Angorjarea sânilor – prevenire și tratament

14936915_1289321714432337_9121749_n

Sânii angorjaţi sunt dureroşi. Îi simţiţi grei, plini, calzi şi sensibili – gata să plesnească! Pe lângă durerea provocată, netratarea angorjării poate duce la alte probleme în alăptare. Recunoaşterea angorjării din timp vă ajută să o trataţi prompt şi să evitaţi complicaţiile.

Multe mame experimentează angorjarea în primele săptămâni după naştere. Odată cu schimbările hormonale sânii dvs. se umflă şi cresc în volum în timp ce producţia lactată creşte. Pare că sunt supraumpluţi cu lapte, dar angorjarea înseamnă mai mult decât stocarea laptelui. Organismul dumneavoastră direcţionează sânge şi fluide către sâni pentru a mări producţia de lapte. Aceasta cauzează congestionarea şi umflarea sânilor ce vor scădea când organismul începe să se regleze.

Minimizarea timpurie a angorjării

Gradul de angorjare variază de la mamă la mamă. Unele mame experimentează o angorjare de mică amploare, altele au descris sânii lor ca pe nişte pepeni!

Încercând aceste soluţii poate vă ajută:

 • Alăptaţi-vă bebeluşul frecvent încă din prima clipă după naştere – de cel puţin de 8-12 ori în 24 de ore. Ţinutul bebeluşului aproape de dumneavoastră face mai uşoară alăptarea din oră în oră sau la 2 ore.
 • Dacă bebeluşul este somnoros, poate datorită medicamentaţiei administrate în timpul naşterii, simţiti nevoia să-l treziţi pentru a-l încuraja să se hrănească.
 • Urmăriţi să staţi confortabil în timp ce alăptaţi şi învăţaţi cum bebeluşul prinde  sânul corect.
 • Dacă bebeluşul nu este capabil să sugă, mulgeţi laptele matern manual sau cu o pompă electrică, în cantităţi mici, dar frecvent. Pe măsură ce angorjarea se ameliorează mulgerea laptelui vă va ajuta să menţineţi producţia lactată. Laptele muls poate fi oferit bebeluşului până când este capabil să sugă.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Este important să trataţi angorjarea pentru…..

 • ca alăptarea să devină uşoară. Chiar dacă simţiţi că aveţi lapte destul, angorjarea face dificilă prinderea sânului de către bebeluş şi împiedică o bună hrănire. O ataşare incorectă la sân provoacă rănirea mameloanelor. Bebeluşul poate avea probleme cu fluxul laptelui venit din sânii angorjaţi.
 • a proteja producţia lactată. Când laptele nu este eliminat din sâni, se va produce mai puţin. Tratarea angorjării va duce la producerea a mai mult lapte pentru bebeluşul şi ajută la protejarea producţiei lactate.
 • evitarea blocării canalelor galactofore sau mastitei. Angorjarea netratată provoacă blocarea canalelor galactofore şi infecţia sânilor (mastită).

Când se tratează?

Când sânii sunt fermi, grei, pielea lor pare întinsă şi strălucitoare atunci se mulge laptele astfel încât circulaţia sângelui să fie îmbunătăţită, iar umflarea să se reducă.

Multe mame observă o creştere a temperaturii organismului când sânii sunt angorjaţi. De obicei, temperatura sub 38.4 C nu se asociază cu infecţie. Continuaţi alăptarea şi ţineţi bebeluşul aproape de dumneavoastră.

Angorjarea sânilor după primele săptămâni de la naştere

Cauzele obişnuite ce determină angorjarea sânilor sunt:

 • Sărirea unei mese de alăptare sau a unui muls. Acestea se întâmplă uşor în timpul vacanţelor sau sărbătorilor sau când sosesc vizitatori. Încurajarea bebeluşului să sugă ori de câte ori doreşte sau mulgerea laptelui mai frecvent sunt benefice.
 • Hrănirea bebeluşului după un orar bine stabilit. Studii recente au demonstrat că sânii mamelor variază în cantitatea de lapte produsă şi pot stoca fără a deranja mama. Mamele care urmează o rutina, un program impus, suferă adeseori de angorjare şi mastită deoarece sânii lor nu sunt drenaţi destul.
 • Mulgerea laptelui. Unele cărţi recomandă mulgerea laptelui pentru păstrarea producţiei de lapte mai mult decât nevoile bebeluşului. Producând mai mult lapte decât are nevoie bebeluşul e posibil ca riscul de angorjare şi mastită să crească, în special dacă nu aţi muls laptele sau nu aţi alăptat timp de mai multe ore.
 • Bebeluş care nu este în stare sau nu doreşte să se hrănească din diverse motive. Mulgerea frecventă a laptelui matern înainte ca bebeluşul să poată fi alăptat ajută la menţinerea producţiei de lapte şi la evitarea blocării canalelor/mastitei.
 • Înţarcarea precoce. Dacă în timpul înţărcării suferiţi de angorjare, e necesar să încetiniţi procesul. Acest lucru va da timp sânilor să-şi revină şi să se adapteze la reducerea cererii de lapte. Dacă alăptarea mai frecventă nu este o opţiune, încercaţi să mulgeţi atât lapte cât să elibereze sânul.

Sursa: La Leche League Marea Britanie, 2008, Foaia informativă nr. 2083.

Tradus de Roxana Mirela Duduș