Bebeluşul meu are nevoie de mai mult lapte matern

14925596_1289281064436402_4223827322440511787_n

Bebeluşul meu are nevoie de mai mult lapte

  • Preocupări generale
  • Creşterea producţiei de lapte
  • Administrarea suplimentelor

Deşi majoritatea mamelor pot produce suficient lapte pentru a satisface nevoile bebeluşilor lor, e posibil să te îngrijorezi cu privire la propria producţie. Poate tu şi bebeluşul tău aţi avut un start mai dificil sau nu aţi avut susţinerea de care aţi fi avut nevoie pentru alăptare. Sau se poate ca totul să fi mers bine până când creşterea în greutate a copilului s-a poticnit. Câteodată unele persoane bine intenţionate sădesc în mintea mamei sămânţa îndoielii. Iar dacă bebeluşul tău este agitat, vrea să mănânce aproape tot timpul, pare mic sau ia încet în greutate, poate fi uşor să te convingi că nu ai suficient lapte.

Ascultă-ţi bebeluşul, nu cărţile

Bebeluşii mici au nevoie să sugă frecvent pentru a obţine suficient lapte şi pentru a ajuta la instalarea lactaţiei. Folosirea suzetei, suplimentarea de rutină, alăptarea restricţionată sau la program, chiar dacă sunt combinate cu folosirea regulată a pompei, îţi pot reduce producţia de lapte.

Laptele matern satisface şi setea şi este normal să alăptezi frecvent. Rareori se întâmplă ca adulţii să nu bea sau să nu mănânce nimic în decurs de câteva ore. Bebeluşul are un stomac minuscul iar laptele matern se digeră repede, aşadar bebeluşul are nevoie să sugă des pentru a creşte. E posibil ca un bebeluş care doarme mult şi nu se trezeşte o dată la 2-3 ore, să trebuiască să fie trezit pentru a se hrăni, mai ales dacă are icter sau dacă nu ia suficient în greutate. Dacă e dificil să faci asta sau dacă bebeluşul tău este letargic, roagă medicul pediatru să verifice dacă totul este în ordine.

Cum ştii că bebeluşul primeşte suficient lapte matern

Creşterea în greutate

Măsoară creşterea în greutate a copilului pornind de la valoarea cea mai scăzută, nu de la greutatea la naştere. În primele zile nou-născuţii adesea scad în greutate cu până la 7% din greutatea avută la naştere. Este de aşteptat ca greutatea copilului să crească odată cu creşterea producţiei de lapte, prin ziua a treia sau a patra. Majoritatea bebeluşilor ajung din nou la greutatea de la naştere pe la 10-14 zile de viaţă.

Vârsta  și creştere minimă în greutate pe săptămână

0-3 luni 110-200 grame

4-6 luni 110-140 grame

6-12 luni 60-110 grame

Bebeluşul va creşte şi în lungime şi în circumferinţa craniană.

Scutece ude şi murdare

Dacă bebeluşul primeşte lapte cât trebuie, în primele trei zile de viaţă va elimina meconiul, gros, lipicios şi negru. Apoi vor urma cel puţin 6-8 scutece ude şi 3-5 scutece murdare la fiecare 24 de ore. Aşteaptă-te la excremente gălbui, moi, cel puţin de dimensiunea unei monede de 2 penny (aprox. 2,5 cm diametru). De pe la şase săptămâni, unii bebeluşi produc excremente abundente o dată la câteva zile. Aceasta nu reprezintă o problemă atâta timp cât bebeluşul udă multe scutece.

14961354_1289321837765658_16050651_n

Priveşte-ţi bebeluşul

S-ar putea să-ţi dai seama instinctiv cum îi merge bebeluşului. Are o culoare bună? Pielea îi este fermă? Arată sănătos şi pare activ şi alert? Se hrăneşte cu vigoare?

Alăptare frecventă

Cu cât alăptezi mai des, cu atât vei produce mai mult lapte. Invers, vei produce cu atât mai puţin lapte cu cât alăptezi mai rar. În primele săptămâni bebeluşul are nevoie să sugă de 8-12 ori în 24 ore; adesea o dată la două ore. Permite-i bebeluşului să sugă cât de mult timp doreşte şi cât de des este interesat. Pentru a-l ajuta să ia o masă echilibrată, lasă-l să termine laptele dintr-un sân şi abia apoi oferă-i sânul celălalt.

