Încă alăptezi?

Nu cu mult timp în urmă vă țineați pentru prima dată în brațe micul nou-născut și vă începeați împreună drumul în alăptare. Dintr-o dată timpul se scurge și te regăsești că încă alăptezi un bebeluș mai în vârstă sau un copil – ceva ce poate nu te-ai fi văzut niciodată făcând! La momentul acesta vă puteți gândi dacă copilul dumneavoastră va ajunge să fie “alăptat pentru totdeauna”.

Pentru multe dintre mame, așteptările celorlalți sunt cele care constituie o problemă. De îndată ce alăptarea merge bine, oamenii par să înceapă să vă întrebe când aveți de gând să vă opriți.

20170107_161111

Să faceți față presiunii celorlalți să încetați alăptarea nu este ușor, dar în adâncul sufletului veți ști ce este bine pentru dumneavoastră și copil.

De ce alăptarea este încă importantă

Laptele este încă nutritiv

Chiar dacă bebelușul alăptat va fi introdus în captivanta lume a mâncării solide, în jurul vârstei de șase luni, laptele matern va rămâne alimentul său de bază până la aproximativ doisprezece luni.

Pe lângă asta, laptele matern are în continuare o contribuție importantă în dieta copilului, asigurându-i, după 18 luni, până la o treime din necesarul de calorii și proteine zilnice, fiind în același timp și o sursă bună de vitamine și minerale. Copiii, de multe ori, mănâncă cantități variabile de mâncare de la zi la zi așa că  poate fi liniștitor gândul că încă primește lapte.

Protecție împotriva bolilor

Laptele matern continuă să completeze și să întărească sistemul imunitar al copilului tău. Chiar dacă alăptarea nu este o garanție că nu se va îmbolnăvi, ajută la ameliorarea severității bolii dacă o face. Când este bolnav, laptele matern poate fi singurul aliment sau băutură pe care o poate gestiona, în special în timpul crizelor de vărsături și diaree. Alăptarea este, de asemenea, și foarte reconfortantă pentru un copil bolnav și vă poate face să treceți mai ușor peste boala lui și pe dumneavoastră.

Confort și siguranță

Alăptarea oferă siguranță în momentele în care copilul se dezvoltă cu rapiditate și lumea poate părea un loc derutant. Mama este deseori surprinsă de cât de importantă rămâne alăptarea pentru bebelușul ei mai în vârstă sau chiar copil.

Alăptarea după perioada de bebeluș este normală

Întărcarea este procesul prin care un copil învață să își ia nutrienții nu numai din laptele mamei. Începe în momentul în care copilului îi sunt introduse alimente și băuturi pe lângă laptele matern și se încheie când într-un final copilul încetează să mai fie alăptat.

10734008_834594296603872_1696249628014666941_n

Pot exista gânduri că dacă nu se începe procesul de încetare a alăptării, copilul va fi “alăptat pentru totdeauna”. Dar copiii ajung să treacă peste procesul de alăptare pe cont propriu, asa cum ajung să depășească și alte comportamente de copii. Acest proces de “înțărcare naturală” permite copilului să se dezvolte în ritmul propriu, renunțând la alăptare în concordanță cu propriul său ritm. Toți copiii încetează să mai fie alăptați în final, dar unii mai devreme decât alții. Decât să stabilească un moment anume pentru a întrerupe alăptarea, multe mame continuă să alăpteze atât timp cât este confortabil pentru ele și copil.

Sentimente amestecate

Nu toate mamele se simt comfortabil sau își doresc să își alăpteze bebelușii după un anume punct. Sau pot simți că al lor copil mănâncă prea mult sau mai mult decât le este confortabil. Înainte de a lua decizia de a înțărca, trebuie luat în considerare dacă alăptarea chiar vă face viața mai grea. Copilul va avea nevoie constant de atenție și de grijă pentru câțiva ani, indiferent dacă este alăptat sau nu. Câteodată nevoile pot fi îndeplinite mai simplu și mai ușor prin alăptare decât în orice alt fel.

Pentru multe mame, scurtarea duratei de hrănire sau reducerea frecvenței este îndeajuns să le facă să fie mai pozitive în ceea ce privește alăptarea și să fie mai încrezătoare că aceasta se va sfârși la un moment dat. Pliantul  “Thinking of weaning? How breastfeeding ends” și cartea “Mothering your nursing toddler” oferă sugestii despre cum să reduceți ori să încetați alăptarea într-un mod blând și totodată îndeplinind nevoile copilului Consultanta LLL poate avea sugestii precum și alte mame din grupul dumneavoastră local care au găsit propriile soluții.

