Declanșarea lactației

zalan1

S-a spus adesea că, capacitatea unei mame de a produce exact cantitatea de lapte care să răspundă nevoilor bebeluşului său era cea mai perfectă ilustrare a legii cererii şi ofertei furnizată de natură. Până la sosirea masivă a substituenţilor laptelui matern în ultimii 50 de ani, însăşi supravieţuirea speciei umane depindea mult de posibilitatea pe care o avea o mamă să producă o cantitate suficientă de lapte pentru a-şi hrăni bebeluşul în mod adecvat.

Regula de “aur” a alăptării

Este uşor să se pornească şi să se păstreze o lactaţie adaptată când se înţelege mecanismul lactaţiei şi ceea ce este susceptibil să rupă echilibrul între cantitatea de lapte de care are nevoie bebeluşul şi cantitatea de lapte produs: cu cât bebeluşul suge mai eficient, cu atât va fi mai mult lapte.

Să se înţeleagă această regulă de “aur” a alăptării care este cheia unei lactaţii bune şi a unui bebeluş sătul. Erau ani când mamelor li se spunea să aştepte 4 ore între supturi pentru ca sânii „să se umple”. Mai multe mame şi mai mulţi bebeluşi au scurtat perioada de alăptare din cauza acestui sfat eronat, chiar dacă acesta pornea dintr-o logică bună.

1234168_588877907842180_1397111518_n

Acum se ştie că laptele este produs aproape continuu şi că cu cât bebeluşul suge mai mult, cu atât se va produce mai mult lapte. Astfel mama unui bebeluş care suge la fiecare aproape 2 ore va avea o lactaţie abundentă, în timp ce mama care va încerca „să-şi calmeze” bebeluşul pentru a nu-i da sânul decât la fiecare 4 ore va avea chiar mai puţin lapte. Supturile frecvente sunt pentru organismul mamei tot atâtea semnale care îl fac să producă mai mult lapte.

Ataşarea la sân imediat după naştere şi suptul frecvent

Aceştia sunt factori decisivi pentru o bună pornire a alăptării. Studiile au arătat că mamele cărora li s-a permis încă de la naştere să-şi  alăpteze frecvent bebeluşul fără să se neliniştească pentru durata intervalului dintre alăptări, încep să producă lapte cu două, până la patru zile mai repede decât mamele care alăptează după un orar fix. Vorbim aici de laptele de tranziţie care vine după colostru. Într-adevăr, cu mai multe săptămâni înainte de naştere sânul a început să producă colostrul, acel lichid atât de bogat în elemente de protecţie faţă de infecţii – anticorpi, şi atât de adaptat nevoilor nutriţionale ale nou-născutului în primele zile.                                                                                                      

Alăptaţi cât de des cere copilul dvs. Lăsaţi-vă ghidate de bebeluş. El este cel care vă va face să ştiţi când este ora noului supt. Deoarece laptele matern este digerat mai rapid (cel puţin de două ori mai repede şi mai complet) ca laptele de vacă (laptele artificial zis de substituţie), bebeluşul dvs. va putea suge mai repede la sân decât omologul său bebeluşul hrănit cu biberonul. Amintiţi-vă de regula cererii şi ofertei: cu cât suge mai mult bebeluşul cu atât corpul dvs.produce mai mult lapte.

Dacă aveţi impresia că bebeluşul dumneavoastră.este unul din acei bebeluşi „cuminţi” care dorm în mod regulat mai mult de trei ore între supturi şi dacă luarea în greutate nu este suficientă, va trebui să-l stimulaţi să sugă suplimentar ziua până când vi se va stabili lactaţia. Pentru asta aşteptaţi ciclul somnului său uşor – mişcări de buze, de braţe, de picioare şi de ochi – pentru a-l trezi şi a-i propune să sugă.

20160417_112015

Durata supturilor

Lăsaţi-l pe bebeluş să sugă atât de mult timp cât doreşte el şi asta de la început. Poate auziţi spunându-se că trebuie limitat suptul la 5 minute la fiecare sân pentru a evita rănirea mameloanele. Totuşi uneori sunt necesare 2-3 minute ca să „urce” laptele sau să încerce să curgă, mai ales la început. Deci a limita suptul la 5 minute poate însemna că alăptarea s-a terminat înainte de a fi început. Un bebeluş are nevoie să sugă destul de mult timp pentru a ajunge la laptele cu grăsimi de la sfârşitul suptului, acel lapte bogat în calorii care permite copilului să se îngraşe şi să crească. Pentru unii nou-născuţi aceasta poate fi de 20 minute, pentru alţii  mai mult (45 la 50 de minute).

Mameloanele dureroase

Am remarcat că alăptările frecvente irită mai puţin mamelonul. Asta poate vă ajută să aflaţi că sânii, de obicei, sunt sensibili doar a doua până la a cincea zi, timp de 1-2 minute la începutul alăptării. O dată ce curge laptele, în general, dispare senzaţia dureroasă. Dacă simţiţi mai mult decât o simplă jenă trecătoare, asta poate fi semnul că bebeluşul dumneavoastră nu are încă un supt eficient. Pentru a-l ajuta să sugă mai bine veţi găsi câteva sugestii mai jos.

Unul sau ambii sâni?

Propuneţi ambii sâni la fiecare supt, mai ales în primele săptămâni. Un nou-născut ar trebui să sugă la fiecare 2-3 ore cel puţin (un interval mai lung noaptea) până când lactaţia va fi bine stabilită.

Daţi-i primul sân până când îl lasă el. Cum compoziţia laptelui se schimbă în timpul suptului bebeluşul este singurul care ştie dacă a primit sau nu echilibrul bun de lichide şi de calorii. Propuneţi-i celălalt sân dacă mai vrea, până când el îl lasă sau adoarme.

