Suplimentarea cu lapte matern sau înlocuitori ai laptelui matern

La începutul procesului de alăptare sau pe parcurs va fi necesar, în cazuri excepționale și extreme, probabil, să suplimentați cu lapte matern muls sau formula pentru nou născuți. Alternative la utilizarea biberonului vă pot ajuta în tranziția spre alăptare exclusivă, în funcție de vârsta și experiența anterioară de hrănire a bebelușului.

14956436_1811745365739879_7939515380369724008_n

Dacă se folosește biberonul

Dacă alegeți să folosiți biberonul pentru a oferi supliment, următoarele informații pot ajuta bebelușul în tranziția spre alăptarea exclusivă:

 • O tetină cu gaura mică previne un flux puternic de lapte; o gaură mare la tetină înseamnă că va trebui să depună mai puțin efort pentru a suge.
 • Țineți bebelușul într-o poziție verticală, folosindu-vă mâna pentru ai susține gâtul și capul.
 • Pentru a-l încuraja să deschidă larg gurița, plasați tetina deasupra buzelor astfel încât vârful tetinei să fie la marginea superioară a buzei de sus, să îi atingă nasul.
 • Oferiți bebelușului posibilitatea de a avea puțin control. Lăsați-l pe el  să ia tetina în gură. Evitați să împingeți  tetina în gura bebelușului.
 • Înclinați biberonul suficient astfel ca fluxul de lapte să fie lin, bebelușulul să nu fie copleșit de lapte. Pe măsura ce biberonul se golește va trebui să îl ridicați mai mult și, în același timp, să înclinați și bebelușul mai mult.
 •  Încurajați pauzele frecvente pentru a mima alăptarea.
 • Permiteți bebelușului să decidă când a avut suficient.

Creșterea lactației

O să fie necesară răbdarea până ce bebelușul va suge eficient. Dacă bebelușul este dispus oferiți-i sânul la 1-2 ore, de cel puțin 10-12 ori în 24 ore. Eliminați folosirea suzetei și lăsați bebelușul să sugă atât pentru confort, cât și de foame sau sete pentru a stimula creșterea lactației. Fiți pregătite să încurajați alăptarea în timpul serii și nopții, aceasta având un rol deosebit în creșterea lactației.

Pozițiile naturale în alăptare cresc, de asemenea, nivelul hormonilor responsabili de producerea laptelui.

Începe și sfârșește la sân

Bebelușii se așteaptă la un flux puternic de lapte la începutul alăptării când le este foame/sete. Prin  urmare:

 1. Alăptați din ambii sâni, folosind compresia sânului pentru a determina o ejecție a laptelui mai rapidă, până când bebelușulul începe să se agite.
 2. Oferiți-i supliment astfel încât senzația de foame  să nu fie complet satisfăcută.
 3. Încheiați  hrănirea oferindu-i din nou sânul, folosind compresia.

Această metodă este eficientă și în cazul în care trebuie să îi administrați cantități mari de supliment. Dacă lactația este foarte scăzută  se recomandă  începerea  hrănirii  cu a doua etapă.

14915383_1257711950970967_1189320803382277509_n

Compresia sânului

Această  tehnică încurajează  bebelușul să sugă activ și să înghită o cantitate mai mare de lapte.

 1. Susțineți sânul cu o mână – degetul arătător de o parte, celelalte degete de cealalta parte a sânului.
 2. Așteptați pâna ce bebelușul suge activ – falca se mișca până la ureche, înghite, face pauză să respire. Când termină de înghițit strângeți sânul între degete pentru a ajuta ejecția laptelui și înghițirea promptă a acestuia. Mențineți  sânul strâns în timp ce suge activ, după care puteți să îl eliberați din strânsoare.
 3. Rotiți mâna în jurul sânului și repetați etapa a doua, dar într-o zonă diferită a acestuia. Strângerea/presarea sânului trebuie să fie blânda, să nu doară.

