Icterul la nou-născuții sănătoși

Dacă copilul dumneavoastră nou-născut are icter este normal să fiți îngrijorată și tulburată. Aflând mai multe informații despre icterul la nou-născuți vă va ajuta să înțelegeți de ce vor fi necesare anumite teste.

15027456_1334734273225945_532139940100121737_n

Mai mult de jumătate dintre nou-născuți devin bolnavi de icter în timpul primei săptămâni de viață. În cele mai multe cazuri acesta este parte normală a ajustării la viața extrauterină, dar ocazional icterul este un semn al unor probleme de sănătate mai serioase. De asemenea, icterul este mai comun la copiii născuți înainte de termen sau prematuri. Uneori tratamentul icterului prezintă provocări pentru noile mame ce alăptează și copiii lor, dar, totuși, se pot satisface nevoile nou-născutului în ciuda acestor dificultăți.

Ce cauzează icterul?

Majoritatea bebelușilor se nasc cu mai multe celule roșii decât necesarul pentru viața extrauterină. După naștere aceste celule se descompun, producând un pigment de culoare galbenă, numit bilirubină, care circulă în sânge. Odată ajunsă în ficat, bilirubina își schimbă forma pentru a putea fi transportată spre intestine și expulzată în scaunul bebelușului. Totuși, ficatul bebelușului nu poate procesa toată bilirubina odată. Excesul de bilirubină este depozitat în piele, mușchi și membrana mucoasă a corpului, ce devine galben sau auriu.

Alăptarea și icterul

Icterul este mai des întalnit și durează mai mult la bebelușii alăptați și este mai grav la bebelușii ce nu sunt alăptați în mod frecvent în primele zile de viață. Nou-născuții alăptați la fiecare una – două ore au scaune frecvente și astfel se elimină bilirubina mai eficient. Totuși câțiva nou – născuți alăptați sănătoși pot arăta semne de icter și la două sau trei săptămâni de viață.

Este icterul normal?

Când nivelul de bilirubină se ridică încet în decursul primelor trei sau patru zile, bebelușul probabil că are icter fiziologic normal. Acesta este inofensiv, iar unii experți cred că acesta chiar poate fi benefic.

Nivelurile ridicate de bilirubină și icterul pot fi legate de alte probleme de sănătate. Testele de sânge pot identifica aceste probleme din timp, astfel încât cauza poate fi tratată.

Când să ne îngrijorăm?

Doctorii monitorizează nivelul de bilirubină al nou – născutului pentru a putea trata icterul înainte ca acesta să cauzeze probleme. Când nivelul în sânge este prea ridicat, bilirubina poate intra în creier și distruge sistemul nervos. Doctorii sunt în special îngrijorați despre :

 •         Niveluri ridicate în prima sau a doua zi de viață
 •         Niveluri ce cresc rapid
 •         Niveluri ridicate la prematuri sau bebeluși bolnavi

Când un bebeluș prezintă icter, se pot efectua teste de sânge regulat pentru monitorizarea nivelului bilirubinei.

Continuarea alăptării

Bebelușii alăptați corect sunt mai puțin predispuși icterului.

Bebelușii ce prezintă icter trebuie alăptați în continuare.

Alăptarea frecventă în decursul primelor zile de viată ajută la eliminarea bilirubinei din corpul nou – născutului dumneavoastră.

Nu oferiți apă

Bilirubina este eliminată prin scaunul bebelușului, iar un bebeluș hrănit des va avea scaune frecvente. Oferind apă sau alte lichide va sabota alăptarea, iar copilul va mânca mai rar.

Icter prelungit

Pentru majoritatea bebelușilor icterul este inofensiv, chiar dacă acesta continuă pentru câteva săptămâni. Acesta este uneori denumit ”icterul alăptării”. Totuși este foarte important să anunțăm doctorul dacă bebelușul are urina sau scaunul foarte închise la culoare. De asemenea este foarte important să vizităm medicul dacă bebelușul prezintă icter la trei săptămâni, în special dacă acesta nu este voios.

Alăptarea poate continua chiar dacă sunt necesare teste. Majoritatea bebelușilor nu necesită tratament.

