Suzeta este considerată adeseori un obiect esenţial pentru proaspeţii părinţi. Un bebeluş se linişteşte atunci când suge şi, prin urmare, ce poate fi mai la îndemână decât un mic dispozitiv care să servească acestui rol? Dar poate utilizarea suzetei să cauzeze probleme în alăptare sau cele două pot co-există?
De ce le place bebeluşilor să sugă?
Suptul este un instinct primar cu care bebeluşii se nasc. Un bebeluş sănătos, născut la termen, poate fi alăptat la doar câteva minute după naştere.
Bebeluşii sug atât pentru a se hrăni, cât şi pentru a se linişti. De asemenea, laptele matern asigură protecţie împotriva bolilor şi, de aceea, natura s-a asigurat că bebeluşii adoră să fie la sân. Ei sunt liniştiţi atât de căldură, miros, laptele delicios, cât şi de sunetul reconfortant al bătăilor inimii dumneavoatră. Alăptarea conferă şi sentimentul de siguranţă absolută, atunci când bebeluşul dumneavoatră se simte singur, speriat, trist, supărat sau pur şi simplu nu se simte confortabil într-o situaţie nouă.
În primele zile este normal să vă simţiţi copleşită de nevoia bebeluşului de a se hrăni. Dar răspunzând acestei nevoi îl va face pe el să se simtă în siguranţă, iar pe dumneavoatră să aveţi mult lapte. Pe măsură ce creşte, programul de masă al bebeluşului se va schimba şi lucrurile vor intra pe un făgaş normal.
Bebeluşii stau la sân din pură plăcere, chiar şi atunci când fluxul de lapte este mai redus. Trebuie doar să observaţi atent bebeluşul – se uită des în ochii dumneavoatră. şi apoi se opreşte din supt pentru a vă oferi un minunat zâmbet larg. Răspundeţi acestui zâmbet şi vorbiţi cu bebeluşul. Aceştia sunt primii paşi în dezvoltarea limbajului şi a relaţionării.
Dezavantajele utilizării suzetei
Ce se poate întâmpla dacă îi dau bebeluşului meu o suzetă?
Ori de câte ori se utilizează un înlocuitor pentru suptul la sân, apare riscul tulburării alăptării, mai ales în cazul unui bebeluş care încă nu stăpâneşte bine suptul la sân.
Producţia de lapte
Utilizarea suzetei poate duce la scăderea producţiei de lapte matern şi o creştere insuficientă în greutate a bebeluşului. În primele săptămâni este foarte important să hrăniţi des bebeluşul şi să vă asiguraţi că suge doar la sân, pentru a stabili şi a menţine o producţie suficientă de lapte.
Probleme cu alăptarea
Utilizarea suzetei poate crea probleme de poziţionare la sân şi supt pentru bebeluşul dvs. Forma şi textura suzetei sunt diferite de sân, care este moale. Unii bebeluşi pot să prefere suptul puternic creat de suzetă, conducând la “confuzie” în privinţa suptului la sânul moale. Acest lucru poate duce la mameloane rănite pentru dumneavoatră şi insuficient lapte pentru bebeluş.
Înţărcarea precoce
Utilizarea regulată a suzetei poate duce la înţărcare prematură.
Când poate fi folosită suzeta?
Este important de reţinut că suzeta este un înlocuitor al sânului – un obiect folosit pentru a linişti, a calma plânsul bebeluşului până când îl puteţi alăpta. Din acest motiv nu are sens ca oamenii să sugereze că un bebeluş îşi foloseşte mama ca pe o “suzetă umană” atunci când vor să sugă doar pentru a se linişti.
Este posibil să existe situaţii când este la îndemână să folosiţi o suzetă – pentru a-l calma pe bebeluş pentru scurt timp, atunci când nu îl puteţi alăpta imediat, de exemplu atunci când conduceţi. De asemenea, se poate ca un bebeluş care are colici să se calmeze cu o suzetă între mese.
Dacă hotărâţi să îi daţi bebeluşului dumneavoatră o suzetă, este bine să aşteptaţi până când alăptarea se desfăşoară fără probleme şi bebeluşul creşte bine în greutate. Va trebui, de asemenea, să urmaţi instrucţiunile producătorului în privinţa curăţării şi înlocuirii.
În anumite maternităţi este posibil ca bebeluşilor prematuri să li se dea o suzetă în timpul hrănirii prin tub, pentru a le stimula reflexul de supt, pentru a ajuta digestia şi pentru a-i învăţa să asocieze acţiunea de a suge cu hrana. Este cel mai bine ca această măsură să fie temporară şi trebuie făcute toate eforturile pentru a începe alăptarea cât mai repede posibil.
Infecţii
Dacă foloseşte suzeta în mod regulat, bebeluşul dumneavoatră are un risc crescut de a dezvolta infecţii ale urechii. Candidoza bucală poate fi, de asemenea, o problemă, deoarece ciupercile se dezvoltă cel mai bine în mediu umed, la temperatura camerei.
Probleme dentare
Alăptarea îi oferă bebeluşului exerciţiu pentru dezvoltarea optimă a gurii, limbii, mandibulei şi maxilarului şi mulţi stomatologi spun că au observat mai puţine probleme dentare la copiii alăptaţi. Utilizarea regulată a suzetei poate afecta creşterea dinţilor şi forma gurii bebeluşului, crescând riscul de apnee în somn* şi nevoia de aparat dentar mai târziu. Poate, de asemenea, să crească numărul bacteriilor ce cauzează carii.