20160320_180350

La suptul următor, inversaţi, oferindu-i mai întâi sânul care i-a fost dat ultimul. Se întâmplă frecvent ca unii micuţi să rămână la primul sân timp de 20-25 minute. Dacă simţiţi că el suge eficient şi că este sătul după supt atunci acesta este stilul lui de supt. Starea lui de bine vă va da de ştire că acesta este modul de supt care îi convine.

Un supt eficient

Asiguraţi-vă că bebeluşul dumneavoastră suge în mod eficient. Pentru a face să iasă laptele şi să stimuleze producţia de lapte, bebeluşul trebuie să prindă mamelonul în gură şi o mare parte a areolei (regiunea care înconjoară mamelonul). Ţineţi-l pe bebeluş bine strâns spre dumneavoastră, într-o poziţie comodă şi asiguraţi-vă că nu îi este greu să ţină mamelonul în gură. Indiciile unui bun supt: după o fază de mişcări rapide de supt, bebeluşul va suge mai intens şi îl veţi putea auzi înghiţind în mod regulat.

Bebeluşul care „se agaţă de sân” şi mestecă vârful mamelonului în loc să sugă întregul mamelon şi o parte a areolei, va avea, în ciuda efortului său, mai puţin lapte, iar pentru suptul următor va fi produsă o cantitate de lapte mai mică. Mameloanele dureroase pot fi, de asemenea, consecinţa unei poziţii greşite a bebeluşului în timpul suptului.

În primele zile, unii bebeluşi sug foarte des apoi, când laptele de tranziţie vine cu presiune mare, se poate ca ei, de la sine, să scadă numărul şi durata supturilor (păstrând cel mai adesea 2-3 ore între supturi).

Bebeluşii uneori reduc supturile timp de o zi sau două când le apar dinţii, îşi schimbă obiceiul, sunt răciţi sau pentru orice alt motiv. Mama va putea avea sânii prea plini dacă reducerea este mare. Dacă vă aflaţi în această situaţie puteţi să vă salvaţi sânii mulgând manual laptele.

188436_145616788834963_3450994_n

O diminuare temporară a numărului supturilor nu va avea probabil incidenţe notabile asupra producţiei de lapte, dar dacă supturile continuă să fie din ce în ce mai îndepărtate sau dacă bebeluşul suge mai puţin viguros ori din ce în ce mai puţin la fiecare supt, producţia de lapte va scădea foarte repede şi foarte sensibil. Amintiţi-vă că legea cererii şi ofertei funcţionează de asemenea şi în sens opus: cu cât suge bebeluşul mai puţin, cu atât va avea mai puţin lapte.

De câte ori să îi ofer bebeluşului meu sânul?

În medie un bebeluş suge de 8-12 ori în 24 de ore. Se întâmplă ca o mamă să aibă impresia că bebeluşul său este „tot timpul la sân”, mai ales în primele 3-4 săptămâni şi să se întrebe dacă acest lucru nu înseamnă cumva faptul că nu are destul lapte să-i satisfacă nevoile. Dacă bebeluşul vostru este aşa, puteţi uşor să vă daţi seama dacă el ia destul lapte: urmariți să ude bine 5 sau 6 scutece de unică folosinţă pe zi (sau 6-8 straturi de pânză) doar cu laptele matern. În primele 6 săptămâni bebeluşul dumneavoastră trebuie să aibe cel puţin între 2 şi 5 scaune pe zi. Apoi scaunele pot fi mai puţin frecvente; poate nu va avea niciunul pe săptămână sau chiar mai mult de atât timp. Aici, de asemenea, există mari variaţii individuale. Noi cunoaştem bebeluşi perfect sănătoşi ale căror scaune sunt şi mai rare. Totodată ele rămân moi şi atunci sunt deosebit de abundente.

Bebeluşii au „puseuri de creştere”, perioade în care bebeluşul creşte deodată numărul supturilor sale. Nu vă neliniştiţi şi lăsaţi-l să sugă cât mai des posibil. Acesta va fi cea mai eficace modalitate de a satisface nevoile sale. Aceste „puseuri de creştere” se produc, de obicei, spre vârsta de 2 sau 3 săptămâni, 6 săptămâni şi 3 luni.

Amintiţi-vă că nou-născuţii sug din cu totul alte motive decât a-şi potoli foamea. Bebeluşul poate să sugă după părerea dumneavoastră „tot timpul”, fiindcă lui îi place sentimentul de securitate pe care-l oferă contactul corporal intim asociat cu alăptarea ori fiindcă el are nevoie să i se satisfacă nevoie de supt sau deoarece el consideră că bătăile inimii sau catifelarea pielii dumneavoastră sunt o mare sursă de reconfort atunci când el se adaptează la această lume nouă. Bineînţeles, dacă aveţi un bebeluş care „suge tot timpul“ dar care pare totodată trist sau nefericit, va trebui să verificaţi dacă suptul lui este eficient. Dar dacă bebeluşul vostru odihnit, fericit, şi udă bine scutecele şi îl vedeţi crescând cu ochii, nu aveţi nici un motiv de nelinişte.

Deci, dacă vi se pare că bebeluşul dumneavoastră are nevoie de o doză suplimentară de supturi şi de mângâieri, aşezaţi-vă într-un fotoliu, deconectaţi telefonul şi profitaţi de acest moment. El va găsi foarte repede alte modalităţi de ocupație. Dar, pentru moment nu depinde decât de voi să îl ţineţi în braţe şi să profitaţi de prezenţa sa.

Sursa: La Leche League Marea Britanie