Preocupări generale

Nu-ţi mai simţi sânii plini între alăptări şi nu mai curge lapte din ei. Acestea sunt semne că producţia de lapte ţi s-a reglat la nevoile copilului. Chiar dacă îţi simţi sânii goi, întotdeauna este lapte acolo. Sânii plini şi angorjarea încetinesc producţia de lapte – şi sunt semne că ar trebui să alăptezi mai des. Când din sânii moi confortabil scoţi chiar şi o cantitate mică de lapte, acest lucru creşte producţia de lapte.

Bebeluşul tău e agitat. Mulţi bebeluşi au zilnic perioade de agitaţie care nu sunt legate de foame – adesea după-amiaza târziu sau seara. Unii bebeluşi au nevoie de multă stimulare şi activitate; alţii au nevoie de alinare şi blândeţe. Vei învăţa cum să-i răspunzi copilului tău pe măsură ce vei găsi modalităţi de a-l linişti. Dacă bebeluşul tău agitat se potoleşte când îi oferi sânul, atunci alăptează-l. Bebeluşii sug şi pentru confort, nu numai de foame. 

Brusc bebeluşul tău vrea să fie alăptat mai des. Majoritatea bebeluşilor cunosc prima dezvoltare vizibilă şi primul puseu de creştere în jurul celei de-a doua sau celei de-a treia săptămâni de viaţă. Pe măsură ce copilul creşte vor mai fi şi altele. Nu trebuie să intri în panică – producţia ta de lapte va creşte în curând, pe măsură ce satisfaci nevoia copilului de hrană şi confort.

Bebeluşul ia foarte bine în greutate dar pare mereu flămând. Surprinzător, multe mame cu supra-producţie se întreabă dacă au suficient lapte. Pentru a rezolva această problemă ia legătura cu un consultant în lactaţie sau o consultantă La Leche League. 

Fiecare bebeluş se hrăneşte în propriul ritm unic. Dacă bebeluşul tău pune bine în greutate, cea mai bună modalitate de a te asigura că îi satisfaci nevoile este să-i urmezi ritmul de hrănire. Este o raritate ca o mamă să nu poată produce destul lapte pentru bebeluşul ei şi sunt mulţi paşi pe care îi poţi face ca să fii sigură că bebeluşul tău primeşte cât lapte matern are nevoie.

Creşterea producţiei de lapte

Fă din alăptare o prioritate.

Alăptează frecvent.

Alăptează cât de des posibil, preferabil de cel puţin 10 ori în 24 ore – trezeşte bebeluşul dacă este nevoie.

Încurajează alăptarea la un sân până îl simţi moale şi confortabil, abia apoi oferă celălalt sân.

Decât să alăptezi la intervale de timp prestabilite, mai bine încurajează „alăptarea cluster”, adică alăptează mai des atunci când copilul e mai interesat.

Pentru a ajuta cu stimularea lactaţiei, permite bebeluşului să sugă şi pentru confort şi pentru hrană.

Nu mai folosi suzeta – alăptează în loc.

Alăptarea noaptea ajută mult la creşterea producţiei de lapte.

În primele şase luni bebeluşul are nevoie doar de laptele tău – laptele matern este mai bogat în calorii decât multe alimente. Este esenţial să alăptezi înainte de a oferi alimente solide. Chiar şi la 12 luni, laptele matern şi alimentele solide sunt la fel de importante. Bea atât cât să-ţi potoleşti setea, iar urina să-ţi fie deschisă la culoare – băutul în exces poate fi contraproductiv.

999434_573979859331985_2019865316_n

Ia-ţi o „lună de bebe”

Unele mame îşi iau o „lună de bebe” sau o vacanţă pentru alăptat, pentru a asigura o lactaţie suficientă – îşi iau copilul în pat cu ele pentru o zi, două. Producţia de lapte îţi poate creşte rapid dacă predai treburile gospodăreşti altcuiva, dacă laşi pe altcineva să se ocupe de ceilalţi copii, să-ţi aducă de mâncare şi de băut, în timp ce tu doar alăptezi şi îngrijeşti copilul. Dacă nu reuşeşti să faci asta, stabileşte o perioadă de timp în fiecare zi în care să te odihneşti alături de copilul tău şi să te concentrezi asupra alăptării.