10646636_807814459281856_61114942996092492_n

Comentarii de la alte persoane

Cea mai mare provocare va fi sa faceți față părerilor celorlalți despre cât ar trebui să dureze alăptarea și despre cum ar trebui să se producă înțărcarea. Explicarea importanței alăptării, persoanelor care au ales altceva, poate părea amenințătoare. În schimb ajutați-i să se simtă mai confortabil menționând despre cum alăptarea face ca viața să fie mai simplă pentru dumneavoastră, copilul și familia dumneavostră. Ați putea spune că inițial nu plănuiați să alăptați atât de mult: “ La început plănuiam să îl alăptez șase luni. La șase luni m-am hotărât să îl înțarc la un an” sau “ Înainte să se nască nu luam în considerare să alăptez un copil mai mare”. Câteodată un zâmbet și un răspuns glumeț pot face minuni: “Când va înceta să mai fie alăptat?” ”Oh, cam în 5 minute sau cam așa mă aștept”.

Faceți lucrurile pe care le faceți de obicei

Critica poate fi mai ușor de manevrat când sunteți veselă și încrezătoare. Chiar și așa, puteți să vă simtiți incomod în legătură cu alăptarea copilului în fața celorlalți. Pe măsură ce copilul dezvoltă capacitatea de a aștepta, unele mame setează limite de cum și unde alăptează sau le distrag atenția când este incomod. Puteți alăpta înainte să ieșiți și puteți lua cu dumneavoastră gustări sănătoase și băuturi pe care să le oferiți copilului până ajungeți în mașină, acasă sau în alte locuri convenabile.

Alegerea cu atenție a unei ținute  poate ajuta în evitarea unei expuneri nedorite și alegerea unui cuvânt de cod pentru alăptare cum ar fi “num-nums” sau ”lăptic” o va face mai puțin evidentă când copilul va cere să fie alăptat, când vă ocupați de lucrurile pe care le faceți de obicei.

Maniere în alăptare

Setarea unor limite în ceea ce privește modul în care bebelușul mai în vârstă sau copilul dumneavoastră este alăptat reprezintă startul unei discipline blânde, ghidându-l spre un bun comportament. Începeți prin oferirea mâinii dumneavoastră sau a unei jucării pentru a-și ține mâinile ocupate în timp ce este alăptat. Dacă copilul încearcă să manânce în poziții ciudate sau acrobatice incomode, puteți să îi spuneți că vă doare și că dacă vrea să fie alăptat trebuie să stea corespunzător. Este de preferat să impuneți limite în alăptare înainte să devină o problemă comportamentul acesta. Dacă un comportament cu care nu sunteți de acord a devenit un obicei, va fi nevoie de ceva perseverență ca lucrurile să se schimbe. Dar, chiar și cei mai mici copii reacționează la ghidarea prin iubire consecventă, în special, dacă este răsplătită prin alăptare și printr-un mulțumesc.

10469417_807814652615170_9168046920269435970_n

Sfaturi contradictorii

Unele persoane, chiar și unii medici, care nu sunt familiarizatei cu alăptarea unui bebeluș mai în vârstă sau a unui copil, pot susține că alăptarea după o anumită vârstă duce la răsfăț, apariția cariilor, obezitate cât și a altor consecințe. Nu există dovezi pentru aceasta. Siguranța atașamentului unui copil, de fapt, conduce la independență.

Există dovezi cum că apariția cariilor se datorează prezenței anumitor bacterii orale și a defectelor de smalț. Limitarea alimentelor ce conțin zahăr (incluzând fructe uscate), băuturilor și dulciurilor, precum și curățarea atentă sunt prevenții mai bune decât încetarea alăptării. De asemenea, există dovezi cum că obezitatea este mai des întâlnită în rândul copiilor care nu au fost alăptați.

Copiii se dezvoltă în ritm diferit: târârea, mersul și vorbitul la diferite vârste. De ce întărcarea ar trebui să fie mai diferită? Nevoia copiilor de a suge și de apropiere diferă. Dacă copilului dumneavostră îi face plăcere alăptareal și îl face să se simtă bine, ce alt motiv ar fi mai bun pentru a vă alinta cu el!

Beneficii pentru dumneavoastră

Alăptarea ajută:

-la calmarea unui copil foarte obosit și agitat;

-deorece vă liniștește pe amândoi în cazul în care copilul este rănit sau are dureri;

-în ceea ce privește frustrările și calmare tantrumurilor copiilor. În timp ce sunt și atașați, comportamentul impulsiv este normal la copiii mici, unele familii observă că atunci când alăptarea continuă, “teribilii doi” se transformă în ”minunații doi”;

– deoarece sunteți mai calmă și reușiți să readormiți mai ușor, datorită hormonilor alăptării;

– la reducea riscului de dezvoltare a cancerului mamar.

