Dacă lăsați bebelușul în grija altcuiva

Dacă între dumneavoastră și bebeluș s-a stabilit deja o rutină satisfăcătoare a alăptării, orice fel de separare ar putea să vină cu emoții amestecate. Acest lucru se poate întâmpla indiferent de durata separării, fie că aceasta va dura una-două ore, fie mai mult. Ar putea să vă îngrijoreze modul în care se va hrăni bebelușul și dacă acesta va accepta laptele matern depozitat pentru el sau dacă se va simți bine fiind în grija altcuiva.

20160301_201217

O mamă care alăptează va prefera să își țină bebelușul aproape decât să îl lase în grija altcuiva. Puțină imaginație și creativitate vă va ajuta să depășiți multe obstacole. Totuși, pentru situațiile când este necesar ca bebelușul să rămână cu altcineva, aceste sfaturi de la alte mame trecute prin situații similare, v-ar putea ajuta pe dumneavoastră și bebelușul dumneavoastră.

Grija pentru bebeluș

Separarea de dumneavoastră ar putea fi stresantă pentru bebeluș și acest lucru este absolut normal. A fi lăsat în grija unui străin, oricât de blândă și atentă ar fi acea persoană, poate fi un lucru înfricoșător pentru un copil mic. Prin urmare, încercați să găsiți o bonă pe care copilul dumneavoastră deja o cunoaște și iubește, cum ar fi tăticul lui sau unul dintre bunici. Dacă acest lucru nu este posibil, încercați să găsiți o persoană care a mai avut grijă de bebeluși alăptați și care vă va respecta stilul de parenting pe care l-ați ales pentru copilul dumneavoastră. Înainte de a-l lăsa în grija respectivei persoane, dați-i timp bebelușului dumneavoastră să se obișnuiască treptat cu acea persoană în prezența dumneavoastră. Este indicat să vorbiți cu persoana respectivă despre nevoile bebelușului dumneavoastră și despre așteptările pe care le aveți, menționând faptul că veți lăsa pentru bebeluș lapte matern.

Dacă separarea de bebeluș intervine din cauza întoarcerii dumneavoastră la locul de muncă, o idee bună ar fi să găsiți o creșă în apropierea serviciului deoarece acest lucru va reduce perioada de separare de copil. Acest aranjament ar putea să vă permită să alăptați bebelușul în pauza de prânz. În orice caz, cel mai important lucru este să găsiți o persoană cu care atât dumneavoastră, cât și bebelușul vă veți simți confortabil, indiferent dacă această persoană se află mai aproape sau mai departe de locul dumneavoastră de muncă.

20160126_114935

Dacă bebelușul intră în colectivitate, la creșă, interesați-vă cine este persoana care se va ocupa în mod direct de copil pentru a putea discuta direct cu respectiva persoană. Atunci când vă pregătiți pentru reluarea activității la locul de muncă, faceți în așa fel încât bebelușul să aibă timp să se acomodeze cu respectiva persoană, lăsându-l pe copil cu acea persoană pentru perioade scurte de timp înainte de a-l lăsa întreaga zi.

Considerații practice

Indicat ar fi să explicați persoanei care rămâne cu bebelușul preferințele acestuia și așteptările dumneavoastră în ceea ce privește îngrijirea copilului. Luați în considerare următoarele aspecte:

  • Obiceiurile alimentare. Explicați câte mese de lapte ar trebui oferite copilului, cât de dese ar trebui să fie și cum se manifestă bebelușul atunci când îi este foame.
  • Amintiți-i bonei să ofere copilului laptele matern pe care dumneavoastră l-ați lăsat depozitat pentru acesta în cazul în care nu ați început diversificarea bebelușului.
  • Depozitarea și prepararea laptelui matern pentru bebeluș.
  • Dacă bebelușul dumneavoastră a depășit vârsta de 6 luni, trebuie să lăsați indicații despre mâncărurile și băuturile cu care copilul este obișnuit și dacă preferă să se hrănească singur.
  •  Jucăriile și activitățile preferate de copilul dumneavoastră.
  •  Trebuie să relatați persoanei despre particularitățile de caracter ale copilului și cum abordează acesta situațiile noi.
  •  Obiceiurile de somn și cum preferă bebelușul să fie adormit.