Contactul piele pe piele

Contactul piele pe piele cu bebeluşul tău îi încurajează instinctul natural de a suge şi creşte nivelul hormonilor care favorizează producţia de lapte. Încearcă să stai înclinată pe spate cu bebeluşul adormit la tine pe piept, astfel încât să-ţi fie uşor să observi când se foieşte şi să-l încurajezi să sugă. Atunci când contactul piele pe piele nu este posibil, ajută şi să-ţi ţii copilul lipit de tine. Un sistem ergonomic de purtare este un bun mod de a-ţi ţine copilul aproape şi de a încuraja alăptarea.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alăptare eficientă

Dacă petrece mult timp la sân nu înseamnă şi că bebeluşul primeşte mult lapte. Verifică dacă bebeluşul este ataşat corect şi ascultă şi urmăreşte cu privirea dacă înghite – ceea ce se întâmplă des la începutul mesei şi devine mai rar spre sfârşit. E important să cauţi din timp ajutor profesionist dacă ţi se pare că alăptatul este dificil, neconfortabil sau dureros. Poţi contacta consultanta  La Leche League (sau un consultant în lactaţie) pentru sugestii.

Compresia sânului

Această tehnică încurajează bebeluşul să sugă eficient şi să obţină mai mult lapte.

  1. Ţine-ţi sânul cu o mână – degetul mare într-o parte, restul degetelor în cealaltă parte.
  2. Aşteaptă cât timp bebeluşul suge activ, mandibula mişcându-i-se până la ureche. Când bebeluşul nu mai înghite, strânge sânul cu fermitate. Ţine-l strâns până când copilul se opreşte din suptul activ, apoi eliberează.
  3. Comprimă în mai multe locuri pe sân, după cum e nevoie. Fă-o cu blândeţe – această operaţiune nu trebuie să doară.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

S-ar putea să ai nevoie de câteva încercări ca să descoperi ce funcţionează cel mai bine pentru tine. Încearcă să alternezi sânii de cel puţin două-trei ori în timpul fiecărei mese – când dă drumul mamelonului sau când comprimarea nu-l mai ajută să sugă activ. Cu timpul, bebeluşul va avea nevoie tot mai puţin de comprimarea sânului pentru a suge activ, până când vei vedea că nu mai trebuie să faci asta deloc.

Alte alimente

Prea multe alimente solide care să înlocuiască laptele matern pot afecta creşterea în greutate a bebeluşilor mai mari. Cel mai bine este să limitezi cantitatea de solide, pentru a te asigura că bebeluşul primeşte mult lapte matern. Alăptează frecvent şi dă-i bebeluşului ocazia să exploreze alimentele solide la mesele în familie. În loc să-i dai cu linguriţa, lasă-l să se hrănească singur dintr-o varietate de alimente pentru a lua numai ce are nevoie. Dacă bebeluşul tău deja consumă multe alimente solide, fă schimbări gradual.

Semne că producţia de lapte creşte

Murdăreşte mai multe scutece şi creşte în greutate. Sânii tăi s-ar putea să fie mai plini înainte de a alăpta şi să înceapă să curgă.

Medicamente şi ierburi

Unele mămici folosesc ierburi medicinale precum schinduful/cimbrişorul sau medicamente eliberate pe reţetă precum domperidone, pentru a ajuta la creşterea producţiei de lapte. Acestea funcţionează numai când sunt însoţite de alăptare frecventă (şi/sau folosirea pompei) – şi multe mămici reuşesc să îşi crească producţia de lapte fără ele. Dacă decizi să le foloseşti, roagă o consultantă LLL (sau un consultant în lactaţie) să îţi ofere şi alte informaţii, legate de dozaj şi efecte secundare. Fii conştientă că atunci când nu le mai iei, producţia de lapte ar putea să scadă. Poate fi de ajutor să aştepţi până produci puţin mai mult lapte decât are nevoie bebeluşul şi apoi să reduci doza gradual.

Rareori

Dacă ai încercat toate aceste sugestii şi producţia ta de lapte nu creşte, poate fi vorba de un motiv fiziologic. Unele afecţiuni medicale pot conduce la o producţie scăzută de lapte, deşi un tratament adecvat poate reduce impactul acestora. Aceste situaţii sunt rare, dar poţi discuta posibilitatea cu o consultantă LLL sau cu un consultant în lactaţie.

Cartea “The Breastfeeding Mother’s Guide To Making More Milk” sugerează strategii utile pentru mame cu afecţiuni medicale care pot afecta producţia de lapte.

Şi tu eşti importantă

Se poate să te simţi presată, dar nu uita să ai grijă de tine. Odihna, tehnicile de relaxare, iubirea şi râsul te pot ajuta la diminuarea stresului. Acum este momentul să ceri ajutorul prietenilor şi membrilor familiei, ca să te poţi concentra asupra bebeluşului tău. Dacă bebeluşul are nevoie de mai mult lapte, te va ajuta susţinerea unei consultante LLL sau a unui consultant în lactaţie. Participarea la o întâlnire LLL sau la un grup de susţinere pentru tinere mămici îţi va da ocazia să cunoşti alte mămici care înţeleg ceea ce faci şi de ce.

