Relactația și lactația indusă

  • Restartul/Reînceperea alăptării
  • Alăptarea unui bebeluș surogat sau adoptat

De ce să alăptăm?

Întrebați oricare mamă care alăptează de ce a ales această cale. Vă va spune, cel mai probabil, care sunt beneficiile alăptării pentru ea, pentru bebelușul ei și pentru întreaga familie și, de asemenea, vă va povesti despre bucuria de a satisface nevoia bebelușului ei de mâncare, protecție și apropiere. Mamele care renunță la alăptare după un început dificil ar putea rata această experiență. Și în momentul în care un copil mult așteptat este adoptat sau născut dintr-o mamă surogat, motivele care ar putea-o face pe noua mamă să-și dorească să alăpteze pot fi la fel de puternice și irezistibile.

15095500_1811740369073712_1185644555743034267_n

Alăptarea înseamnă mai mult decât o simplă furnizare a laptelui atât de hrănitor. O mamă adoptivă ar putea alege să-și aline copilul la sân și să privească laptele matern ca pe un beneficiu suplimentar. Și mamele care reușesc relactarea fac asta pentru a restabili relația de alăptare și apropierea de bebeluș.

Voi produce suficient lapte?

Acest lucru va depinde de situația individuală a fiecăreia.

Multe mame constată că pot produce suficient lapte pentru a putea renunța la supliment în totalitate. Deși nu există nicio garanție că veți putea satisface toate nevoile bebelușului dumneavoastră, puteți maximiza cantitatea de lapte pe care copilul o primește. Orice cantitate de lapte matern este benefică. Chiar dacă nu ați reușit să eliminați suplimentul de lapte praf, începând cu vârsta de șase luni, mâncarea solidă poate înlocui treptat orice supliment de lapte praf.

Poate fi foarte ușor să renunțați la alăptare, chiar dacă totul merge relativ bine. Multe mame nu reușesc să alăpteze din cauza circumstanțelor dificile ca, de exemplu, lipsa unor informații corecte și/sau lipsa sprijinului. Respectivele mame renunță la alăptare, dar își regretă decizia mai târziu.

Povestea lui Vicky

O naștere indusă și separarea imediat după naștere au condus la dificultăți de hrănire, iar Toby a slăbit prea mult. A trebuit să fie tratat pentru icter și a fost internat ceva mai târziu cu o infecție. Vicky a început să-și hrănească bebelușul cu biberonul și formulă de lapte pentru a se asigura că bebelușul va crește în greutate. După toată experiența, se simțea totuși tristă și vinovată, dar și ușurată într-o mică măsură.

Ajunși acasă ne-am obișnuit cu o rutină ce includea biberonul, dar pe zi ce trecea eram tot mai supărată pe decizia pe care o luasem. Bebelușul se rotea înspre mine căutând sânul și nu-mi venea să cred că nu pot să-l alăptez.

După o săptămână în care nu am alăptat deloc, mi-am regretat decizia și am contactat La Leche League unde mi s-a oferit sprijinul și încurajarea de care aveam nevoie. În acel moment habar n-aveam că era posibil să reîncepi alăptarea odată ce ai renunțat. Am început prin a-mi pune bebelușul la sân cât de des posibil, înainte de a-i oferi lapte praf. A durat doar două zile până ce am simțit că îmi vine laptele, iar sânii mei au început să fie plini înainte de mesele bebelușului. A urmat o perioadă în care nu aveam timp de altceva înafară de alăptat. În unele după-amieze petreceam ore întregi doar alăptând, dar nu am lăsat lucrul ăsta să mă îngrijoreze și pur și simplu m-am relaxat alături de o carte bună sau de un film. Am continuat suplimentarea cu lapte formulă notând cantitatea pe care i-o ofeream la fiecare masă și, treptat, am început să o reduc. Mai mult, în timp ce reduceam și ultima parte din supliment, Toby a avut un salt brusc al greutății așa că am realizat că nu ar mai avea nevoie de supliment și că îmi trebuia doar puțină încredere în faptul că aveam suficient lapte pentru a-l hrăni.