Teste de sânge

Dacă bebelușul dumneavoastră găsește testele de sânge supărătoare, un lucru care poate ajuta este alăptarea imediat după test. De asemenea, vă poate ajuta să vă liniștiți.

15078791_1334735343225838_1949913972623261045_n

Fototerapia

Uneori fototerapia este necesară pentru tratarea icterului nou-născuților.

În fototerapie se folosește o lumină specială albastru – verde  pentru a distruge bilirubina stocată în pielea bebelușului, pentru ca aceasta să fie eliminată mai ușor. Bebelușul este asezat sub ”lumina – bili” purtând doar scutecul, cu ochii acoperiți pentru protecție.

Bebelușul este tinut constant sub lumină pentru una sau două zile, deși părinții îl pot lua pentru a-l hrăni. Odată ce nivelurile bilirubinei încep să scadă nu mai este necesară lumina.

Fototerapia restricționează timpul petrecut alături de micuțul dumneavoastră îngrijindu-l și ținându-l în brațe. Dacă fototerapia este necesară este important să faceți tot posibilul pentru a fi lângă micuțul dumneavoastră pentru a putea fi alăptat constant.

Țineți bebelușul aproape în timpul fototerapiei :

 • Dacă sunteți în spital, unitatea de fototerapie poate fi setată lângă patul dumneavoastră, pentru a putea vorbi, ține în brațe și alăpta frecvent bebelușul dumneavoastră
 • În anumite cazuri, bebelușul poate primi tratamentul folosindu-se o pătură cu fibră optică ce învelește corpul bebelușului dumneavoastră și furnizează continuu lumină pentru tratament. Ochii bebelușului nu trebuie acoperiți, iar dumneavoastră îl puteți ține în brațe și hrăni în timpul tratamentului.

Întrebări referitoare la opțiuni de tratament

 • Cât de necesar este tratarea icterului în acest stagiu?
 • Putem continua monitorizarea nivelului bilirubinei încurajând alăptarea frecventă și reevaluarea situației după 24 de ore?
 • Dacă tratamentul cu fototerapie este necesar, cum putem asigura alăptarea în mod frecvent?

Bebeluși somnoroși

Nivelul ridicat al bilirubinei îl poate face pe bebeluș să fie somnoros si letargic și mai puțin interesat de alăptare.

Există multe sugestii pentru a încuraja un bebeluș somnoros să fie hrănit bine în pagina noastră cu informații: Bebeluș Somnoros – Este Aceasta O Problemă?

Alăptarea frecventă ajută

Un bebeluș ce este hrănit bine și des este mai puțin probabil să întâmpine probleme cu icterul. Alăptarea frecventă ajută la eliminarea rapidă din intestine a bilirubinei.

 1. Încurajați bebelușul să se hrănească frecvent – cel puțin de zece – doisprezece ori în 24 de ore
 2. Încurajați bebelușul să se hrănească bine. Cereți ajutor cu pozițiile și atașarea la sân
 3. Dacă bebelușul dumneavoastră este somnoros și refuză să se trezească des, stoarceți lapte pentru a ajuta stabilirea unei bune producții de lapte și reduce angorjarea sânilor
 4. Puteți oferi bebelușului laptele stors folosind o cană cu cioc sau o seringă. Odată ce bebelușul primește necesarul de hrană, acesta va avea energie să se alăpteze singur.

Destul lapte?

O metodă folositoare pentru a afla cât lapte a băut bebelușul este de a urmări cât scoate afară. Începând cu ziua trei sau patru de viață, bebelușul trebuie să ude 6 – 8 scutece (5 – 6 scutece dispensabile) și cel puțin 3 – 4 scaune în decursul a 24 de ore.

Căutați ajutor

Dacă vă simțiți copleșită de situație, căutați ajutorul unei consultante LLL ce poate dispune de timpul necesar unei întâlniri. Aceasta vă poate ajuta să evaluați atașarea la sân și poate sugera modalități bune de alăptare pentru a ajuta înlăturarea icterului.

Sursa la Leche League Marea Britanie, Foaia informativă nr. 2802, 2008

Tradus de Alexa Raluca