Experimentați pentru a descoperi ce vi se potrivește mai bine. Încercați să schimbați  sânii de doua, trei ori în timpul unei hrăniri – când bebelușul dă drumul la sân sau când compresia sânului  nu îl determină să mai sugă activ. Cu timpul bebelușul va avea nevoie din ce în ce mai puțin de compresia sânului pentru a suge activ, până când aceasta nu va mai fi necesară.

O atașare profundă  și confortabilă

Atenția la poziționare și atașare vor asigura  bebelușului o hrănire eficientă. Puteți încerca să experimentați diferite poziții de hrănire. Multe mame sunt de părere că “Biological Nurturing” poziția naturală de alăptare – este o bună modalitate de a încuraja bebelușul să  se atașeze.  Multi bebeluși caută sânul și se atașează adânc și confortabil  dacă  se pot cuibări  la pieptul mamei pentru perioade lungi de timp. Încercați să lăsați bebelușul să stea întins pe corpul dumneavostră, piele pe piele sau îmbrăcat lejer  timp în care vă înclinați astfel încât pieptul si  burtica sa să fie pe corpul dumneavoastră. În timp ce corpul dumneavoastră susține bebelușul aveți mâinile libere să-l ajutați la atașare.

Unii bebeluși,  cei care sunt obișnuiti cu suzeta sau cu supliment oferit cu biberonul, e posibil să nu ia în gură o parte mare din areolă și mamelon, și ar trebui învățați să deschidă larg gura astfel încât să cuprindă  cât mai mult din sân. Încurajați bebelușul să se uite la dumneavoastră în timp ce  deschideți gura cât mai mult, pentru a vă imita. Dacă nu reușiți să fiți confortabilă în timpul alăptării cereți ajutorul unei consultante LLL care v-ar putea oferi mai multe sugestii.

14980727_1364230316945308_6320431249230420201_n

Luați-vă timp acordat doar bebelușului

Cereți ajutorul unei rude, unor prieteni în ceea privește treburile casnice. Ignorați praful și mancați cât mai simplu pentru o săptămână sau două, pentru a vă concentra toată atenția asupra bebelușului. Câteva zile de stat în pat cu bebelușul pot stimula creșterea lactației. Dacă nu reușiți, încercați să vă programați timpul în așa fel încât, zilnic, să stați sau să vă întindeți în pat cu bebelușul pentru o anumită perioadă.

Semne pozitive

Semne că lactația crește:

 • Schimbări hormonale, o scurtă modificare a stării de spirit înainte de apariția laptelui.
 • Sânii sunt mai fierbinți, mai plini sau mai grei, o senzație de furnicătuă.
 • Laptele curge fără să fie stimulat sau faptul că puteți scoate mai mult lapte.
 • Bebelușul ia în greutate și are mai multe scutece umede / murdare, scaunul fiind de culoare galben muștar.
 • Bebelușul începe să refuze suplimentul.

Refuzul sânului

Unii bebeluși nu primesc sânul imediat. Poate fi foarte frustrant cand se întâmplă acest lucru, dar răbdarea si perseverența pot face minuni.

Idei de încercat

 • Oferiți bebelușului contact piele pe piele, sau foarte lejer imbrăcat, pentru perioade lungi de timp în fiecare zi, chiar dacă acesta refuză atașarea la sân.
 • Lăsați bebelușul să ațipească sau să doarmă pe pieptul vostru în poziția naturală de alăptare; această poziție îl poate determina să caute instinctiv sânul. Baia și dormitul împreună pot avea același efect.
 • Extrageți puțin lapte pentru a stimula ejecția acestuia astfel încât laptele sa curgă imediat ce bebelușul se atașează.
 • Oferiți puțin supliment,  cât să îi potoliți foamea  și să îl liniștiți, înainte de a încerca să îl alăptați.
 • Dacă se va atașa, folosiți compresia sânului pentru  a menține fluxul de lapte. Puteți schimba sânii pentru a-i menține interesul.

Păstrați-vă calmul

Încurajarea unui bebeluș să fie alăptat în condițiile în care este foarte recalcitrant la sân, este foarte stresantă și solicitantă. Încercați să vă păstrați calmul și să nu îi transmiteți starea de anxietate bebelușului. Unele mame  găsesc  exercițiile de relaxare ajutătoare. Este foarte posibil ca imediat ce bebelușul se simte  confortabil si relaxat în apropierea sânului să se atașeze când te aștepți mai puțin, în special dacă extragi lapte pentru a stimula creșterea lactației. Și chiar dacă nu se atașează o să vă rămână amintirile cu timpul petrecut împreună.