Sunt așa de mulțumită că am luat decizia să mai încerc încă o dată. A fost greu, dar nu am privit niciodată alăptarea ca pe o corvoadă. În fiecare zi în care-l hrănesc pe Toby, mă simt uimită de ceea ce am reușit. Are acum 4 luni și este un bebeluș mare și sănătos.

Alăptarea unui copil adoptat

Este posibil să puteți produce lapte matern pentru un bebeluș adoptat, chiar dacă nu ați fost niciodată gravidă ori nu ați născut.

Povestea lui Ginny

Carly a ajuns la noi pe când avea 12 săptămâni. Mama adoptivă de până atunci care o avea pe Carly de când aceasta împlinise două zile se purtase minunat cu ea. Îi dăduse lui Carly lapte praf corespunzător vârstei. Prima dată când am pus-o pe Carly la sân, s-a atașat fericită, deși nu aveam lapte matern și nu îi dădeam nici lapte praf. Wow!

Uitasem cât de puternic suge un bebeluș. Nu m-a rănit și foarte repede m-am obișnuit și chiar mi-a plăcut să mai am un bebeluș pe care să îl îngrijesc. Fratele ei mai mare (fiul meu natural) se înțărcase acum trei ani.

Încercările mele de a monta un sistem de alăptare suplimentară (SNS) au dat greș în prima și a doua zi. Nu e foarte dificil, dar eram anxioasă, așa că s-a ocupat tatăl ei de asta. Carly a trecut cu ușurință de la biberon la sân. Nu a durat mult până am observat urme de lapte matern în scaunul ei (galben, moale plus mirosul dulceag) împreună cu resturile de la laptele praf. De asemenea, am obervat că mi-era sete la orele meselor și țineam un pahar cu apă aproape. Două săptămâni mai târziu am văzut și picăturile de lapte matern. Știam teoria, dar tot mă îndoiam de capacitatea corpului de a instala lactația fără a trece prin naștere.

După aproape trei luni, Carly nu a mai avut nevoie de o cantitate mai mare de lapte praf pentru că sânii mei produceau cantitatea suplimentară de lapte de care avea nevoie. Pielea ei părea să lucească de la laptele matern. Chiar mă simțeam ca și cum aș fi fost mama ei. Alăptarea în tandem, lapte matern plus lapte praf, cu folosirea unui sistem ergonomic în mare parte a zilei și faptul că o țineam aproape noaptea, m-au ajutat să mă conectez cu ea. Cu siguranță nu era la fel de ușor și confortabil ca alăptarea completă, dar merita efortul.

Voi fi întotdeauna recunoscătoare pentru așa un start benefic în relația cu bebelușul nostru adoptat.

Producția de lapte

În timpul sarcinii, hormonii declanșează celulele care au rolul de a produce lapte și contribuie la lărgirea și multiplicarea canalelor mamare. Colostrul (lapte matern cu volum mic, bogat în proteine și anticorpi) este produs în ultimul trimestru de sarcină, cu precădere înainte de naștere. După naștere, laptele este produs și eliberat ca răspuns la cererea bebelușului și ca urmare a hormonilor prolactină și oxitocină.

15027659_1294147760616295_1627275839210896514_n

Pentru o mamă care a mai alăptat în trecut, stimularea sânilor pentru a produce lapte fără a trece prin sarcină și naștere se numește relactare. Dacă nu ați mai avut un bebeluș până în acel moment, procesul este numit lactație indusă.

Producția de lapte matern depinde de un număr de factori, printre care:

  • Vârsta bebelușului și dorința de a alăpta în mod eficient.
  • Frecvența alăptării și/sau mulsul laptelui matern.
  • Dacă ați fost vreodată gravidă și cu cât timp înainte de inițierea alăptării.
  • Tratamentul eficient al oricărei afecțiuni medicale pe care ați putea-o avea, exemplu fiind problemele cu tiroida sau diabetul.
  • Gravitatea oricărei răni a sânului sau a mamelonului cauzată de vreo operație, arsură sau oricare alt tip de rană.
  • Gravitatea oricărei lovituri a glandei pituitare din creierul dumneavoastră (unde hormonii necesari procesului sunt produși).
  • Orice motiv cauzator de infertilitate.
  • Sprijinul practic și emoțional pe care-l aveți disponibil.

