Poziționarea corectă la sân a bebelușului

14572911_1289297701101405_7571136888830507792_n

În paragrafele care urmează veţi găsi paşi de urmat pentru a pune corect bebeluşul la sân. Urmând aceste explicaţii  bebeluşul va suge în mod eficient şi va bea destul lapte. Veţi preveni, de asemenea, apariţia rănilor şi a durerilor mamelonare.

Deoarece este important ca mama să înveţe să alăpteze corect şi eficient, vă invităm să urmaţi aceste indicaţii încă de la prima alăptare. După ceva timp, când veţi deveni experţi în materie de alăptare, veţi putea utiliza toate poziţiile şi toate procedeele care vă vor plăcea.

În curând veţi pune bebelușul la sân cu ochii închişi. A alăpta este, de fapt, mult mai simplu decât de explicat.

  • Așezați-vă corect! La primele încercări este mult mai uşor să îl puneţi pe bebeluș la sân dacă sunteţi aşezată confortabil într-un fotoliul. Vă puteți ajuta și de perne. Puneţi-le la coate, spate şi pe genunchi pentru a susţine greutatea bebeluşului. Folosiţi un taburet mic pentru a vă ridica picioarele. Să vă simţiţi relaxată  fără să obosească nici un muşchi.

1

Așezați bebelușul în mod corect! Bebelușul este culcat pe o parte, cu toată faţa spre dumneavoastră. Capul său se odihneşte pe încheietura cotului dumneavoastră. Spatele său este susţinut de antebraţul dumneavoastră. Puteţi să îi ţineţi coapsele sau mijlocul cu mâna. Urechea, umărul şi şoldul său trasează o linie dreaptă. Capul său este uşor înclinat spre spate, pentru a-i permite să înghită uşor, fără să tragă de sân. Bebeluşul este adus la înălţimea sânului în aşa fel încât să nu fie nevoie să vă aplecaţi, iar el să nu fie nevoit să întoarcă capul, să facă vreun efort pentru a atinge mamelonul. O pernă așezată pe genunchii dumneavoastră îl va aduce la înălţimea potrivită.

 

2

  • Oferiţi bebeluşului sânul! Ţineţi sânul cu mâna liberă, cu degetul mare deasupra şi celelalte dedesubt. Degetul mare şi arătătorul să formeze litera „C”. Verificaţi ca degetele să fie în spatele areolei (partea pigmentată care înconjoară mamelonul) şi să nu apese sânul.
  • Încurajaţi bebelușul să prindă în mod corect sânul! Este important, la început, să îl puneţi pe bebeluș la sân imediat ce se trezeşte, fără a aştepta să plângă; astfel el este mai calm şi mai răbdător. Mângâiaţi buzele bebeluşului cu mamelonul. Dacă îşi întoarce capul, mângâiaţi-i încetişor obrazul dinspre dumneavoastră. Reflexul de căutare îl va face să-şi întoarcă capul către dumneavoastră. Încercaţi, din nou, să-i mângâiaţi buzele, vorbindu-i şi încurajându-l să deschidă gura. Când bebeluşul deschide gura mare (ca pentru căscat) mamelonul ţinteşte spre fundul palatului gurii sale. Apropiaţi-l rapid de sân cu braţul cu care îl îmbrăţişaţi. Bărbia sa se va adânci în sân şi şi nasul îl va atinge uşurel. Este important să îl lipiţi pe bebeluş de dumneavoastră şi nu să vă aplecaţi spre el. Uneori, înainte ca totul să meargă bine, sunt necesare mai multe încercări pentru a coordona acţiunile voastre cu reacţiile bebeluşului. Dacă bebeluşul este frustrat faceţi o pauză pentru a-l calma înainte de a reîncepe.
  • Tehnici eficiente de supt. Pentru ca bebeluşul să sugă eficient este necesar ca o mare parte din areolă să fie în gură, mai mult decât mamelonul. Maxilarul inferior al bebeluşului (cel care munceşte cel mai mult în timpul suptului) trebuie să fie pe sân cât mai departe cu putinţă. Gura bebeluşului acoperă mai mult partea de areolă de sub sân decât cea de deasupra lui. Buzele bebeluşului sunt suple şi ridicate spre exterior. Limba sa trebuie să fie sub formă de şanţ sub sân.

3Atașarea la sân

Partea areolei haşurată = partea areolei aspirată în gura bebeluşului: mamelonul se îndreaptă spre fundul palatului.

Bebeluşul este lipit de dumneavoastră; vârful nasului său poate să vă atingă sânul. Aceasta nu îl va împiedica să respire corect. Dacă bebeluşul pare că nu poate respira, încercaţi să vă ridicaţi sânul sau să-i lipiţi puţin mai mult fesele de dumneavoastră, mai degrabă decât să apăsaţi pe sân.