Ține-ți cont să petreceți timp atât extrăgând lapte, cât și hrănind și oferind afecțiune bebelușului. Faceți mai mult decât o mama care își hrănește bebelușul cu biberonul sau pur și simplu alăptează. Încercați să nu cereți prea mult de la voi înșivă și acordați-vă timp pentru masă și odihnă.

15027918_1237992149601718_4252818414187156622_n

Pasul final

Chiar dacă bebelușul ia puțin în greutate si nu se hrănește bine la sân, continuați să îi oferiți aceeași cantitate de supliment.

În momentul în care ajungeți la punctul în care extrageți suficient lapte să îndepliniți nevoile zilnice ale bebelușului îl puteți încuraja să își ia tot necesarul de la sân și treptat să eliminați suplimentul de lapte muls. Oferiți mese frecvente asigurându-vă că este atașat corect, și folosiți compresia sânului pentru a menține fluxul de lapte dacă bebelușul își încetinește suptul sau se oprește.  Schimbarea sânilor de mai multe ori în timpul unei mese  poate ajuta la menținerea interesului bebelușului în alăptare, precum și în creșterea cantității de lapte pe care acesta o  suge.

Reducerea treptată a suplimentului

Când bebelușul suge  și ia constant în greutate, și produceți  mai mult lapte, puteți începe să reduceți treptat suplimentul.

 • Reduceți cantitatea de supliment la câteva zile astfel încât bebelușul să ia suficient lapte.
 • Este indicat să reduceți toate sau câteva suplimentări cu cantitați mici de lapte, 5-15 ml pentru fiecare în parte.
 • În anumite momente ale zilei, când considerați că aveți mai mult lapte, dimineața spre exemplu, puteți reduce suplimentul cu 20-30 ml.
 • Urmăriți numărul de scutece umede și cu scaun ca să vă asigurați că primește suficient lapte.
 • Păstrați legătura cu medicul de familie sau pediatrul pentru verificări regulate ale greutății copilului și pentru a discuta reducerea suplimentului.

Fiți pregătite să acordați mai mult timp acestui proces dacă bebelușul pare mofturos sau  înfometat. Este posibil ca temporar să opriți reducerea suplimentului.

Alte tipuri de suplimentare

Dacă aveți lapte matern extras anterior, oferiți-l  la început pe acesta, după care suplimentați cu  formula. Pentru a profita la maxim de laptele matern evitați amestecul celor două.

Formula pentru nou născuți  trebuie să fie preparată doar înainte de utilizare și în concordanță cu instrucțiunile de siguranță aferente. Lăsați laptele preparat să ajungă la temperatura camerei sau chiar mai mult, pentru a evita arsurile. Cu toate că este mai scumpă, folosirea formulei gata preparate poate fi mai convenabilă atunci când sunteți plecați sau când sunteți singuri acasă. Laptele praf sub forma lichidă, gata preparat, e mai puțin probabil să înfunde sau să blocheze SNS-ul decât cel sub forma de pudră.

Monitorizarea creșterii în greutate

Monitorizați luarea în greutate și țineți cont de numărul scutecelor umede și murdare pentru a vă asigura că primeste suficient lapte.

Folosirea  formulei pentru nou – născuți

E posibil să folosiți formula pentru nou născuți până la creșterea lactației. Formula pentru nou născuți sub formă de pudră nu este un produs steril. Pentru a reduce riscurile de sănătate legate de utilizarea formulei urmăriți cu atenție instrucțiunile NHS pentru prepararea acesteia. NHS printează o broșură “Bottle feedingHrănirea cu sticla” (vezi mai multe informați online), care include prezentarea detaliată a modului de preparare a formulei folosind apa la 70 °C sau mai mult.

Sursa: La Leche League Marea Britanie

Tradus de Elena Mocanu