“Contrazicem, pe mai multe planuri, presupunerea că somnul solitar al bebeluşului este varianta optimă, având în vedere că din punct de vedere evoluţionar nu a fost aşa, pe plan mondial” – Dr. Helen L. Ball
Bebeluşului îi este necesară alăptarea pe timp de noapte în primele luni şi poate avea nevoie de atenţia părinţilor pe durata nopţii în primii ani. Părinţii au nevoie să găsească soluţii pentru a întâmpina nevoile bebeluşului pe timp de noapte, dar şi a-şi asigura propria odihnă.
Alăptarea este mai usoară pe timp de noapte când mama ia bebeluşul cu ea în pat şi alăptează culcat; multe mame susţin că în acest fel alăptarea pe durata nopţii este o plăcere şi rezultă într-un somn mai bun atât pentru mamă, cât şi pentru bebeluş.
Alăptarea şi dormitul împreună (“bed sharing” – în acelaşi pat; “co-sleeping” – în aceeaşi cameră) este metoda tradiţională de îngrijire a nou-născutului pe timp de noapte. Totuşi, dormitul în acelaşi pat cu bebeluşul poate să nu fie potrivit pentru toate familiile. Poate preferaţi să culcaţi bebeluşul într-un pătuţ separat sau unul ataşat patului matrimonial şi să îl aduceţi lângă dumneavoastră când îl alăptaţi. Unele mame preferă să alăpteze în poziţia “şezut”, mai ales în primele săptămâni.
Bebeluşii au deseori “preferinţe” legate de locul de dormit şi părinţii se conformează adesea, pentru că un nou-născut agitat înseamnă nopţi nedormite pentru întreaga familie.
Majoritatea bebeluşilor vor dormi în diverse locuri atât ziua, cât şi noaptea, şi fiecare din aceste locuri trebuie privit şi din perspectiva siguranţei.
Recomandări utile
Unele autorităţi sfătuiesc părinţii, indiferent de situaţia lor, că este mai sigur să pună nou-născutul să doarmă într-un pătuţ separat, lângă patul lor, decât să îl tină cu ei în pat. Este posibil să vi se spună că există un risc crescut de SIDS (Sindromul Mortii Subite la Sugar) în cazul somnului în acelaşi pat cu părinţii (bed-sharing). Dar cercetările au arătat că acest lucru este adevărat doar statistic, raportat la numărul în scădere a cazurilor de SIDS în pătuţ, nu neapărat o creştere a numărului de cazuri în situaţia somnului cu părinţii. Acest sfat universal nu ia în considerare diferenţele dintre diversele tipuri de familii şi situaţii particulare, în special dacă bebeluşul este alăptat exclusiv, dacă părinţii au consumat alcool sau droguri. Ce este sigur pentru o familie poate să nu fie sigur (sau posibil) pentru altă familie. Fiecare familie are nevoie de informaţii care să o ajute să ia cea mai bună decizie legată de somnul bebeluşului.
Este posibil ca unii părinţi să nu mai pună nou-născutul cu ei în pat ca urmare a acestor recomandări sau ca urmare a presiunii familiei sau prietenilor. O mamă care este descurajată de la somnul împreună cu nou-născutul poate întâmpina dificultăţi atât de mari noaptea încât va renunţa la alăptare, cu implicaţii serioase pentru sănătatea ei şi a bebeluşului ei. Bebeluşii au o nevoie fiziologică de a fi în contact cu mama pe o durată mare de timp, la început. Acesta poate deveni agitat dacă i se refuză acest contact cu mama. Dacă unei mame care alăptează îi este frică să îşi ia bebeluşul cu ea în pat, dar acesta începe să plângă când este pus în pătuţ, ce soluţii are mama?
Deseori mamele adorm în timpul alăptării de noapte, datorită schimbărilor hormonale cauzate de suptul de noapte al bebeluşului. Este mult mai logic pentru părinţi să asigure un mediu sigur de somn împreună cu bebeluşul decât să rişte ca mama să adoarmă în timpul alăptării în locuri nesigure (fotoliu, canapea, scaun etc). Cercetările arată că în perioada în care numărul de morţi infantile cauzat de SIDS a scăzut, numărul de morţi al bebeluşilor adormiţi pe canapea aproape s-a dublat.
Cercetători în domeniul somnului nou-născutului, printre care şi dr. Helen Ball de la “Parent-Infant Sleep Lab” al Universităţii Durham din UK şi dr. James McKenna de la “Mother-Baby Behavioral Sleep Laboratory” al Universităţii Notre Dame din Indiana, SUA, pun la îndoială aceste recomandări generice de a nu dormi împreună cu nou-născutul.
Cum rămâne cu suzeta?
Un articol recent scris de Peter Blair si Peter Fleming discută faptul că rata deceselor infantile cauzate de SIDS a scăzut o dată cu scăderea ratei de folosire a suzetei la nou-născut. Ei susţin că acest lucru subminează teoria conform căreia folosirea suzetei scade riscul de SIDS.
Efectele Benefice
Desi asigurarea unui mediu de somn complet lipsit de riscuri este imposibilă, studiile dr. Ball au dovedit că mamele care alăptează şi care dorm împreună cu nou-născuţii adoptă instinctiv o poziţie protectoare, care face dificilă rostogolirea accidentală peste bebeluş sau sufocarea cu perne sau aşternuturi. A observat, de asemenea, că bebeluşii nu se supraîncălzesc în această situaţie şi că se reuşeşte alăptarea mai eficient şi pentru o perioadă mai îndelungată în acest mod, cu multiple beneficii atât pentru copil, cât şi pentru mamă.
Infecţiile cu unele bacterii sau viruşi cresc riscul de moarte subită la nou-născuţi (SIDS) şi, cum alăptarea scade riscul acestor infecţii, ar trebui precauţie în descurajarea practicilor de tip bed-sharing, care sunt în avantajul alăptării prelungite şi eficiente.
Bebeluşii care nu sunt alăptaţi au un risc mai mare de SIDS, iar comunitatea medicală încurajează alăptarea cel puţin până la 6 luni, când scade semnificativ riscul de SIDS.
Cercetările dr. McKenna arată că nou-născuţii care dorm împreună cu un adult responsabil au un risc de SIDS de două ori mai scăzut decât cei care dorm singuri în cameră sau chiar cu alti copii în cameră. “Împreună” poate însemna atât în pat cu mama, cât şi în pătuţ separat, lângă al mamei. Deşi nu putem spune că actul de a dormi în acelaşi pat cu nou-născutul scade riscul de SIDS, putem afirma că o mamă care decide să doarmă în acelaşi pat cu bebeluşul ei pe perioada alăptării îşi ia toate măsurile de precauţie pentru a scădea riscul de SIDS, transformând experienţa dormitului împreună în una benefică şi sigură.
O alegere informată
Este important ca familia să fie informată cu privire la riscurile şi beneficiile legate de locul în care doarme nou-născutul, în contextul situaţiei proprii, adaptate fiecărei familii în parte. Astfel, aceştia pot face o alegere informată, în cunoştinţă de cauză.
Scopul principal este o experienţă a alăptăre cât mai plăcută şi îndelungată, somn în siguranţă pentru bebeluş şi o noapte odihnitoare pentru toată lumea!
Sursa: La Leche League Marea Britanie, Foaia informativa nr. 3001, 2010
Tradus de Lioredana Ciofu