Indiciile unui supt eficient: după o fază de mişcări rapide de supt, bebeluşul va suge în mod amplu, regulat şi veţi putea constata că el înghite în mod regulat.

Mameloane dureroase

Dacă bebeluşul prinde sânul şi suge corect nu ar trebui să simţiţi nici o durere mamelonară. Dacă vi se pare că bebeluşul nu suge corect sau dacă simţiţi o durere când suge, puteţi să-l ridicaţi şi să reîncepeţi cu grijă punerea la sân. Pentru a întrerupe suptul, puneţi-vă degetul în colţul buzelor bebeluşului şi apăsaţi pe sân sau trageţi încetişor de obrazul bebeluşului. Nu-l lăsaţi pe bebeluş să sugă incorect: acest lucru provoacă dureri mamelonare şi, ca urmare, în viitor poate fi cu greu corectat un stil greşit de supt.

Dacă durerea mamelonară persistă, verificaţi următoarele cauze:

  • Nu-l lăsaţi pe bebeluş să prindă sânul aspirând. Asiguraţi-vă că deschide gura pentru ca mamelonul să fie încă de la început plasat în fundul gurii sale;
  • Dacă bebeluşul nu a prins sânul corect când începe să sugă, apăsaţi în jos cu degetul maxilarul său inferior, trăgând încet bărbia în jos, în timp ce spuneţi cu o voce fermă şi clară: „deschide gura mare!”
  • Dacă durerea mamelonară persistă, în timp ce suge trageți buza inferioară a bebeluşului spre bărbie şi verificaţi dacă limba sa este vizibilă între buza lui inferioară şi sân. În acest sens puteţi folosi o oglindă de buzunar sau să îi cereţi unei alte persoane să verifice. Dacă nu-i vedeţi limba s-ar putea ca bebeluşul să o sugă în acelaşi timp cu mamelonul. Luaţi-l pe bebeluş de la sân şi repuneţi-l asigurându-vă că gura lui este larg deschisă şi limba este întinsă deasupra gingiei inferioare.  

Poziții eficiente de supt

Mulţi bebeluşi ştiu exact cum să sugă corect din momentul naşterii. Alţii au nevoie de câteva zile pentru a învăţa şi au nevoie să fie ghidaţi, aşa cum s-a indicat mai sus, cu multă răbdare şi dragoste. Dar, odată ce bebeluşul suge convenabil, veţi simţi o mare satisfacţie observându-l. Când bebeluşul suge suficient de viguros, muşchii feţei sale muncesc atât de tare încât i se mişcă urechile. Veţi putea vedea activitatea puternică a muşchilor şi maxilarelor şi veţi putea auzi înghiţiturile. Odată ce este satisfăcută parţial foamea sa, el se va destinde, va suge mai puţin viguros, va înghiți mai rar, bucurându-se de împrejurimi şi de plăcerea de a fi la sânul mamei sale.

Alte poziții de alăptat

Este bine să se varieze poziţiile de alăptare a bebeşului. Când îl ţineţi pe bebeluş într-un unghi diferit, el exercită o presiune diferită asupra sânului, asupra areolei, asupra mamelonului, ceea ce ajută la prevenirea mameloanele dureroase. De asemenea, poate fi util să ştiţi cum să vă alăptaţi bebeluşul în diferite poziții.

Alăptarea în poziție culcat

Poate că, în primele săptămâni, vă veţi simţi mai bine în poziție întinsă pentru a vă alăpta bebeluşul. Veţi avea nevoie de perne pentru a vă sprijini. La început poate veţi avea nevoie de ajutor pentru a a-l așeza bine pe bebeluş pentru a se atașa corect la sân. Alungiţi-vă pe o parte cu o pernă sub cap. Culcaţi-l pe bebeluş pe o parte, vis-a-vis de dumneavoastră cu gura la înălţimea mamelonului. Unele mame preferă să lase capul bebeluşului să se odihnească pe pat, altele îşi strecoară antebraţul sub capul său. Ridicaţi spre înainte gamba dvs. superioară îndoită, pentru a fi stabilă. Sprijiniţi-vă pe pernele plasate în spate şi oferiţi-i bebeluşului sânul, susţinându-l pe acesta cu degetele voastre plasate dedesubt şi degetul mare deasupra, mult în spatele areolei. Încurajaţi-l pe bebeluş să apuce corect sânul  mângâindu-i buzele până când el deschide gura. Când mamelonul este îndreptat spre cerul gurii şi bărbia este gata să vă atingă sânul, îl veţi putea lipi pe bebeluş de dumneavoastră astfel încât să poată suge eficient.