Dacă e nevoie de suplimente

Dacă bebeluşul a luat încet în greutate, s-ar putea să ai nevoie doar de soluţiile prezentate anterior privind alăptarea. Totuşi, un bebeluş care nu primeşte suficient lapte pentru a avea energia de a suge eficient s-ar putea să aibă temporar nevoie de mici cantităţi de supliment. Următoarele informaţii privind administrarea suplimentului şi mulgere pot fi utile:

Dacă bebeluşul continuă să piardă din greutate.

Dacă alăptarea îmbunătăţită nu duce la creşterea producţiei de lapte.

Dacă bebeluşul nu este alăptat exclusiv.

Alăptarea ar trebui să fie întotdeauna prima alegere, dar a da suplimente nu trebuie să însemne sfârşitul alăptării.

Administrarea suplimentelor

Laptele matern muls este cel mai bun supliment.

Revenirea la alăptare este mai uşoară dacă bebeluşul nu suge decât sânul – ia în considerare hrănirea lui cu o cană, o linguriţă, o seringă – vezi mai jos. Sau întreabă 0 consultantă LLL sau un consultant în lactaţie despre folosirea unor modalităţi de a oferi supliment la sân.

De la trei luni se poate folosi o cană simplă sau un pahar cu gură normală (fără valve)
pentru copii.
Este mai bine să eviţi hrănirea cu biberonul, fiindcă poate duce la probleme de supt, deşi hrănirea cu biberonul în ritmul copilului poate, de asemenea, duce la reducerea problemelor – vezi mai jos.
Oferirea de suplimente în timp ce ţii copilul piele pe piele cu tine sau lipit de tine, încurajează bebeluşul să sugă.
Cantitatea de supliment de care are nevoie bebeluşul depinde de cât de mult lapte produci şi de creşterea bebeluşului în greutate. Încearcă să oferi cantităţi mici de mai multe ori pe zi, pentru ca bebeluşul să sugă des. Aşadar, 30-90 ml la fiecare masă este o opţiune mai bună decât 120-240 ml oferiţi în una sau două tranşe zilnice.
Hrănirea cu cana, linguriţa şi seringa
Dacă foloseşti o cană flexibilă sau un pahar, umple-le doar pe jumătate. Înfăşoară bebeluşul într-o păturică să nu te încurce mâinile lui şi ţine-l în sus la tine în poală. Pune-i buza cănii cu blândeţe pe buza lui de jos şi înclin-o în aşa fel încât laptele să-i ajungă puţin pe buze. Nu-i turna lapte în gură. Ţine cana în aceeaşi poziţie până înghite, apoi oferă-i o altă înghiţitură. Lasă bebeluşul să stabilească ritmul. Această metodă poate fi folosită şi pentru a hrăni bebeluşul cu linguriţa. Poţi folosi o seringă obişnuită (fără ac!) sau una pentru uz oral sau o pipetă din plastic moale (caută în farmacii) pentru a picura lapte în gura bebeluşului, încet, pentru ca el să poată înghiţi.
Dacă se folosesc biberoane
Următoarele ponturi pot ajuta un bebeluş să ia biberonul cu efecte minime asupra
alăptării:
O gaură mică în tetină previne situaţia în care bebeluşul este copleşit de prea mult lapte deodată; o gaură mare înseamnă că el va trebui să sugă mai puternic.
Ţine bebeluşul în sus, sprijinindu-i capul şi gâtul cu mâna.
Pentru a încuraja bebeluşul să deschidă gura larg, pune-i tetina pe buze, cu vârful între buza de sus şi nas.
Dă-i ceva control şi bebeluşului. Lasă-l să ia singur tetina. Evită să-i împingi tetina în
gură.
Înclină biberonul suficient pentru a avea un flux moderat, astfel încât bebeluşul să nu
fie copleşit de prea mult lapte deodată. Pe măsură ce biberonul se goleşte va trebui să
înclini sticla tot mai mult şi să laşi bebeluşul mai pe spate.
Încurajează pauzele frecvente, pentru a imita alăptarea.
Reducerea suplimentului
Fii pregătită să iei lucrurile mai încet dacă bebeluşul devine agitat sau pare flămând. S-ar putea să fie nevoie să încetineşti ritmul de reducere a suplimentului sau chiar să opreşti procesul.
Mulge-ţi laptele
Cât timp bebeluşul nu suge bine sau îi dai supliment, mulsul îţi va stimula producţia de
lapte. Dar ţine minte că un bebeluş care suge bine este mai eficient decât orice pompă.