Probleme pentru mame
Pentru dvs. creşte riscul de angorjare şi mastită, mai ales dacă aveţi o producţie de lapte abundentă. De asemenea, puteţi avea menstruaţie şi deveni fertilă mai devreme, deoarece nivelul hormonilor este afectat dacă bebeluşul se hrăneşte mai rar.
Nu uitaţi…
Mulţi bebeluşi nu sunt interesaţi de suzetă. Din punctul de vedere al bebeluşului, dumneavoatră sunteţi cea mai bună suzetă din lume. Şi ce poate fi mai natural decât să aduceţi liniştea bebeluşului mai degrabă prin căldura prezenţei dumneavoatră, decât prin intermediul unui dispozitiv de plastic.
*apnee în somn – respiraţie neregulată în timpul somnului.
Dacă alăptarea este afectată
- Încetaţi utilizarea suzetei astfel încât bebeluşul să se poată concentra asupra unui singur lucru, şi anume să înveţe cum să se hrănească bine la sân.
- Oferiţi-i sânul înainte să devină agitat şi acordaţi atenţie suplimentară modului în care este poziţionat şi ataşat la sân.
- Încurajaţi bebeluşul să sugă de cel puţin 8-12 ori în 24 de ore, oferindu-i ambii sâni şi lăsându-l să sugă fie şi numai pentru a se linişti.
- Pentru a-i stârni interesul, mulgeţi puţin lapte cu mâna înainte de a-i oferi sânul.
- Întrebaţi consultanta La Leche League despre tehnica de compresie a sânului, o metodă care s-a dovedit că încurajează bebeluşii să sugă activ mai mult timp.
- Petreceţi mai mult timp îmbrăţişând, alintând şi ţinând în braţe bebeluşul, facilitaţi contactul “piele pe piele” pentru a-l ajuta să se relaxeze şi încurajaţi-i interesul pentru supt.
Alăptarea, suzetele şi sindromul de moarte subită
Unele cercetări au arătat că folosirea suzetei pentru a adormi bebeluşul poate reduce riscul sindromului de moarte subită. Fenomenul cauză-efect nu este cunoscut şi poate avea legătură cu alţi factori. Este posibil ca modul în care un bebeluş adoarme cu suzeta să fie similar cu modul de a adormi la sân. Bebeluşii, în general, ţin suzeta în gură mai puţin de 15 minute pentru a adormi, cam tot atât cât îi ia unui bebeluş să adoarmă la sân. Recomandările actuale pentru utilizarea suzetei înainte de somn sunt următoarele:
- Suzeta nu trebuie să înlocuiască alăptarea.
- Suzeta nu trebuie înlocuită după ce bebeluşul a adormit.
- Suzeta nu trebuie oferită unui bebeluş care nu o vrea.
În urma acestor recomandări se poate trage concluzia că un bebeluş care suge ca să adoarmă, cel mai probabil, nu va avea nevoie sau nu va dori suzeta.
Renunţarea la suzetă
Indiferent dacă afectează alăptarea sau nu, dumneavoatră şi bebeluşul puteţi deveni dependenţi de suzetă. Este foarte usor să vă găsiţi folosind-o tot mai des, iar vorbirea şi dezvoltarea socială ale micuţului dumneavoatră pot fi întârziate. Mulţi logopezi recomandă ca folosirea suzetei să fie oprită până la 12 luni.
Va trebui să vă dezobişnuiţi de obiceiul de a-i oferi suzeta bebeluşului ori de câte ori este puţin mofturos şi să îi oferiţi în schimb mai multă atenţie, să îl îmbrăţişaţi sau să îl alăptaţi.
Pentru a reduce sau chiar opri folosirea suzetei, încercaţi:
- Să alăptaţi bebeluşul în loc să îi oferiţi suzeta.
- Să limitaţi folosirea suzetei doar în anumite momente, cum ar fi în maşină.
- Să alintaţi bebeluşul, luându-l la o plimbare, facându-i o baie, jucându-vă cu el, cântându-i sau facând orice alte activităţi interesante pentru el.
Dacă bebeluşul s-a obişnuit să adoarmă cu suzeta, cea mai simplă opţiune este să îl alăptaţi în locul suzetei. De la 6 luni:
- Încercaţi să scoateţi suzeta din gură cu blândeţe, după ce a adormit sau chiar când este pe punctul de a adormi, astfel încât să se obişnuiască să adoarmă fără suzetă.
- Nu renunţaţi după primele încercări, deoarece durează o perioadă de timp până se stabilesc noile asocieri cu somnul. Puteţi, de asemenea, să introduceţi şi alte semnale pentru somn, cum ar fi să îl înfăşuraţi într-o păturică, să îl mângâiaţi pe spate, să îl legănaţi şi/sau să adăugaţi un cuvânt sau un sunet “cheie”, cum ar fi “şşş”.
Schimbarea va fi mult mai uşoară dacă acordaţi mai mult timp nevoilor bebeluşului, în timp ce încercaţi să îl dezvăţaţi de suzetă. Succes!
Dacă aveţi întrebări sau nevoie de sprijin atunci când încercaţi să vă dezvăţaţi bebeluşul de suzetă, puteţi contacta o consultantă La Leche League.
Sursa: La Leche League Marea Britanie, 2012, foaia informativă 2706
Tradus de Carmen Păun