Este indicat să discutați cu bona situația ipotetică în care bebelușul dumneavoastră refuză mâncarea sau este supărat din cauza absenței mamei. O bonă de încredere va avea propriile sugestii în gestionarea situațiilor de mai sus. Mult contact fizic și atenție vă vor ajuta bebelușul în perioada absenței dumneavoastră. Jucăriile cu care este familiarizat și hrănirea cu lapte matern îl vor face pe bebelușul dumneavoastră să se simtă confortabil.

Metode de hrănire a copilului alăptat

Mulți dintre copiii alăptați nu sunt hrăniți cu biberonul niciodată, chiar și în situațiile în care sunt separați de mamă. Bebelușului dumneavoastră i se poate oferi lapte în diverse feluri, iar dumneavoastră puteți opta pentru metoda de hrănire cu care copilul este obișnuit sau pe care o preferă. Informații detaliate despre opțiunile de hrănire veți găsi mai jos, inclusiv metode care vă vor ajuta în cazul în care bebelușul refuză biberonul.

Bebeluși sub trei luni

Bebelușii foarte mici pot fi hrăniți cu lapte matern cu ajutorul unei căni, a unei lingurițe sau a unei seringi.

Începând cu trei luni

Puteți folosi o cană simplă sau o căniță cu cioc. Ideal ar fi ca bebelușul să fie învățat cu acestea cât timp dumneavoastră sunteți încă prezentă pentru a vă asigura că va accepta laptele din ele și atunci când nu veți fi de față.

Îl puteți lăsa pe bebeluș să experimenteze cu cănile și să le țină singur. Odată ce bebelușul va împlini șase luni, îi puteți oferi apă în astfel de căni pentru a-l încuraja să bea. Stați la masă cu el și beți și dumneavoastră pentru ca bebelușul să vă poată vedea și imita. O strategie bună ar fi să vă prefaceți că beți din cana copilului deoarece acest lucru îi va arăta că a bea reprezintă o plăcere. Interacțiunea socială cât timp bebelușul învață va compensa lipsa apropierii fizice din timpul alăptării și îl va face pe bebeluș să accepte mai ușor alternativele.

Biberoanele

Biberoanele prezină anumite dezavantaje pentru bebelușii alăptați exclusiv. Din cauza biberoanelor, bebelușul ar putea dezvolta ceea ce se numește confuzia mameloanelor deoarece suptul la sân se realizează printr-o tehnică diferită de suptul unei tetine a biberonului. Totuși, dacă bebelușul este deja obișnuit cu sânul, iar alăptarea decurge fără probleme, această confuzie a mameloanelor ar putea să nu mai fie o problemă, deși mulți bebeluși au o anumită reticență sau pur și simplu refuză biberonul. Până la urmă, cu cât veți sta mai mult cu bebelușul, cu atât va fi mai ușor să evitați folosirea de orice fel a biberoanelor.

Bine de știut

Cât de mult lapte?

Este dificil de determinat cât de mult lapte va avea nevoie un bebeluș alăptat atunci când e separat de mama lui. Determinarea cantității necesare va depinde de vârsta bebelușului, cât de bine/mult a fost hrănit înainte de separarea de mamă și pentru cât timp este lăsat în grija altcuiva.

Există dovezi care arată că bebelușii alăptați exclusiv au nevoie de mai puțin lapte decât bebelușii hrăniți cu formulă de lapte, cu până la 25% mai puține calorii la patru luni. Nimeni nu poate estima de cât lapte va avea nevoie un bebeluș în timpul unei sesiuni de hrănire, deși o bonă obișnuită cu bebelușul își va face cât de repede o idee în legătură cu cantitatea de lapte necesară. În medie, bebelușii alăptați au nevoie de 60-120 ml de lapte de 8-10 ori pe zi. Este improbabil ca un bebeluș alăptat să consume 240 ml de lapte matern în timpul unei sesiuni de hrănire.