Suplimentarea cu lapte matern sau înlocuitori ai laptelui matern

La începutul procesului de alăptare sau pe parcurs va fi necesar, în cazuri excepționale și extreme, probabil, să suplimentați cu lapte matern muls sau formula pentru nou născuți. Alternative la utilizarea biberonului vă pot ajuta în tranziția spre alăptare exclusivă, în funcție de vârsta și experiența anterioară de hrănire a bebelușului.

14956436_1811745365739879_7939515380369724008_n

Dacă se folosește biberonul

Dacă alegeți să folosiți biberonul pentru a oferi supliment, următoarele informații pot ajuta bebelușul în tranziția spre alăptarea exclusivă:

  • O tetină cu gaura mică previne un flux puternic de lapte; o gaură mare la tetină înseamnă că va trebui să depună mai puțin efort pentru a suge.
  • Țineți bebelușul într-o poziție verticală, folosindu-vă mâna pentru ai susține gâtul și capul.
  • Pentru a-l încuraja să deschidă larg gurița, plasați tetina deasupra buzelor astfel încât vârful tetinei să fie la marginea superioară a buzei de sus, să îi atingă nasul.
  • Oferiți bebelușului posibilitatea de a avea puțin control. Lăsați-l pe el  să ia tetina în gură. Evitați să împingeți  tetina în gura bebelușului.
  • Înclinați biberonul suficient astfel ca fluxul de lapte să fie lin, bebelușulul să nu fie copleșit de lapte. Pe măsura ce biberonul se golește va trebui să îl ridicați mai mult și, în același timp, să înclinați și bebelușul mai mult.
  •  Încurajați pauzele frecvente pentru a mima alăptarea.
  • Permiteți bebelușului să decidă când a avut suficient.

Creșterea lactației

O să fie necesară răbdarea până ce bebelușul va suge eficient. Dacă bebelușul este dispus oferiți-i sânul la 1-2 ore, de cel puțin 10-12 ori în 24 ore. Eliminați folosirea suzetei și lăsați bebelușul să sugă atât pentru confort, cât și de foame sau sete pentru a stimula creșterea lactației. Fiți pregătite să încurajați alăptarea în timpul serii și nopții, aceasta având un rol deosebit în creșterea lactației.

Pozițiile naturale în alăptare cresc, de asemenea, nivelul hormonilor responsabili de producerea laptelui.

Începe și sfârșește la sân

Bebelușii se așteaptă la un flux puternic de lapte la începutul alăptării când le este foame/sete. Prin  urmare:

  1. Alăptați din ambii sâni, folosind compresia sânului pentru a determina o ejecție a laptelui mai rapidă, până când bebelușulul începe să se agite.
  2. Oferiți-i supliment astfel încât senzația de foame  să nu fie complet satisfăcută.
  3. Încheiați  hrănirea oferindu-i din nou sânul, folosind compresia.

Această metodă este eficientă și în cazul în care trebuie să îi administrați cantități mari de supliment. Dacă lactația este foarte scăzută  se recomandă  începerea  hrănirii  cu a doua etapă.

14915383_1257711950970967_1189320803382277509_n

Compresia sânului

Această  tehnică încurajează  bebelușul să sugă activ și să înghită o cantitate mai mare de lapte.

  1. Susțineți sânul cu o mână – degetul arătător de o parte, celelalte degete de cealalta parte a sânului.
  2. Așteptați pâna ce bebelușul suge activ – falca se mișca până la ureche, înghite, face pauză să respire. Când termină de înghițit strângeți sânul între degete pentru a ajuta ejecția laptelui și înghițirea promptă a acestuia. Mențineți  sânul strâns în timp ce suge activ, după care puteți să îl eliberați din strânsoare.
  3. Rotiți mâna în jurul sânului și repetați etapa a doua, dar într-o zonă diferită a acestuia. Strângerea/presarea sânului trebuie să fie blânda, să nu doară.

