai mare ingrijorare a mamelor este cum va dormi copilul fara sa fie alaptat. Multe dintre ele se gandesc  sa intarce timpuriu, inainte de inceperea gradinitei, si sa obisnuiasca copilul sa doarma cu alta persoana. Numai ca se lovesc  de refuzul copilului. Refuz lesne de inteles, deoarece copilul nu poate fi dezvatat cu blandete de pe o zi pe alta sau poate nu e momentul potrivit pentru intarcare. Unele mame se simt presate de timp si au pretentii mult peste ce poate copilul duce, isi fixeaza o anumita data la care intarcarea ar trebui desavarsita, fara a lua in calcul si a respecta nevoia copilului. Asa ca, mamele ajung sa se frustreze, sa intre in panica, iar copilul sa devina nervos, plangacios, neinteles, cu nevoile neindeplinite pana la capat.
Tot acest proces este obositor si frustrant. Nu e nevoie ca mama sa isi invete copilul sa nu mai adoarma la san. In alta atmosfera, unde copilul asculta de alta persoana, unde alti copii arata un exemplu, chiar si cei mai rezistenti, in final, vor merge la somn pe cont propriu.

IMG-20171103-WA0010

La inceput copilul va refuza sa adoarma, va cere la mama. Aici intervine educatoarea, aici rolul ei este important. De multe ori, mama este invinovatita si i se propun solutii de genul: sa il dezvete imediat sa nu mai adoarma la san, sa-i introduca tetina (chiar daca copilul nu a avut-o pana acum, i se va impune sa o ia de acum incolo, lucru daunator dezvoltarii corecte a maxilarului sau mandibulei, de ex.) sau un obiect de atasament gen paturica, jucarie. Insa, cu putina bunavointa din partea educatoarei,  lucrurile se pot aranja de la sine prin atitudine si abordare, rolul ei fiind foarte important in adaptarea copilului la noile conditii.

Pentru inceput copilul poate fi mangaiat, pe cap sau pe spate, de exemplu. In paralel i se pot povesti  in soapta diverse evenimente/intamplari. Copilul poate fi alinat in bratele educatoarei pana se linisteste. Sau poate fi tinut in brate si leganat pe un scaun special. Sau poate fi adormit in caruciorul propriu sau intr-un sistem de purtare gen ssc sau sling, adus de mama. El are nevoie sa prinda incredere in cei din jur si sa se simta in siguranta. Iar acestea nu se castiga cu lasat sa planga singur in pat, chemat mama, dat o patura sa roada samd, pe principiul ca ‘’lasa ca se va obisnui el in timp, ii trece. Cam doua saptamani dureaza’’, ci prin afectiunea si empatia educatorului/ingrijitoarei.

educ

Copilul nu adoarme sau doarme rau pentru ca nu are sanul la indemana sau mama, ci pentru ca nu este familiar cu locul, cu persoanele, cu obiectele din jur, cu mirosurile specifice locului. Si cei crescuti cu formula cu biberonul trec prin aceleasi sentimente.

In medie, perioada de adaptare poate dura pana la 6 luni, mai mult sau mai putin. Copilul se obisnuieste cu oameni noi, invata sa respecte regulile din gradinita, stabileste o rutina cu mesele.  Tragedia zilnica este despartirea de mama, dimineata. De aceea e necesar sa se faca treptat, sa i se explice copilului unde pleaca mama, ce va face ea pe parcursul despartirii lor. La plecare mama sa isi pupe copilul si sa il asigure ca se va intoarce sa il ia. La intoarcerea acasa, alaptarea este ritualul prin care se amelioreaza stress-ul, copilul se calmeaza si intelege ca totul este in regula, ca mama a revenit. Alaptarea ajuta la reunirea mamei cu copilul dupa despartire, ambii simtind conexiuni uimitoare.
Si dupa varsta de 2 ani, laptele uman are imunoglobuline, anticorpi, factori protectivi si antivirali. Ceea ce va face din el un protector si un sprijin al sistemului imunitar in trecerea copilului prin gradinita, dat fiind ca va fi in contact cu multi copii, ceea ce inseamna o diversitate mare de microbi si virusuri.

IMG-20171016-WA0002
Cine are o minima informatie corecta despre alaptare va sti sa acorde incredere celor alaptati pentru ca nu vor suge pana la scoala sau pana la insuratoare sau pana la adanci batraneti si nu vor fi niste inadaptati.

Alaptarea faciliteaza cresterea si dezvoltarea copiilor. Multe din nevoile lor sunt satisfacute la sanul matern – nevoia de hrana, calmarea, relaxarea, siguranta, astfel se creaza atasamente puternice ce le ofera sentimente de incredere in sine. Odata indeplinite nevoile, independenta lor va inflori, dar nu la 1 an…2 ani…3 ani….cum isi seteaza multi asteptarile, ci mult mai incolo, va vor surprinde.
Mamele vor doar sa se asigure ca ai lor copii sunt ingrijiti, ca li se asigura indeplinirea nevoilor si confortul la gradinita.

Autor: Roxana-Mirela Dudus, consultanta La Leche League Romania