20160305_114035

Chestiuni practice

Plănuiți să vă alăptați bebelușul exact înainte de plecare și imediat după ce v-ați întors acasă. În acest fel, nu va trebui să vă faceți griji în legătură cu cantitatea de lapte pe care o ingerează în lipsa dumneavoastră. Procedând în modul descris mai sus, veți evita nevoia de a scoate laptele cât timp sunteți despărțită de bebeluș și veți evita de asemenea angorjarea sânilor sau mastita.

Dacă nu aveți posibilitatea să alăptați înainte de a-l lăsa pe copil, o alternativă ar fi să-l alăptați înainte de a pleca de acasă. Unele mame aleg chiar să alăpteze în mașină înainte de a intra și a lăsa copilul la creșă.

Ciclul invers al alăptării

Mulți bebeluși se adaptează programelor de lucru ale mamelor lor, hrănindu-se cu mai puțin lapte în perioada de absență a mamei și recuperând când mama se întoarce lângă ei. Această tendință a bebelușilor de a sta mai mult la sân cât timp mama este prezentă, ajută la alinarea copilului pentru absența mamei și previne pierderea lactației. Cu cât stați mai puțin despărțită de bebelușul dumneavoastră, cu atât mai ușor îi va fi acestuia să compenseze pentru mesele de lapte de care nu mai are parte pe timpul zilei. De asemenea, dormitul aproape de bebeluș va ușura trezirile nocturne pentru alăptare.

Separarea de dumneavoastră va fi mult mai ușoară pentru bebeluș dacă vă veți concentra pe nevoile bebelușului atunci când petreceți timp împreună. Dacă bebelușul pare că ar dori să vă respingă este cu atât mai important să îi oferiți timpul și atenția dumneavoastră cât de mult posibil. Această reacție nu reprezintă o respingere adresată dumneavoastră, ci reprezintă o modalitate absolut normală de gestionarea a anxietății de separare. O altă reacție ar putea fi nevoia tot mai mare de atașament și dorința de a se afla cât mai mult în prezența dumneavoastră, nelăsându-vă să părăsiți încăperea sau să-l lăsați jos din brațe. Încurajarea unui atașament sănătos față de persoana care îl îngrijește în absența dumneavoastră, ar putea să ajute bebelușul să se simtă mai în siguranță atunci când lipsiți. O modalitate de încurajare a atașamentului ar putea fi petrecerea timpului în trei: dumneavoastră, bebelușul și persoana în grija căruia va rămâne. Unele mame, însă, nu prea reușesc să își reducă temporar programul de muncă.

Alimentele solide

Bebelușii alăptați sunt deseori foarte buni la a regla cantitatea de mâncare și de lichide pe care o ingerează, fără a se supraalimenta sau a consuma mai mult decât au de fapt nevoie. Un bebeluș sănătos va accepta orice mâncare sau lichid este disponibil în locul alternativei de a suferi de foame sau de sete.  Dacă bebelușul dumneavoastră a început diversificarea și este hrănit și cu solide, acestea vor compensa lipsa laptelui matern sau refuzul bebelușului de a ingera lapte din altă sursă decât mama. Multe dintre mâncărurile solide oferite bebelușilor conțin și apă, în mod special fructele. Puteți încerca să-i oferiți lapte matern muls în amestec cu alte alimente solide. Unii bebeluși preferă să bea ceva lichid alături de o gustare, deci oferirea lor într-o combinație poate fi o alternativă bună.