Experimentați pentru a descoperi ce vi se potrivește mai bine. Încercați să schimbați  sânii de doua, trei ori în timpul unei hrăniri – când bebelușul dă drumul la sân sau când compresia sânului  nu îl determină să mai sugă activ. Cu timpul bebelușul va avea nevoie din ce în ce mai puțin de compresia sânului pentru a suge activ, până când aceasta nu va mai fi necesară.

O atașare profundă  și confortabilă

Atenția la poziționare și atașare vor asigura  bebelușului o hrănire eficientă. Puteți încerca să experimentați diferite poziții de hrănire. Multe mame sunt de părere că “Biological Nurturing” poziția naturală de alăptare – este o bună modalitate de a încuraja bebelușul să  se atașeze.  Multi bebeluși caută sânul și se atașează adânc și confortabil  dacă  se pot cuibări  la pieptul mamei pentru perioade lungi de timp. Încercați să lăsați bebelușul să stea întins pe corpul dumneavostră, piele pe piele sau îmbrăcat lejer  timp în care vă înclinați astfel încât pieptul si  burtica sa să fie pe corpul dumneavoastră. În timp ce corpul dumneavoastră susține bebelușul aveți mâinile libere să-l ajutați la atașare.

Unii bebeluși,  cei care sunt obișnuiti cu suzeta sau cu supliment oferit cu biberonul, e posibil să nu ia în gură o parte mare din areolă și mamelon, și ar trebui învățați să deschidă larg gura astfel încât să cuprindă  cât mai mult din sân. Încurajați bebelușul să se uite la dumneavoastră în timp ce  deschideți gura cât mai mult, pentru a vă imita. Dacă nu reușiți să fiți confortabilă în timpul alăptării cereți ajutorul unei consultante LLL care v-ar putea oferi mai multe sugestii.

14980727_1364230316945308_6320431249230420201_n

Luați-vă timp acordat doar bebelușului

Cereți ajutorul unei rude, unor prieteni în ceea privește treburile casnice. Ignorați praful și mancați cât mai simplu pentru o săptămână sau două, pentru a vă concentra toată atenția asupra bebelușului. Câteva zile de stat în pat cu bebelușul pot stimula creșterea lactației. Dacă nu reușiți, încercați să vă programați timpul în așa fel încât, zilnic, să stați sau să vă întindeți în pat cu bebelușul pentru o anumită perioadă.

Semne pozitive

Semne că lactația crește:

  • Schimbări hormonale, o scurtă modificare a stării de spirit înainte de apariția laptelui.
  • Sânii sunt mai fierbinți, mai plini sau mai grei, o senzație de furnicătuă.
  • Laptele curge fără să fie stimulat sau faptul că puteți scoate mai mult lapte.
  • Bebelușul ia în greutate și are mai multe scutece umede / murdare, scaunul fiind de culoare galben muștar.
  • Bebelușul începe să refuze suplimentul.

Refuzul sânului

Unii bebeluși nu primesc sânul imediat. Poate fi foarte frustrant cand se întâmplă acest lucru, dar răbdarea si perseverența pot face minuni.

Idei de încercat

  • Oferiți bebelușului contact piele pe piele, sau foarte lejer imbrăcat, pentru perioade lungi de timp în fiecare zi, chiar dacă acesta refuză atașarea la sân.
  • Lăsați bebelușul să ațipească sau să doarmă pe pieptul vostru în poziția naturală de alăptare; această poziție îl poate determina să caute instinctiv sânul. Baia și dormitul împreună pot avea același efect.
  • Extrageți puțin lapte pentru a stimula ejecția acestuia astfel încât laptele sa curgă imediat ce bebelușul se atașează.
  • Oferiți puțin supliment,  cât să îi potoliți foamea  și să îl liniștiți, înainte de a încerca să îl alăptați.
  • Dacă se va atașa, folosiți compresia sânului pentru  a menține fluxul de lapte. Puteți schimba sânii pentru a-i menține interesul.

Păstrați-vă calmul

Încurajarea unui bebeluș să fie alăptat în condițiile în care este foarte recalcitrant la sân, este foarte stresantă și solicitantă. Încercați să vă păstrați calmul și să nu îi transmiteți starea de anxietate bebelușului. Unele mame  găsesc  exercițiile de relaxare ajutătoare. Este foarte posibil ca imediat ce bebelușul se simte  confortabil si relaxat în apropierea sânului să se atașeze când te aștepți mai puțin, în special dacă extragi lapte pentru a stimula creșterea lactației. Și chiar dacă nu se atașează o să vă rămână amintirile cu timpul petrecut împreună.

