Laptele matern are tot ce este necesar pentru a îndeplini nevoile bebeluşului.
Laptele matern este digerat foarte uşor de către bebeluş. Cercetările au arătat că un bebeluş care nu este alăptat este mai predispus la îmbolnăviri, atât în copilărie, cât şi mai târziu în viaţă.
Oricine poate alăpta?
Alăptarea este cel mai normal şi natural mod de a hrăni şi a îngriji un bebeluş. Bebeluşii se nasc aşteptând să fie alăptaţi.
Femeile de pretutindeni pot produce o cantitatea necesară de lapte pentru creşterea bebeluşilor, indiferent dacă au un bebeluş sau mai mulţi! Există o multitudine de mituri despre alăptare, dar 98% din femei pot alăpta şi orice problemă poate fi rezolvată foarte rapid cu sprijin şi informaţie corectă. Există sprijin pentru mame şi bebeluşi care întâmpină dificultăţi în alăptare.
Este adevărat!
-
bebeluşii au stomac mic, iar laptele matern se digeră foarte repede. Un nou-născut este alăptat de minim 8-12 ori în 24 de ore.
- prima masă a nou-născutului imediat după naştere este cam cât încape într-o linguriţă – colostrul, foarte important pentru dezvoltarea şi protejarea intestinelor.
-
laptele matern are proprietăţi antibacteriene.
Nu se compara cu formula de lapte praf!
Laptele praf reprezintă un produs procesat, o combinaţie de lapte de vacă modificat, uleiuri vegetale şi alţi aditivi. În fiecare an, cercetătorii descoperă noi dovezi care indică faptul că laptele praf nu este la fel de bun pentru bebeluşi ca laptele matern. Laptele praf niciodată nu va egala laptele uman.
Laptele matern conţine celule vii, hormoni, enzime active, anticorpi şi compuşi cu structuri unice ce nu pot fi copiate de nici o fabrică. Compoziţia laptelui matern se schimbă de la o hrană la alta, adaptându-se nevoilor de creştere ale bebeluşilor – laptele praf nu poate face acest lucru!
Lapte de vacă pentru viţei, lapte matern pentru bebeluşi!
Laptele de vacă ajută viţeii să crească repede şi să facă mulţi muşchi. Laptele uman construieşte inteligenţă umană alături de creştere fizică graduală.
Scade riscul îmbolnăvirilor!
Studiile au arătat că:
- laptele matern ucide celulele canceroase şi alte boli, cum ar fi HIV, în condiţii de laborator.
- fetele hrănite cu lapte praf au şanse mai mari de a dezvolta cancer la sân mai târziu în viaţă.
-
doar o creştere de 10% a ratei alăptarii în Marea Britanie ar putea duce la cu 3900 mai puţine cazuri de îmbolnăviri şi diaree cu o economie de 2.7 milioane de lire sterline.
Ştiaţi că?
Studiile arată că bebeluşul are o şansă mai mare de a creşte mai sănătos dacă este alăptat.
Hrănirea cu lapte praf creşte riscul de:
- astm
- boli cardiace
- boala Chron
- dezvoltare a cancerului
- diabet
- diaree
- infecţii ale urechilor
- eczemă
- gastroenterită
- boli ale inimii
- meningită
- scleroză multiplă
- obezitate
Cel mai bun pentru toţi…
Pentru tata
- Alăptarea este gratuită: nu este nevoie de biberoane şi de echipament pentru sterilizare.
- În timp ce mama alăptează, tatăl poate interacţiona cu bebeluşul în diverse moduri: îl poate îmbăia, îi poate schimba scutecul, îl poate legăna sau purta într-un sling.
-
Miroase frumos! Scutecul murdar al unui bebeluş alăptat nu miroase urât.
- Vă puteţi răsfăţa bebeluşul ţinându-l în braţe. Bebeluşii purtaţi plâng mai puţin.
Pentru mama
Alăptarea …
-
Reduce riscul mamei de a avea cancer la sân, cancer ovarian, cancer cervical sau cancer uterin.
-
Protejează mama împotriva osteoporozei.
-
Ajută uterul să revină la forma iniţială, după naştere.
- Este modul natural de a fi aproape de bebeluş şi de a interacţiona cu el. Hormonii materni – prolactina şi oxitocina, ajută mama să aibă grijă de bebeluşul ei prin scăderea presiunii sangvine, ajutând-o să se relaxeze fizic.
- În general, întârzie apariţia menstruaţiei.
Merită…
-
alăptarea de durată. Întodeauna este benefică pentru mamă şi bebeluş şi poate continua chiar dacă mama doreşte să se întoarcă la serviciu. Mama poate lăsa lapte matern şi alte alimente pentru bebeluş cât timp este plecată.
Ştiaţi că?
Alăptarea este convenabilă!
Bebeluşul poate prinde sânul ori de câte ori simte nevoia, el decide când termină de supt. Laptele matern este la temperatura potrivită oricând, oriunde. Nu este nevoie să petreceţi timp sterilizând biberoane. Pe timpul nopţii, bebeluşul poate fi alături de dvs. astfel încât hrănirea va fi mai uşoară.
Alăptarea este ecologică!
Alăptarea este inimaginabil de prietenoasă cu mediul înconjurător. Hrănirea cu biberonul produce poluare şi crează probleme de eliminare a deşeurilor datorită fabricării, ambalării şi preparării formulei şi biberoanelor.
Poziţionarea este foarte importantă!
Poziţionarea bebeluşului la sân şi modul cum prinde sânul aduc confort şi reprezintă cheia unei alăptări plăcute şi a unei producţii bune de lapte matern. De altfel, alăptarea este o activitate normală şi naturală, este o artă care necesită timp pentru a o învăţa şi practica. Cea mai bună cale de a învăţa despre alăptare este de a privi alte mame care alăptează.
Puteţi alăpta oriunde
De obicei, bebeluşii vor să fie alăptaţi şi când oamenii din jurul lor mănâncă şi beau – şi de ce nu? Unele mame se simt jenate să alăpteze în faţa altor persoane, iar altele consideră că nu durează mult. De altfel, este destul de uşor să fiţi discrete – există haine special create pentru alăptare.
Alăptarea nu vă schimbă aspectul
Corpul unei femei se schimbă natural în timpul sarcinii. Forma sânilor ei se schimbă de-a lungul sarcinii pregătindu-se pentru alăptare.
Alăptarea ajută mamele să piardă repede kilogramele în plus după naştere. Nelly Furtado, Gwen Stefani şi Angelina Jolie au alăptat şi au un corp de invidiat!
Alăptarea poate continua….
Laptele matern este încă un aliment nutriţional odată cu creşterea copilului. Mama şi copilul pot continua alăptarea atât timp cât doresc.
Este adevărat!
– colostrul (laptele produs în primele zile după naştere) conţine o concentraţie mare de factori imunitari ce ajută la maturarea sistemului imunitar al bebeluşului după naştere.
– Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viaţă pentru o creştere, o dezvoltare şi o sănătate optime şi continuarea ei pentru 2 ani şi mai mult, în paralel cu alimentaţia complementară.
Sursa: La Leche League Marea Britanie, 2008, foaia informativă 2801.
Tradus de Roxana-Mirela Duduș