Mulsul manual poate fi foarte eficient, mai ales în combinaţie cu pompa. Te poţi mulge manual pentru a stimula fluxul de lapte înainte de pompă sau după pompă pentru a scoate ultimele picături de lapte.
Pompele din spital sunt considerate cele mai eficiente pentru mamele care au nevoie să-şi sporească producţia de lapte – dar orice pompă care funcţionează bine pentru tine este bună.
Folosirea pompei la ambii sâni simultan stimulează hormonii responsabili cu producerea de lapte. Când foloseşti pompa la un sân odată, încearcă să alternezi sânii pe măsură ce fluxul de lapte scade.
Sterilizează echipamentul o dată pe zi dacă bebeluşul este sănătos. Ca şi laptele matern, pompa poate fi lăsată în siguranţă la temperatura camerei pentru scurt timp sau la frigider în recipiente curate pentru mai mult timp, lăsându-ţi mai multă vreme pentru bebeluş. Te poate ajuta să faci din momentul mulsului o pauză plăcută, cu o băutură, o gustare, ceva bun. Găseşte ceva ce te face să zâmbeşti sau chiar să râzi. Ridică-ţi picioarele şi ascultă, priveşte sau citeşte ceva ce-ţi face plăcere.
Încearcă să te mulgi:
După ce ai alăptat bebeluşul, în timp ce acesta doarme – pentru a „lansa o comandă” de lapte pentru mai târziu.
Între mesele bebeluşului dacă acesta este prea somnoros ca să sugă frecvent.
În timpul sau după contactul piele pe piele.
Cât de des reuşeşti în fiecare zi. Mulsul frecvent şi în cantităţi mici poate fi mai bun decât sesiunile prelungite.
Mulge-te atâta timp cât te simţi relaxată. Ia o pauză scurtă şi apoi întoarce-te la muls – chiar şi numai câteva picături sau chiar şi mulsul pentru câteva minute după ce fluxul s-a oprit, pot fi folositoare.
Fă-ţi o sesiune sau o zi de „pompare cluster”, în care mulgi mai des decât de obicei. Vreo două zile mai târziu ar trebui să observi o creştere a producţiei de lapte.
Laptele muls după ce bebeluşul a supt poate fi în cantităţi mici dar este plin de calorii. Dă-i bebeluşului oricât de puţin lapte muls înainte de a-i da lapte praf, în aşa fel încât să nu iroseşti nimic din laptele tău preţios. Alăptează frecvent pentru ca bebeluşul să primească surplusul de lapte pe care îl produci. Creşterea cantităţii de lapte pe care o poţi mulge înseamnă că poţi să reduci suplimentarea dacă bebeluşul suge bine şi des.
Atenţie
Dacă este administrat când nu este absolut esenţial pentru a satisface nevoile nutriţionale ale bebeluşului, laptele praf poate duce la sfârşitul timpuriu al alăptării. De asemenea, el poate periclita sănătatea bebeluşului şi poate avea implicaţii sociale şi financiare. Decizia de a opri alăptarea nu este uşor reversibilă.
Agenţia Naţională de Sănătate britanică (NHS) are anumite principii directoare pentru prepararea laptelui praf, care trebuie urmate cu stricteţe, căci laptele praf nu este un produs steril. NHS a publicat prospectul “Hrănire cu biberonul” (Bottle feeding), care conţine informaţii despre prepararea laptelui praf cu apă la 70°C. Obiectele folosite pentru a hrăni bebeluşul cu lapte praf trebuie spălate cu apă fierbinte şi detergent şi sterilizate pentru ca hrănirea artificială să fie cât mai sigură (a se consultă instrucţiunile fabricantului şi prospectul NHS).
Prospectul NHS: ” Hrănirea cu biberonul” este disponibil online la adresa: 
Alte lecturi:
THE WOMANLY ART OF BREASTFEEDING, 7th ed. Schaumburg, IL: LLLI, 2004.
BABY-LED WEANING, Rapley, G. and Murkett, T. London: Vermillon, 2008.
DEFINING YOUR OWN SUCCESS BREASTFEEDING AFTER BREAST
REDUCTION SURGERY, West, D. Schaumburg, IL: LLLI, 2005.
RELACTATIONAND ADOPTIVE BREASTFEEDING, 2nd edition, Australian
Breastfeeding Association, 2007.THE BREASTFEEDING MOTHER’S GUIDE TO MAKING MORE MILK, West, D. and Marasco, L. McGraw-Hill, 2009.
 

Sursa: La Leche League Marea Britanie, 2009, foaia informativa nr. 2904.

Tradus de Oana Bajka