Sunt mai multe modalităţi de a vă asigura că bebeluşul primeşte suficient lapte:
În primele două zile după naştere, bebeluşul udă unul sau două scutece pe zi. Începând cu a treia zi, udă 5, 6 scutece de unică folosinţă (6, 8 scutece din bumbac): dacă bebeluşul dumneavoastră bea suficient, elimină urină din abundenţă.
Bebeluşul elimină meconiumul (primele scaune, de culoare verde închis şi consistenţă vâscoasă) în primele două zile. Din cea de a treia zi, scaunul se modifică şi bebeluşul are din acest moment, cel puţin 2-3 scaune abundente, lichide sau moi, în 24 de ore (petele de pe scutec nu sunt suficiente).
La bebeluşul care are mai mult de 6-8 săptămâni numărul scaunelor (în continuare abundente şi moi) poate scădea până la unul pe zi şi poate avea chiar unul la 3- 4 zile sau chiar mai rar. Acesta nu e un indiciu de constipaţie la un bebeluş alăptat la cerere, exclusiv la sân. Dacă numărul de scutece udate cu urină într-o zi, e la fel cu cel din zilele precedente, înseamnă că bebeluşul primeşte suficient lapte.
Din a treia zi, îl auziţi înghiţind în timpul suptului, la fiecare supt la început, la 2-3 supturi spre sfârşit.
Dacă alăptarea decurge bine, pierderea în greutate din primele 3- 4 zile nu trebuie să depăşească 7% din greutatea de la naştere.
La 3-4 zile de la naştere şi în timpul primelor două luni, o fetiţă ia în greutate, ÎN MEDIE, cam 190 g pe săptămână, iar un băieţel cam 230 g. În următoarele două luni, creşterea MEDIE în greutate este de 140 g/săptămână pentru fete şi 150 g/săptămână pentru băieţi. Acestea sunt valori medii, calculate pentru bebeluşi născuţi la termen şi în stare bună de sănătate: prin urmare, anumiţi bebeluşi pot înregistra o creştere în greutate mai mică.
Este important să interpretăm creşterea în greutate în funcţie de vârsta bebeluşului, de caracteristicile familiale şi de evoluţia generală a curbelor de creştere ale taliei şi perimetrului cranian. Nu există limită superioară pentru creşterea în greutate a bebeluşului, întrucât laptele dumneavoastră e alimentul perfect pentru el. În plus, bebeluşul poate lua mai mult în greutate în unele săptămâni şi mai puţin în următoarele, ceea ce e perfect normal.
Creşterea în greutate se calculează pornind de la greutatea cea mai mică şi nu de la cea înregistrată la naştere. Unii bebeluşi au nevoie de două săptămîni pentru a atinge greutatea avută la naştere.
În acest caz, ca şi în cazul în care în cursul primelor două luni, bebeluşul dumneavoastră ar lua mai puţin de 145 g/săptămână, nu ezitaţi să contactaţi o consultantă LLL sau o persoană competentă în alăptare pentru a verifica evoluţia alăptării (frecvenţa şi durata supturilor, felul de a suge al bebeluşului, etc.).În toate aceste situaţii, păstraţi legătura cu medicul care vă supraveghează copilul.
Majoritatea bebeluşilor sug în general de 8-12 ori în 24 de ore, adesea la oră şi jumătate sau chiar la trei ore. Acestea sunt valori medii, unii bebeluşi sug mai rar, alţii mai des. Supturile mai rare reprezintă o problemă doar dacă bebeluşul nu ia destul în greutate. În mod ideal, bebeluşul e cel care determină durata suptului şi lasă sânul înainte de a i se oferi celălalt.
Este alert, iar pielea sa e fină şi suplă.
Curbele sale de creştere (talie, greutate, perimetru cranian) sunt armonioase. Un bebeluş care zâmbeşte, care e atent la ceea ce se petrece în jurul lui şi care are un bun tonus muscular primeşte în mod sigur, suficient lapte.
Măsuri ce pot fi luate
Dacă vă temeţi că bebeluşul nu primeşte destul lapte, e important să modificaţi stilul dumneavoastră de alăptare.
Aceste măsuri sunt detaliate în broşura LLL: „Cum să vă sporiţi secreţia lactată” sau în cartea LLL, „Womanly art of breastfeeding”.
Alăptaţi frecvent şi fără restricţii de timp
Lăsaţi bebeluşul la sân atât timp cât doreşte să sugă, dar asiguraţi-vă că suge eficient şi că nu e pe cale să aţipească sau că vrea doar să stea în braţe. Petreceţi 24-48 de ore (sau mai mult dacă producţia dumneavoastră e foarte scăzută) ocupându-vă aproape exclusiv de alăptare şi odihnindu-vă. Un bebeluş somnolent poate avea nevoie de stimulare şi de încurajare ca să sugă mai des şi mai eficient.
Asiguraţi-vă că bebeluşul e poziţionat corect
Bebeluşul e culcat pe o parte, corpul său fiind faţă în faţă cu al dumneavoastră. Urechea, umărul şi şoldul bebeluşului să fie pe aceeaşi linie.Bebeluşul să aibă mare parte din areola dumneavoastră în gură, nu doar mamelonul. Gingiile sale să acopere o mare parte din areolă, buzele să fie răsfrânte în afară. Bărbia şi nasul său ating sânul. Indiciile unui supt corect: după o serie de mişcări rapide de supt, bebeluşul va suge mai intens şi îl veţi auzi înghiţind regulat.
Oferiţi ambii sâni la fiecare masă
Oferiţi-i primul sân până când renunţă el singur. Ajutaţi-l să eructeze sau schimbaţi-l, apoi oferiţi-i celălalt sân, dacă mai doreşte să sugă. Va scoate mai mult lapte şi sânii dumneavoastră vor fi mai bine stimulaţi.
Încercaţi supturile alternative („superalternanţa”)
În caz de producţie insuficientă, puteţi practica „superalternanţa” schimbând de mai multe ori sânii în timpul aceleiaşi mese, de fiecare dată când bebeluşul încetineşte ritmul înghiţitului şi începe să adoarmă. Pentru unii bebeluşi poate fi nevoie de câte zece minute pe fiecare parte, pentru alţii doar de două-trei minute.
Odihniţi-vă bine şi relaxaţi-vă cât se poate de des
Secreţia dumneavoastră lactată va spori mai repede dacă sunteţi destinsă şi odihnită. Faceţi cât mai puţine treburi timp de câteva zile.
Mulgeţi-vă
În caz de secreţie lactată extrem de scăzută, poate fi necesar să stimulaţi sânii între supturi câteva zile, de preferat cu o pompă electrică dublă (închiriată).
Concluzii
Dacă după ce aţi citit această broşură și mai aveţi întrebări sau nelămuriri, nu ezitaţi să contactaţi o consultantă LLL sau un specialist în alăptare. Amintiţi-vă că starea de sănătate a unii bebeluş care nu ia (decât puţin) în greutate se verifică regulat de către un medic.
Sursa: La Leche League Franța
Tradus de Iulia Cosma