Gânduri despre întărcare?

Dacă vă gândiți să parcurgeți pași activi către încetarea alăptării găsiți multe sugestii în pliantul “Thinking of weaning? How breastfeeding ends”.

Metoda “nu îi oferi, nu refuza” poate fi o abordare utilă după al doilea an. Doar continuați să îi îndepliniți nevoia de a fi alăptat când este rănit, obosit sau supărat și așteptați până când va cere, când nevoia este mai puțin evidentă. Oferiți o gustare sănătoasă, lichid sau o poveste în loc și observați cum reacționează. Încurajând copilul să vă ajute în casă și să fie implicat în joacă pot fi metode naturale de distragere când nu are nevoie să fie alăptat. Setarea de limite potrivite este startul în disciplina blândă și poate fi o metodă de vă salva relația de alăptare. Cât va fi capabil să aștepte depinde de situație și de vârsta copilului. Asigurați-vă că vă țineți de cuvânt și îi oferiți alăptarea promisă, ca el să aibă încredere în dumneavostră și să fie dispus să aștepte.

Dorind încă un copil

Ciclul menstrual regulat, de obicei, semnalizează revenirea fertilității. În timp ce unele mame care nu folosesc contracepția rămân însărcinate în timp ce alăptează un copil mai mare, altele nu rămân gravide până ce nu încetează alăptarea. Fiecare mamă reacționează diferit la stimulii alăptării și nu pot fi găsite răspunsuri. Unele mame încearcă întărcarea parțială sperând să rămână gravide, dar multe așteaptă știind că, cu timpul, relația de alăptare va scădea în intensitate și fertilitatea va reveni.

Sarcina

Mamele gravide care alăptează primesc sfaturi contradictorii despre întărcare. Unele mame continuă să alăpteze în timpul sarcinii și pot continua alăptând ambii copii, aceasta se numește alăptare în tandem. Alte mame își înțarcă copiii sau copiii lor se înțarcă singuri în timpul sarcinii. Cartea “Breastfeeding through pregnancy and beyond” sau cartea “Adventures in tandem nursing” vă pot ajuta în luarea unei decizii. Unele mame își dau seama că scurtarea duratei alăptării sau înțărcarea parțială le ajută să își îndeplinească propriile nevoi și pe cele ale bebelușului mai în vârstă sau ale copilului.

Găsirea sprijinului

Este normal să vă simțiți izolată când realitatea cu un bebeluș sau un copil nu este cea la care v-ați așteptat. Posibilitatea de a cunoaște alte mame în situații similare vă poate fi de mare ajutor. În grupurile La Leche League sunt binevenite mame ce se află în orice etapă a alăptării, așa că veți găsi deseori mame care alăptează bebeluși mai în vârstă sau copii la întâlnirile locale. Unele grupuri LLL țin întâlniri cu copii mai mari unde puteți împărtăși experiențe și sfaturi.

Sentimente, nevoie și așteptări

Propriile sentimente

Indiferent de cum vă simțiți, aveți grijă de dumneavoastră ca să vă puteți bucura de îngrijirea  propriului copil. Evitați să luați decizia pripită de a înțărca. O pauză, un somn, o baie sau poate doar ceva de mâncare sau de băut, poate reprezenta tot ce aveți nevoie pentru a vă reîncărca înainte de vă decide ce vreți să faceți. Alăptarea este o relație în doi și nevoile dumneavostră sunt importante, de asemenea. Vă puteți ajusta abordarea pe măsură ce situația se schimbă.

Nu este ușor când sunteți gata să întrerupeți alăptarea și copilul dumneavoastră nu este. Pentru a vă ajuta copilul să meargă mai departe, încercați să puneți capăt alăptării gradual și cu dragoste în timp ce îi oferiți timpul și atenția dumneavostră în alte moduri. Încurajarea și sprijinul sunt întotdeauna de ajutor cand copiii dumneavoastra trec de la copilărie la adolescență.

O nevoie acută de mama

Bebelușii au o nevoie intensă de a fi cu mama lor ce este la fel de importantă ca nevoie de hrană. Alăptarea nu este doar hrană – îl ajută pe copilul dumneavoastră să păstreze strânsul atașament de dumneavoastră ce îi oferea siguranță până acum. Siguranța legăturii cu mama sa reprezintă baza celorlalte relații și îl ajută să devină mai independent pe masură ce crește și se dezvoltă.