O dată ce bebeluşul a început să sugă, veţi putea plasa la spatele său o pernă pentru a-l menţine foarte aproape îndoiţi-vă braţul sub perna care vă susţine capul, dacă aşa vi se pare mai comod. Unele mame pun o altă pernă sub genunchi. Pentru a schimba sânul, aşezaţi-l pe bebeluş atingându-l uşor pe spate pentru a vedea dacă are nevoie să râgâie. Apoi, strângeţi-l la piept şi rostogoliţi-vă pe spate. Lungiţi-vă pe partea cealaltă şi instalaţi-l pe bebeluş la celălalt sân. Această modalitate este deosebit de practică pentru mamele care au avut o naştere prin cezariană.

4

Alăptarea în poziţia „minge de rugby”

Iată o altă poziţie care poate fi utilă. Se numeşte poziţia „ minge de rugby” fiindcă se pune bebeluşul sub braţ, aşa cum ar face un jucător de rugby pentru a fugi cu mingea.  Aşezaţi-vă punând o pernă la spate şi la umerii pentru a-l instala pe bebeluş permiţându-i să aibă faţa vis-a-vis de sânul dumneavoastră. Ceafa si şi umerii săi sunt susţinuţi de mâna dumneavoastră. Partea inferioară a corpului său se odihneşte pe pernă, între cotul şi talia dumneavoastră (fesele sale pot atinge spatele scaunului sau a canapelei). Odată bebelușul așezat comod și bine, stați confortabil.

5

Această poziţie este utilă pentru bebeluşii care au probleme în apucarea sânului, căci ea permite mamei să vadă bine ce se întâmplă şi să controleze ceea ce face bebeluşul când ia sânul.

Reflexul de ejecție a laptelui

Când bebeluşul începe să sugă, multe mame simt o înţepătură sau o furnicătură în sâni şi remarcă o puternică presiune a laptelui. Acesta se numeşte reflex de ejecție a laptelui. El are loc de mai multe ori în timpul suptului şi unele mame remarcă, uneori, că laptele curge şi din celălalt sân în acelaşi timp. Atunci bebeluşul înghite mai frecvent. Unele mame nu au nici o senzaţie, dar, chiar dacă nu simţiţi furnicături în sân, veţi ştii că laptele ţâşneşte observând felul bebeluşului de a suge şi de a înghiţi. Pentru alte mame senzaţia de pişcătură poate fi foarte puternică, mai ales în primele săptămâni.

Uneori este suficient să-l auziţi plângând pe bebeluş sau pur şi simplu să vă gândiţi la el pentru a avea aceste senzaţii chiar înainte de a începe să sugă.

Reflexul de ejecţie prea puternic

Se întâmplă ca un bebeluş să fie surprins de reflexul de ejecţie al mamei şi să înghită greşit la începutul suptului sau să fie deranjat de această situaţie. În acest caz, nu ezitaţi să contactaţi o persoană competentă în alăptare sau o consultantă La Leche League pentru a vă ajuta.

Se pot face o serie de sugestii pentru a ameliora problema şi fiecare mamă poate încerca ceea ce îi convine mai mult:

  • Să-l ridice pe bebeluş de la sân când survine reflexul de ejecţie, să  şteargă scurgerile şi să-l repună pe bebeluş la sân când laptele a încetat să mai vină cu presiune mare;
  • Să mulgă puţin lapte pentru a declanşa primul reflex de ejecţie care, în general, este cel mai violent, chiar înainte de a-l pune pe bebe la sân;
  • Să crească numărul supturilor pentru a diminua presiunea laptelui sau din contră să se distanţeze supturile. Adesea este mai comod pentru bebeluş ca o dată ce producţia de lapte este bine stabilită, să bea la un supt doar de la un sân (cu condiţia să fie corectă curba de creştere a bebeluşului);
  • Să se alăpteze bebeluşul când se trezeşte, el va fi mai calm atunci;
  • Să fie pus bebeluşul să râgâie mai frecvent, în timpul suptului;
  • Să se varieze poziţiile: mama este aşezată, bebeluşul este aşezat pe coapsele mamei. Să se aranjeze pernele pentru ca bebeluşul să fie bine așezat la înălţimea sânului şi pentru ca mama să stea comod în această poziţie. Mama poate, de asemenea, alăpta culcată pe spate şi să-l așeze pe bebeluş pe burta sa sau de-a curmezişul pieptului ei (susţinându-i fruntea cu o mână).

Sursa: La Leche League Franţa, foaia informativă nr. F04, revizuit în octombrie 2004

Tradus de Roxana-Mirela Duduș