Ține-ți cont să petreceți timp atât extrăgând lapte, cât și hrănind și oferind afecțiune bebelușului. Faceți mai mult decât o mama care își hrănește bebelușul cu biberonul sau pur și simplu alăptează. Încercați să nu cereți prea mult de la voi înșivă și acordați-vă timp pentru masă și odihnă.

15027918_1237992149601718_4252818414187156622_n

Pasul final

Chiar dacă bebelușul ia puțin în greutate si nu se hrănește bine la sân, continuați să îi oferiți aceeași cantitate de supliment.

În momentul în care ajungeți la punctul în care extrageți suficient lapte să îndepliniți nevoile zilnice ale bebelușului îl puteți încuraja să își ia tot necesarul de la sân și treptat să eliminați suplimentul de lapte muls. Oferiți mese frecvente asigurându-vă că este atașat corect, și folosiți compresia sânului pentru a menține fluxul de lapte dacă bebelușul își încetinește suptul sau se oprește.  Schimbarea sânilor de mai multe ori în timpul unei mese  poate ajuta la menținerea interesului bebelușului în alăptare, precum și în creșterea cantității de lapte pe care acesta o  suge.

Reducerea treptată a suplimentului

Când bebelușul suge  și ia constant în greutate, și produceți  mai mult lapte, puteți începe să reduceți treptat suplimentul.

  • Reduceți cantitatea de supliment la câteva zile astfel încât bebelușul să ia suficient lapte.
  • Este indicat să reduceți toate sau câteva suplimentări cu cantitați mici de lapte, 5-15 ml pentru fiecare în parte.
  • În anumite momente ale zilei, când considerați că aveți mai mult lapte, dimineața spre exemplu, puteți reduce suplimentul cu 20-30 ml.
  • Urmăriți numărul de scutece umede și cu scaun ca să vă asigurați că primește suficient lapte.
  • Păstrați legătura cu medicul de familie sau pediatrul pentru verificări regulate ale greutății copilului și pentru a discuta reducerea suplimentului.

Fiți pregătite să acordați mai mult timp acestui proces dacă bebelușul pare mofturos sau  înfometat. Este posibil ca temporar să opriți reducerea suplimentului.

Alte tipuri de suplimentare

Dacă aveți lapte matern extras anterior, oferiți-l  la început pe acesta, după care suplimentați cu  formula. Pentru a profita la maxim de laptele matern evitați amestecul celor două.

Formula pentru nou născuți  trebuie să fie preparată doar înainte de utilizare și în concordanță cu instrucțiunile de siguranță aferente. Lăsați laptele preparat să ajungă la temperatura camerei sau chiar mai mult, pentru a evita arsurile. Cu toate că este mai scumpă, folosirea formulei gata preparate poate fi mai convenabilă atunci când sunteți plecați sau când sunteți singuri acasă. Laptele praf sub forma lichidă, gata preparat, e mai puțin probabil să înfunde sau să blocheze SNS-ul decât cel sub forma de pudră.

Monitorizarea creșterii în greutate

Monitorizați luarea în greutate și țineți cont de numărul scutecelor umede și murdare pentru a vă asigura că primeste suficient lapte.

Folosirea  formulei pentru nou – născuți

E posibil să folosiți formula pentru nou născuți până la creșterea lactației. Formula pentru nou născuți sub formă de pudră nu este un produs steril. Pentru a reduce riscurile de sănătate legate de utilizarea formulei urmăriți cu atenție instrucțiunile NHS pentru prepararea acesteia. NHS printează o broșură “Bottle feedingHrănirea cu biberonul” (vezi mai multe informați online), care include prezentarea detaliată a modului de preparare a formulei folosind apa la 70 °C sau mai mult.

 

Sursa: La Leche League Marea Britanie, Foaia informativa nr. 3104.

Tradus de Carmen Păun, Elena Mocanu.