10342883_807814865948482_8720676992595423577_n

Există multe motive pentru care copiii au nevoie de o extra-asigurare oferită de alăptare. Mulți copii vor să fie alăptați doar ocazional, probabil când vor să adoarmă sau când se rănesc. Dar dacă copilul dumneavoastră vrea să fie alăptat cu o poftă excesivă, poate fi de folos să cercetați ce se întamplă în viața lui și în a dumneavoastră. Este posibil să petreacă timp departe de dumneavoastră sau timpul și atenția dumneavoastră nu sunt concentrate pe el uneori, cum ar fi alți copii, telefonul, internetul sau locul de muncă. Îi îndepliniți nevoile de atenție, conversație și joacă împreună, pe lângă gustări și băuturi, înainte de a cere să fie alăptat? Și dumneavoastră este posibil să vă fi obișnuit să vă gândiți că alăptarea îndeplinește toate nevoile. Pe măsură ce cresc, copiii își doresc de asemenea toată atenția dumneavoastră. Câteodată alăptarea înlocuiește și altă conectare: joaca, explorarea mediului înconjurător precum și participarea la treburile casnice.

Uneori când este nevoie să fiți despărțiți, nevoia lui de apropiere poate fi mai intensă ca niciodată față de atunci când sunteți împreună. Satisfacerea nevoii lui îl va ajuta să facă față momentelor în care sunteți plecată. Multor copii mai mari le face plăcere să își petreacă timpul cu tata și cer să fie alăptați doar când e mama prin preajmă.

Copiii mici deseori sunt influențați de orice stress emoțional din familie sau schimbări cum ar fi mutarea într-o altă casă. Puseele de creștere și achizițiile, bolile sau alergiile pot fi de asemenea factori care influențează nevoia de a fi cu dumneavoastră. Dacă sunteți nesigură sau îngrijorată în ceea ce privește setarea unor limite în alăptare, puteți observa o stare de anxietate la copilul dumneavoastră și că el dorește să fie alăptat mai sunteți dispusă să vă oferiți cu iubire în alte moduri, înțărcarea este de așteptat să meargă mult mai lin.

Sentimentele tatălui

Este posibil ca partenerul dumneavoastră să nu se simtă confortabil cu faptul că încă este alăptat copilul acum că este mai în vârstă. El poate simți că este prea dependent de dumneavoastră sau că alăptarea este doar pentru bebeluși. În ochii dumneavoastră copilul vostru este încă un bebeluș în timp ce alții îl/o văd ca pe un băiat mare sau fată care poate merge și vorbi.

Poate fi de ajutor să vă împărtășiți sentimentele onest față de partener și să ascultați cu atenție ce simte și el. Poate descoperi că o discuție cu un alt tată al cărui copil a fost alăptat pentru o perioadă mai mare de timp sau cunoscând un copil sigur pe el și independent care a fost alăptat pe o perioadă mare de timp îi poate liniști din griji.

Așteptări

Câteodată propriile așteptări nu se potrivesc cu cele individuale ale copiiilor. În timp ce societatea noastră se așteaptă ca bebelușii să fie înțărcați în primul an de viață, nimeni nu pare să își pună problema că mulți copii de doi și trei ani încă sug din biberoane, deget sau suzete sau au nevoie de un obiect de comfort. Dacă nevoia de apropiere și de siguranță a copilului este asigurată atunci nevoia va fi îndeplinită, permițându-i să crească și să treacă mai departe în ritmul propriu.

Toți copiii sunt diferiți, dar povestea lui Sue arată cum permițându-i unui copil să se bucure de relația de alăptare și de dezvoltarea în ritmul propriu își arată meritele în final.

“Știu că unii oameni privesc cum băiețelul mic se urcă pe genunchii mamei pentru a fi alăptat, ascunzându-și fața timid în urmărul mamei sau poate insistând să se urce în patul familiei în locul celui propriu și făcându-și griji cum că acest flăcău va deveni “băiatul mamei”. Dacă cineva cunoscut și-a exprimat aceste griji, poate ați vrea să îi spuneți despre băiatul meu Michael. A fost alăptat până la vârsta de 4 ani, a preferat să stea acasă și să nu meargă la grupuri de joacă, până la patru ani și ceva a frecventat patul familiei pentru o perioadă lungă. Dar, la vârsta de 18 ani Michael terminase RAF Regiment Training, un curs ce presupune foarte mult efort fizic. Doar opt din cei treizeci și unul de recruți au reușit. Acum fiind caporal, Michael este un bărbat sigur pe sine, matur și foarte iubitor.”

Sursa: La Leche League Marea Britanie, foaia informativă nr. 3102, 2011

Tradus de Ronelia Nechita