Dacă bebelușul dumneavoastră se hrănește și cu alimente solide este foarte important să anunțați persoana în grija căruia se va afla ce alimente preferă copilul sau cu ce alimente este el obișnuit. Dacă nu veți fi prezentă la momentele în care bebelușul va avea mase de solide este bine să lăsați indicații în legătură cu prepararea mâncării, în legătură cu ce poate bebelușul mânca sau gestiona și sub ce formă, fie bucăți sub formă de finger foods, fie piure. Nu uita să atenționezi bona dacă bebelușul se hrănește singur deoarece cei mai mulți se așteaptă ca bebelușii să fie hrăniți cu lingurița.

O seară în oraș

Există multe opțiuni în cazul în care veți dori să plănuiți o seară în oraș, fără bebeluș. Unele mame aleg să se întâlnească cu prietenii în timpul zilei. E posibil să fie mai ușor pentru bebeluș să accepte o perioadă de absență în timpul zilei. Alte mame aleg să meargă în locuri în care pot fi însoțite de bebeluși.

Trebuie avut în vedere că alcoolul scade temporar lactația. Dacă doriți să beți ceva mai mult, ar fi mai bine să vă alăptați bebelușul înainte de a bea, dar în niciun caz în timp ce beți sau timp de 2-3 ore după aceea. Cu cât beți mai mult, cu atât este mai bine să amânați să puneți copilul la sân. Cu cât beți mai puțin alcool, cu atât mai puțin va pătrunde acesta în lapte, plus că există nenumărate alternative fără alcool în ziua de astăzi.

Dacă ați băut mult și aveți nevoie să vă mulgeți pentru a nu vă simți sânii plini, este mai bine să aruncați laptele astfel obținut. Trebuie să aveți în vedere dacă alcoolul ingerat vă va face să reacționați mai greu la nevoile bebelușului. Rețineți că bebelușii mici sunt mai vulnerabili la efectele alcoolului și că dormitul împreună cu o persoană care a consumat alcool poate deveni periculos.

Studiile arată că acest consum ocazional de alcool nu este dăunător pentru o mamă și bebelușul ei alăptat. Totuși, consumul moderat până la cantități mari pot afecta bebelușul și pot duce la o creștere mică în greutate și dificultăți în dezvoltarea motorie a bebelușului.

Timpul rezolvă multe

Câteva săptămâni pot aduce mari diferențe în viața unui bebeluș, în mod special în ceea ce privește coordonarea, abilitatea de a sta în funduleț, pregătirea pentru alimente solide sau alte moduri în care i se pot oferi lichidele. Dacă ați încercat să introduceți un biberon înainte de separarea necesară și nu ați reușit să îl convingeți, de ce nu luați o pauză? Încercați să vă relaxați și aveți încredere că planurile dumneavoastră vor merge bine. Dacă vă simțiți stresată și preocupată de iminența separării, bebelușul dumneavoastră ar putea să vă preia starea și să reacționeze în consecință. Aveți la dispoziție alte opțiuni de hrănire a bebelușului disponibile. Unele mame au descoperit că evitarea sau întârzierea separării de bebelușii lor a fost cea mai bună alegere pentru ele și copiii lor.

Bebelușul tău tot are nevoie de tine

Alăptarea frecventă și prelungită atunci când sunteți împreună vă va ajuta bebelușul să se adapteze momentelor când nu sunteți disponibilă. Alăptarea nu reprezintă o simplă sursă de hrană, ci și o metodă pentru bebelușul dumneavoastră să se simtă în siguranță. De asemenea, alăptarea îl va proteja și de diverse boli cu care poate intra în contact cât timp sunteți separați. Bebelușul dumneavoastră este foarte norocos să aibă o mamă căreia să-i pese atât de mult de nevoile lui. Continuând să alăptați îi veți oferi bebelușului dumneavoastră senzația de normalitate și oportunitatea să fie aproape de cea mai importantă persoană din viața lui de acum: mama sa.

Sursa: La Leche League Marea Britanie, foaia informativă nr. 2913, 2009

Tradus de Carmen Păun